Home Europa De Zaanse Schans, maar dan nét even anders!

De Zaanse Schans, maar dan nét even anders!

door Travelwriter.nl
Bezoek aan de Zaanse Schans

Het is een van de meest bekende Hollandse trekpleisters: de Zaanse Schans. Toeristen weten deze plek dus wel te vinden. Maar moet jij hierom een bezoek aan de Zaanse Schans overslaan? Nee hoor! Met deze tips beleef je de Zaanse Schans net even anders. Inclusief een lekker stukje varen en heerlijke chocolade.

Zaanse Schans

Varen langs Zaans erfgoed

Er komen jaarlijks meer dan 2 miljoen buitenlandse toeristen naar de Zaanse Schans in de regio Laag Holland. Je kan net als hen met de bus naar de Zaanse Schans gaan, of je auto parkeren op de net wat te dure parkeerplaats. Maar waarom ontwijk je de bussen met toeristen niet en ga je over het water naar dit bijzondere stukje Nederland?

In Zaandam stappen we op de Zaanhopper, de boot die op en neer vaart naar de Zaanse Schans. Er zijn ook grotere schepen die pendelen tussen Amsterdam CS en Wormerveer en die onderweg Zaandam en de Zaanse Schans aandoen. Er kunnen ook fietsen mee aan boord. Ideaal dus om met de boot naar de Zaanse Schans te varen en vervolgens terug naar Amsterdam te fietsen. Kan je onderweg een tussenstop maken voor een lunch bij de oude Verkadefabriek.

Bezoek aan de Zaanse Schans

Op weg naar de traditionele molens varen we voorbij monumentale pakhuizen uit de 17e eeuw en langs oude fabriekspanden. Ondertussen zet de schipper mij achter het roer en vertelt zelf over het industriële erfgoed van de Zaanstreek en de molens die in de verte opdoemen.

DNA vol cacao

In een van de molens ruikt het naar cacao. Geen wonder. We worden letterlijk omgeven door de chocolade! In het Cacaolab van Zaans Gedaan dwaalt mijn blik steeds af naar de chocoladerepen die van overal op de wereld naar deze oude molen worden verscheept. Maar voor we gaan proeven moeten we aan het werk. In een workshop leren we cacao maken volgens de traditionele, 18e eeuwse technieken. En dat is nog behoorlijk zwaar! We kraken de cacacobonen, “wannen” de cacaodoppen eraf en vijzelen uiteindelijk de cacaobonen tot we een cacaopasta overhouden.

Met een mok chocolademelk in de hand voelt het even alsof we 100 jaar terug in de tijd stappen. Rond 1900 maakten de Zaankanters hier namelijk al chocolade, dus grote kans dat het hier een komen en gaan was van bootjes op de Zaan die volgestouwd waren met cacaobonen. Vervolgens werd hiervan chocolade, cacaoboter en cacaopoeder gemaakt. Cacao zit dus zeker in het DNA van de Zaanstreek.

Chocolade workshop op de Zaanse Schans
Chocolade workshop op de Zaanse Schans

Fietsen vanaf de Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een prachtig stukje Nederland. Het is het oudste industriegebied van West-Europa en er stonden ooit maar liefst 600 molens. Momenteel zijn er op de Zaanse Schans nog 10 molens te bewonderen. Ze zijn samen met de typische Zaanse huisjes uit andere delen van de Zaanstreek hier naartoe gebracht. Zo kan je nu nog een idee krijgen hoe de dorpen er hier in de 18de eeuw uit zagen.

Fietsen vanaf de Zaanse Schans

De molens die er nu staan hebben verschillende functies: het zagen van hout, het malen van meel of specerijen. Een aantal van de molens zijn te bezoeken, waarvan sommigen tegen betaling. Verder is er een scheepswerf, een klompenmakerij en een bakkerijmuseum. Wil je een mooi beeld krijgen van de Zaanse Schans, huur dan een fiets en maak een rondje door de omgeving. Er zijn verschillende routes waarbij je mooi uitzicht hebt op de molens, de karakteristieke Oudhollandse huizen, en op een relaxte manier meer te weten komt over de Zaanstreek en de geschiedenis.

Zeilenmakerspad bij de Zaanse Schans

Tips!

Overnachten bij de Zaanse Schans kan bijvoorbeeld bij:
Jo’s B&B in Purmer* (aanrader!)
Zaanhof*
De Zaanse Huisjes van Inntel*

Ben jij wel eens bij de Zaanse Schans geweest?

* Disclaimer: Ik bezocht de Zaanse Schans op uitnodiging van Laag Holland. Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, travelwriter.nl een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou.

Meer lezen:

16 comments

Sanne 20 augustus 2017 - 18:05

Aha, daarom ben ik zo gek op chocolade. Het zit in mijn DNA! Ik kan er dus niets aan doen. 🙂 Leuk blog Anniek!

Reply
Laura | Travelvibe 21 augustus 2017 - 09:43

Leuk! Ooit geweest als kind en nog steeds herinneringen aan… Misschien wel eens tijd voor een refresh 😉

Reply
Yvonne 21 augustus 2017 - 22:02

Wij waren er alweer een aantal jaren geleden.. het viel me toen best mee met de toeristen, was denk ik in de winter. Leuke tip, die chocoladeworkshop!

Reply
Tineke Koning 22 augustus 2017 - 14:19

Weet je, dat ik de Zaanse schans nog nooit heb bezocht? Net als zo veel Nederlanders. In Nederland is zo veel te zien. Dus wordt het tijd om tourist te spelen in eigen 🙂 Leuk om te lezen dat ze zelf chocolade maken in eén van de molens. Nooit geweten… Ook leuk dat de molens nog actief zijn, zo blijft een klein stukje ambacht nog in tact.

Reply
Niels 23 augustus 2017 - 12:45

Ik ben een van die Nederlanders die er eigenlijk nooit is geweest. Het toeristen gehalte is daar de reden voor. Misschien moet ik me er toch eens overheen zetten want het ziet er wel leuk uit. En zo’n workshop is ook niet verkeerd.

Reply
Kirsten 25 augustus 2017 - 06:31

Uhhh jep, hier weer iemand die de Zaanse Schans nog nooit heeft bezocht. Stom! Die chocoladeworkshop klinkt heel leuk!

Reply
Esther 25 augustus 2017 - 11:50

De Zaanse Schans vind ik ondanks het toerisme een leuke plek. Als je buiten de drukke tijden bent, is het er prachtig. Dat fietsen daar lijkt me mooi.

Reply
Marcel 25 augustus 2017 - 14:26

Soms is het helemaal geen straf om bedolven te worden onder een grote toeristenstroom, zoals op de Zaanse Schans. Eerder dit jaar ben ik er voor het eerst geweest en ik vond het fantastisch.

Reply
Elisa 25 augustus 2017 - 21:47

Ziet er tof uit! Ben er nog nooit geweest, toch maar eens een kijkje gaan nemen.

Reply
Marcella 26 augustus 2017 - 09:50

Leuk, ik ben er in februari nog geweest! Mijn vader komt er uit de buurt, dus het was voor mij een trip down memorylane. Toeristisch, maar wel mooi!

Reply
Diana 22 oktober 2017 - 19:00

In het voorjaar ben ik nog op deze plek geweest. Schaamde mezelf wel een beetje dat ik er nog niet eerder was geweest. Het is een mooie plek waar je even stukje Nederlandse geschiedenis kan ophalen.

Reply
Lodi 11 december 2017 - 09:53

Nederland is natuurlijk een prachtig land en hoewel ik dit soort plekken te weinig bezoek, hoort het natuurlijk el bij een stukje/ opvoeding voor mijn kinderen’. Wij wonen echt ind buurt, dus snel maar weer eens heen gaan.

Reply
Jamey 11 december 2017 - 10:34

En ik maar denken dat het alleen leuk is om als toerist heen te gaan! Stom!

Reply
Nawel Khelil 11 december 2017 - 11:08

Geweldig! Ik ben onlangs ook begonnen met korte berichtjes schrijven over Nederlandse steden. Ik wilde altijd nog een bezoekje brengen aan de Zaanse schans en je hebt me nu absoluut overtuigd. Ik ga je blog delen!

Reply
Rory 11 december 2017 - 15:49

Ik ben hier een paar jaar geleden voor het eerst geweest (foei!) en ik vond het erg leuk. Het was tijdens een blogevent, dus dat was al een hele leuke ervaring op zich. Mooie omgeving en echt een stukje historie. Wat je vertelt over je eigen stukje chocolade maken vind ik wel heel erg leuk om te doen. Het fietsen is – ben ik bang – niet echt aan mij besteed (ik heb een hekel aan fietsen). Raar maar waar. Leuk artikel, zeker voor mensen als ik die veel te weinig in eigen land doen.

Reply
nicole 12 december 2017 - 07:48

Ik ben nog nooit hier geweest maar het lijkt me echt heel leuk. Dat moet ik echt nog eens doen dus.

Reply

Laat een bericht achter!