De Zaanse Schans, maar dan nét even anders!

Bezoek aan de Zaanse Schans
Bezoek aan de Zaanse Schans

Het is een van de meest bekende Hollandse trekpleisters: de Zaanse Schans. Toeristen weten deze plek dus wel te vinden. Maar moet jij hierom een bezoek aan de Zaanse Schans overslaan? Nee hoor! Met deze tips beleef je de Zaanse Schans net even anders. Inclusief een lekker stukje varen en heerlijke chocolade.

Zaanse Schans

Zaanse Schans

Varen langs Zaans erfgoed

Er komen jaarlijks meer dan 2 miljoen buitenlandse toeristen naar de Zaanse Schans in de regio Laag Holland. Je kan net als hen met de bus naar de Zaanse Schans gaan, of je auto parkeren op de net wat te dure parkeerplaats. Maar waarom ontwijk je de bussen met toeristen niet en ga je over het water naar dit bijzondere stukje Nederland?

In Zaandam stappen we op de Zaanhopper, de boot die op en neer vaart naar de Zaanse Schans. Er zijn ook grotere schepen die pendelen tussen Amsterdam CS en Wormerveer en die onderweg Zaandam en de Zaanse Schans aandoen. Er kunnen ook fietsen mee aan boord. Ideaal dus om met de boot naar de Zaanse Schans te varen en vervolgens terug naar Amsterdam te fietsen. Kan je onderweg een tussenstop maken voor een lunch bij de oude Verkadefabriek.

Bezoek aan de Zaanse Schans

Bezoek aan de Zaanse Schans

Op weg naar de traditionele molens varen we voorbij monumentale pakhuizen uit de 17e eeuw en langs oude fabriekspanden. Ondertussen zet de schipper mij achter het roer en vertelt zelf over het industriële erfgoed van de Zaanstreek en de molens die in de verte opdoemen.

DNA vol cacao

In een van de molens ruikt het naar cacao. Geen wonder. We worden letterlijk omgeven door de chocolade! In het Cacaolab van Zaans Gedaan dwaalt mijn blik steeds af naar de chocoladerepen die van overal op de wereld naar deze oude molen worden verscheept. Maar voor we gaan proeven moeten we aan het werk. In een workshop leren we cacao maken volgens de traditionele, 18e eeuwse technieken. En dat is nog behoorlijk zwaar! We kraken de cacacobonen, “wannen” de cacaodoppen eraf en vijzelen uiteindelijk de cacaobonen tot we een cacaopasta overhouden.

Met een mok chocolademelk in de hand voelt het even alsof we 100 jaar terug in de tijd stappen. Rond 1900 maakten de Zaankanters hier namelijk al chocolade, dus grote kans dat het hier een komen en gaan was van bootjes op de Zaan die volgestouwd waren met cacaobonen. Vervolgens werd hiervan chocolade, cacaoboter en cacaopoeder gemaakt. Cacao zit dus zeker in het DNA van de Zaanstreek.

Chocolade workshop op de Zaanse Schans

Chocolade workshop op de Zaanse Schans

Chocolade workshop op de Zaanse Schans

Chocolade workshop op de Zaanse Schans

Fietsen vanaf de Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een prachtig stukje Nederland. Het is het oudste industriegebied van West-Europa en er stonden ooit maar liefst 600 molens. Momenteel zijn er op de Zaanse Schans nog 10 molens te bewonderen. Ze zijn samen met de typische Zaanse huisjes uit andere delen van de Zaanstreek hier naartoe gebracht. Zo kan je nu nog een idee krijgen hoe de dorpen er hier in de 18de eeuw uit zagen.

Fietsen vanaf de Zaanse Schans

Fietsen vanaf de Zaanse Schans

De molens die er nu staan hebben verschillende functies: het zagen van hout, het malen van meel of specerijen. Een aantal van de molens zijn te betreden, waarvan sommigen tegen betaling. Verder is er een scheepswerf, een klompenmakerij en een bakkerijmuseum. Wil je een mooi beeld krijgen van de Zaanse Schans, huur dan een fiets en maak een rondje door de omgeving. Er zijn verschillende routes waarbij je mooi uitzicht hebt op de molens, de karakteristieke Oudhollandse huizen, en op een relaxte manier meer te weten komt over de Zaanstreek en de geschiedenis.

Zeilenmakerspad bij de Zaanse Schans

Zeilenmakerspad bij de Zaanse Schans

Tips!

Overnachten bij de Zaanse Schans kan bijvoorbeeld bij:
Jo’s B&B in Purmer (aanrader!)
Zaanhof
De Zaanse Huisjes van Inntel

Ben jij wel eens bij de Zaanse Schans geweest?

Sharing is caring!

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *