Home Europa Genieten in Laag Holland

Genieten in Laag Holland

door Travelwriter.nl
Toeristen maken een selfie bij de Zaanse Schans, Laag Holland

Fietsen door natuurgebieden, struinen door Volendam of Monnickendam en de streekgerechten van het land proeven. Zo nu en dan een dagje uit in eigen land is heerlijk. Ik ontdek én beleef Laag Holland, het weidse gebied dat zich ten noorden van Amsterdam uitstrekt.

Oer-Hollands

Mijn ontdekkingstocht start vlakbij Purmerend. Vanuit mijn B&B heb ik weids uitzicht op hoge luchten, koeien in de wei en fietsers die de wind trotseren. Oer-Hollands is het gebied Laag Holland, de achtertuin van Amsterdam. Polders en veenweide, daar bestaat het grootste deel van het gebied uit.

Stadjes als Volendam en Monnickendam liggen door het landschap verspreid. Waar de eerste één van de grootste trekpleisters van het land is, toeristen trekken er massaal naartoe, zijn de straten in de tweede heerlijk rustig. Ook mooi is Edam, stadje aan het Markermeer. Ooit was dit een van Hollands belangrijkste handelssteden en legden grote handelsschepen vanaf de Zuiderzee hier aan. Die rijkdom zie je nog steeds terug, bijvoorbeeld in de gevels van de historische panden. Genoeg te zien dus!

Zaanse Schans
Zeilenmakerspad bij de Zaanse Schans

Walvisvaarten, Zaans papier en chocolade

Wist je dat Laag Holland, en dan vooral De Rijp, lange tijd flink wat inkomsten haalde uit de Walvisvaart? Jarenlang voeren schepen naar Groenland, om met walvisspek, enorme botten en baleinen weer terug te keren. Gelukkig behoort de walvisvaart inmiddels tot het verre verleden.

Na de walvisvaart volgde de industrie. In de achttiende eeuw ontstond langs de rivier De Zaan het oudste industriegebied van Europa. Papier, mosterd, koekjes en olie werden hier geproduceerd. Varend over De Zaan zie je sommige van de oude pakhuizen langs de oevers staan. Twee eeuwen geleden stond het hier vooral propvol papiermolens. Het Zaans papier dat hier werd geproduceerd werd geëxporteerd en zelfs de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring zou in 1776 op Zaans papier zijn geschreven.

Over De Zaan varen we naar de Zaanse Schans. Bij de Zaanse Schans kan je nog een beetje een indruk krijgen van alle molens die hier ooit hebben gestaan. Een drukte van jewelste is het hier in ieder geval, al is dat nu vooral te danken aan de toeristen die hier “het typische Nederland” komen bekijken. Wij stoppen bij het Cacaolab, waar we onze eigen chocolade maken. Lees hier meer over!

Zelf chocolade maken bij het Cacaolab
Veerpont tijdens de fietstocht
Fietsen door 't Twiske

Fietsen door ’t Twiske

Bij de Zaanse Schans stappen we op de fiets naar Monnickendam. De eerste koffiestop voert ons naar de Verskade in de voormalige Verkadefabriek. Sinds kort is het een levendige markthal, waar je heerlijk kan lunchen of vers brood koopt. Wij halen hier onze picknickmanden op en fietsen verder naar ’t Twiske.

Verskade in de voormalige Verkadefabriek
Verskade in de voormalige Verkadefabriek

Heb jij hier ooit van gehoord? Ten noorden van Amsterdam – ongeveer tussen Zaandam en Purmerend – ligt dit bijzondere recreatiegebied. Bijzonder, omdat het maar een kort fietstochtje vanaf Amsterdam is, maar je er wél midden in de natuur zit. Het gebied bestaat grotendeels uit water. Nu het nog te koud is om te zwemmen of te surfen houden wij het bij een picknick aan het water. Benen over de steiger laten bungelen, een flesje prosecco openen en genieten maar!

Luxe picknick van de Verskade in de voormalige Verkadefabriek

Monnickendam

Ik zou er uren kunnen blijven, maar Monnickendam wacht op ons. De stad is bezaaid met historische huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw. De rijke kooplieden lieten het breed hangen en lieten de meest prachtige panden bouwen. Voor wie houdt van architectuur is Monnickendam dus een kleine snoepwinkel. Je kunt je vergapen aan mooie klokgevels, felrode luiken en fotogenieke straatjes.

Kijk ook eens omhoog. Op de statige gevels zie je de gevelstenen die rijke handelaren in de zeventiende eeuw aanbrachten. Zo lieten ze zien waar ze woonden, in een tijd waarin huisnummers nog niet gebruikt werden. Vaak werd op de stenen het beroep van de bewoner uitgebeeld.

Even verder ligt de binnenhaven vol klippers en tjalken, historische vissersschepen, en in het centrum loop je over de lijnbaan. Hier werkten de touwslagers, die vroeger hun meterslange touwen langs de vestingwal, zoals ik ook zag in Elburg.

Sluisje bij Monnickendam
Historisch pand in Monnickendam

Volendam aan zee

Tot 1932 was de Zuiderzee een binnenzee en Volendam lag dus aan open zee. Nadat Nederland de strijd aanging met het water en de Afsluitdijk voltooide, betekende dit het einde van de Zuiderzee. Geen springtij en zware stormen meer engeen overstromingen. Wel land dat werd ingepolderd en dat later zelfs de UNESCO Werelderfgoedstatus zou krijgen.

‘Volendam aan zee’ ligt nu aan een binnenhaven. Waar “Follendam” in de 14e eeuw een geliefde plek was voor vissers om zich te vestigen, is het nu een van de bekendste plekjes Nederland. Een uniek stukje Nederland, huis van volkszangers en vissers, maar vooral een drukte van jewelste.

Het stadje is volgebouwd met knusse huisjes. In het Volendammer Museum kun je zien hoe deze huizen er vroeger van binnen uitzagen en hoe Volendammers gekleed waren. Hoe anders zijn deze visserswoningen dan de statige panden van vanochtend!

Wandelroute Laag Holland

Kaas maken in de Beemster

Even later staat ons bij Beemster Beleving een uitdaging te wachten. In de Beemster wordt naar eigen zeggen de lekkerste kaas ter wereld gemaakt. Hoewel kaas leren maken een mensenleven duurt, gaan wij het in een uurtje onder de knie krijgen, zo is ons beloofd. We gaan aan de slag met verse melk en stremsel en krijgen het resultaat, echte Beemster kazen, over een paar weken thuisgestuurd.

Kaas maken in de Beemster

Genieten in Laag Holland

In de zestiende eeuw waren Edam, Volendam, Marken en Monnickendam bruisende steden. Nog steeds zijn deze oude stadjes een bezoek waard. Iedere plaats heeft weer zijn eigen unieke stadsgezicht. Volendam blijkt meer dan klederdracht en gerookte paling en in het mooie landschap rondom deze plaatsen zijn maar liefst twee UNESCO Werelderfgoederen te ontdekken. Het leuke is dat de steden dicht bij elkaar liggen en je de regio fijn fietsend, wandelend of varend kan ontdekken. En dan te bedenken dat je op amper 5 kilometer van Amsterdam bent!?

Touristen maken een selfie bij de Zaanse Schans, Laag Holland
Brasa's Gin

Ik bezocht Laag Holland tijdens een persreis.

Meer lezen:

10 comments

Gabriëlle 31 mei 2017 - 13:29

Mooie blog! Ik was weer even helemaal terug in Laag Holland, het was een super leuk weekend 😉

Reply
Elisa 8 juni 2017 - 20:37

Ok, ik ben dus nog nooit in deze regio geweest. Best erg eigenlijk ;-). Ziet er in elk geval mooi uit!

Reply
Jenny 9 juni 2017 - 08:12

Ik ben twee keer uitgenodigd voor deze regio, en beide keren kon ik niet. Jammer, want het ziet er geweldig leuk uit!

Wist je dat je ook kan duiken in het Twiske?

Reply
Sigrid 9 juni 2017 - 15:23

Wat een leuk stukje Holland zeg! Toch eens een keer naar toe 😉

Reply
Marcel 10 juni 2017 - 19:05

Ik ken dit gebied redelijk goed, is niet zo ver weg voor mij. Prachtig gebied om te wandelen en fietsen. Onlangs voor het eerst de Zaanse Schans bezocht, dat dan wel 😉

Reply
Eva 12 juni 2017 - 21:59

Met mijn moeder fietste ik wel eens vanuit Amsterdam Centraal, via het Twiske, naar de Zaanse Schans en terug. Een pracht van een tocht. Absolute aanrader. Een vriend van me die in de hoofdstad woont, gaat er graag/vaak zwemmen.

Reply
Marlieke 13 juni 2017 - 21:11

Wat is Nederland toch eigenlijk mooi he. Ik ben nog nooit in deze regio geweest, maar moet er zo te zien toch eens snel een keer naartoe.

Reply
Sanne 14 juni 2017 - 08:49

Leuk dat je hier geweest bent. Ik woon letterlijk 20 meter van ’t Twiske vandaan, ’t Twiske ligt namelijk in Oostzaan, mijn woonplaats. 🙂 Een fijn recreatiegebied, waar zomers veel te doen is!

Reply
Carolien 16 juni 2017 - 18:24

Zaanse Schans wil ik erg graag nog een keer naartoe. En wat leuk met die kaas! Heb je ‘m al geproefd?

Reply
Esther 30 juni 2017 - 11:53

Dit lijkt me super leuk voor een weekendje weg deze zomer!

Reply

Laat een bericht achter!