Home Cultuur Wandelen naar de Akropolis! Athene te voet

Wandelen naar de Akropolis! Athene te voet

door Travelwriter.nl
Parthenon in Athene

De Akropolis van Athene is het symbool van de stad. Deze historische site mag je niet missen tijdens je stedentrip naar Athene. Het is ook een prachtige wandeling naar het monument. Ik koop een kaartje voor de Akropolis en stap in het verre verleden.

Bezoek je tijdens je vakantie naar Griekenland ook de hoofdstad? Athene is een fijne stad om te voet te verkennen, zo ontdek ik wanneer ik in Athene ben. Veel van de bezienswaardigheden in Athene liggen op loopafstand van elkaar. Tussen de talloze tempels en musea loop je door nauwe steegjes met doorkijkjes op de Akropolis. Het is dan ook niet gek dat ik besluit een wandeling naar de Akropolis te maken, in de voetsporen van de Oude Grieken en langs inspirerende archeologische ontdekkingen.

De volkswijk Plaka

Mijn route start bij het Monastiraki metrostation. Eerst is het tijd voor koffie, voor mij nog altijd de beste manier om mijn stadswandeling te starten. Hierna volgen de fotogenieke plekken elkaar op in de volkswijk Plaka. Het is een doolhof van steegjes, met smalle stenen voetpaden en kasseienstraatjes. Hier zie je de Akropolis zo nu en dan al boven de daken uittorenen.

Overnachten in Plaka kan bijvoorbeeld in Ergon House, Karma Athens of het leuke Blend Hotel.

Wandelen naar de Akropolis

Akropolismuseum

Vanuit Plaka kom ik uit bij het Akropolismuseum. Het is geen verkeerde plek om mijn dag te beginnen. Het Akropolismuseum herbergt namelijk flink wat kunstvoorwerpen die zijn aangetroffen rond de Akropolis. Marmeren standbeelden, friezen en fragmenten van sculpturen. Het bereidt je een beetje voor op de indrukken van het monument zelf en geeft je een goede introductie op de geboorteplaats van de democratie.

Het theater van Dionysus

Al snel kom ik uit bij het theater van Dionysus, een van de vroegste overgebleven theaters van klassiek Griekenland. Rond 500 voor Christus werd het theater gebouwd in de buurt van de Akropolis. Als je rondloopt door het halfronde theater, of plaatsneemt op de tribunes, is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe hier toneelstukken uitgevoerd werden.

Odeon van Herodes Atticus
Odeon van Herodes Atticus

Odeon van Herodes Atticus

Wat hoger op de heuvel loop ik naar het Odeon van Herodes Atticus. Inmiddels heb ik al heel wat geklommen. Dit stenen amfitheater is een van de grootste overgebleven klassieke Griekse theaters in Athene. Het werd gebouwd door de Romeinse senator Herodes Atticus. Niet veel verder loop ik voorbij de Tempel van Athena Nike. Het is een kleine tempel – relatief gezien – en daarom gemakkelijk te missen op de Akropolis. Maar ik ben blij dat ik een kijkje neem bij het prachtige bouwwerk.

Propylaea, toegangspoort tot de Akropolis

Inmiddels ben ik wel erg benieuwd naar de Akropolis. Bij iedere stap die je hier zet voel je de geschiedenis. Nu komt het echt dichtbij. Voor me is namelijk de Propylaea, de monumentale toegangspoort tot de Akropolis in Athene. Katten liggen loom in de zon. Dorische zuilen torenen hoog boven hen uit. Langzaam beklim ik de marmeren trappen.

Propylaea, toegangspoort tot de Akropolis

Erechtheion

Door de poort ga ik op weg naar de andere monumenten rondom de Akropolis. Al snel zie ik het indrukwekkende Erechtheion. Het was de heiligste onder de tempels op de Akropolis, opgedragen aan Athena – godin van de wijsheid, Poseidon – de god van de zee, en de held Erechtonius.

Erechtheion

Het meest opvallende aan de tempel is wel de beroemde portiek van maagden. Deze vrouwelijke figuren lijken het dak op hun hoofd te ondersteunen.

Erechtheion op de Akropolis

Parthenon

Dan kom ik eindelijk uit bij het bekendste bouwwerk op de top van de Akropolis. Het Parthenon is een van de zeven wonderen van de antieke wereld. Het wordt gezien als het symbool van het oude Griekenland, de Atheense democratie en het begin van de westelijke beschaving. Het werd gebouwd rond 440 voor Christus in dankbaarheid aan godin Athena, patroon van de stad. Het gebouw ziet er nog altijd ontzagwekkend uit. Vanaf hier heb je een magnifiek uitzicht over de stad Athene.

De Akropolis beklimmen is niet moeilijk. Er zijn flink wat stenen trappen en rotsen, die glad kunnen zijn, dus je moet wat klimmen en klauteren. Maar eenmaal boven is het Parthenon een geweldige plek om foto’s te nemen, met de panoramische uitzichten over Athene. Op de heuvel van de Akropolis is zo veel te zien dat ik een tijdje rondloop in de warme zon. Het is indrukwekkend om te bedenken dat dit alles duizenden jaren geleden is gebouwd.

Parthenon in Athene
Wandelen naar de Akropolis: Parthenon in Athene

Ik loop via de Areopagus naar beneden. Hier zou Ares, de god van de oorlog, door de goden berecht zijn voor de moord op een zoon van Poseidon. Van de Areopagus daal ik verder af naar de Agora, het bestuurlijke en handelscentrum van de Griekse stad. Eenmaal weer in de bruisende, drukke wijk Monastiraki is het tijd voor een drankje.

Tip: lees ook de blog over Meteora van reislegende.nl.

Reistips voor de Akropolis

Reis je in de zomer naar Athene? En besluit je te gaan wandelen naar de Akropolis van Athene? Ga dan vroeg op de ochtend naar de Akropolis, wanneer het nog niet te warm is. De hitte kan meer uitputtend zijn dan de klim zelf. Vergeet geen water mee te nemen. Op de Akropolis kan je namelijk geen eten of drinken kopen. Er is weinig schaduw bovenop de heuvel, dus zorg dat je voorbereid bent op de hitte en smeer je goed in met zonnebrandcrème. De route is zo’n 5 kilometer lang. Met alle plekken die je bezoekt ben je zeker een paar uur onderweg.

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je een hotel boekt via een van deze links, ontvangt travelwriter.nl een kleine commissie zonder extra kosten voor jou.

Meer lezen:

9 comments

Jenny 14 juni 2019 - 21:58

Een heerlijke wandeling! Ik heb hem geloof ik in omgekeerde volgorde afgelegd. Naja, niet precies deze wandeling maar iets wat er op lijkt.

De oudheden in Athene zijn echt genieten.

Reply
Kim | Kim Around the World 16 juni 2019 - 16:24

O, ik hóú van dit soort oudheden en de Akropolis is misschien wel de bekendste voor mij. Ben er alleen nog nooit geweest, haha! Ouwe stenen bezoeken is altijd fascinerend!

Reply
Sanne 21 juni 2019 - 09:26

Athene staat als een van de steden nog op mijn ‘bucketlist’. Het lijkt me mooi om alle oudheid hier te zien.

Reply
Marcel 21 juni 2019 - 17:43

Jaren geleden een wandeling naar de Akropolis gemaakt. Erg indrukwekkend dit soort oudheden, maar zó druk.

Reply
Janet | thatonetime 21 juni 2019 - 22:21

Wat een prachtige foto’s zeg, zo’n mooie regio! Ik ben er nog nooit geweest, maar het spreekt me erg aan.. staat zeker op mijn lijst!

Reply
Manon Ruitenberg 25 juni 2019 - 12:42

Ik ben nog nooit in Athene geweest, maar het ziet er fantastisch uit! Ik denk dat het er wel flink warm kan zijn idd, dus die tips zijn handig.

Reply
Linda 27 juni 2019 - 22:17

Wat een heerlijke wandeling! Ik hou ervan om steden te voet te ontdekken, handig om te weten dat dat in Athene ook kan. Wij hebben het gehad over een reisje naar Griekenland waarbij we ook richting Athene gaan. Lijkt me echt een leuke en mooie stad!

Reply
Ech Wel 9 juli 2019 - 19:25

Ah Athene, de bakermat van onze Westerse beschaving. Een iconisch werelderfgoed wat ook ik absoluut nog eens moet bezoeken. Ongelofelijk dat er na zoveel jaar nog zoveel overeind staat.

Volgens mij moeten ze ergens volgend jaar klaar zijn met de renovatie van het partheon dus dat zou wel een mooi moment zijn. Nou nog Ech Nie overtuigen… 😊

Reply
Hanneke 2 juni 2022 - 15:09

Het voorjaar lijkt gunstig om de akropolis te beklimmen. Ik deed het nu voor de tweede keer. De eerste keer was dertig jaar terug.
Beide keren vond ik het wel indrukwekkend, maar erg toeristisch en warm.
Wanneer je niet goed ter been bent is het geen aanrader.

Reply

Laat een bericht achter!