Home Europa De beste reistips voor Athene

De beste reistips voor Athene

door Travelwriter.nl
De Akropolis in Athene

Athene is een stad om verliefd op te worden. In Athene vind je geschiedenis op iedere straathoek en struikel je over antieke ruïnes. De Acropolis torent hoog boven de stad uit en een bezoek hieraan mag je niet overslaan. De klim naar boven is trouwens prachtig. Het Parthenon brengt je weer even terug naar het Oude Athene. Tegelijkertijd ontdek je er levendige wijkjes met fijne wijnbarretjes. Mijn beste reistips voor Athene!

Je kan niet naar Athene gaan zonder de Akropolis te bezoeken

Bezoek de Akropolis in alle vroegte

Je kan niet naar Athene gaan zonder de Akropolis te bezoeken. Het was voor mij misschien wel het hoogtepunt van mijn stedentrip naar Athene*. Een weg omgeven door olijfbomen brengt je naar de top van de berg. Je voelt er de geschiedenis van de stad, zeker bij het bekende Parthenon waar katten loom in de zon liggen. Nu was ik er buiten het hoogseizoen, maar alsnog was het er behoorlijk druk. Wil je in alle rust de Akropolis bezoeken, zorg dat je er dan in alle vroegte bent. Om 8 uur ’s ochtends kan je al een ticket kopen en is het er rustiger dan later op de dag. Sowieso is Athene een oase voor wie van geschiedenis houdt: de Tempel van Zeus, het Parthenon, Erechtheion en de Stoa van Attalos zijn allemaal even prachtig.

Wijken van Athene

Ontdek verschillende wijken

Zelf vond ik de oude wijk Plaka een fijn uitgangspunt om de stad te verkennen. Plaka ligt tegen de heuvel van de Akropolis aan, net als de wijk Anafiotika. Dit is een fotogeniek wijkje vol witgekalkte huizen, kleine kerkjes en vooral veel rust in een verder vrij drukke stad. Heel anders is de wijk Monastiráki, vernoemd naar het klooster dat hier ooit gestaan heeft. Rond het Monastirákiplein liggen kleine (tweedehands)winkels waar je alles van leren tassen tot antieke meubels koopt. Wat verder uit het centrum vind je weer andere wijken, ieder met hun eigen sfeer, zoals Psirri. Lang was dit een arm gedeelte van de stad, nu is het een hippe uitgaanswijk met de mooiste graffiti.

Dit is ook Athene: vervallen gebouwen

Street art

Sowieso geldt dat wanneer je van street art houdt, je goed zit in Athene. De stad heeft een rauw randje. Veel wijken staan vol vervallen en leegstaande gebouwen. Maar juist hier bloeit de street art-cultuur op en op verschillende plekken in de stad vind je kleurrijke muurschilderingen.

Wisseling van de wacht en de Nationale Tuin

Voor het Griekse parlement aan het Syntagmaplein vindt ieder uur de wisseling van de wacht plaats. Hier bevindt zich namelijk het Graf van de Onbekende Soldaat, dat wordt bewaakt door évzones, leden van de presidentiële garde die zijn gekleed in de traditionele klederdracht. De wisseling van de wacht is een mooi stukje traditie om mee te maken.

Naast het parlementsgebouw ligt de Nationale Tuin. Het is het grootste park van Athene en een oase van rust in de drukke stad. Je kan hier rustig wandelen door het groen, langs een botanische tuin en vijvers met schildpadden.

Wisseling van de wacht voor het Griekse parlement aan het Syntagmaplein

De antieke agora van Athene

Ooit was de agora het kloppend hart van Athene. Hier kwamen de inwoners van Athene bij elkaar om handel te drijven, voor theatervoorstellingen en democratische verkiezingen, militaire parades en religieuze evenementen. Hier lagen ook de bestuurlijke gebouwen van de stad: het parlement en de senaat, het gerechtsgebouw. Het is misschien wat lastig om je voor te stellen hoe het er ooit uitgezien moet hebben, maar indrukwekkend is het zeker.

De Varvakiosmarkt

Op reis ga ik vaak op zoek naar een markthal. Athene stelt wat dat betreft niet teleur. De Varvakiosmarkt die ook wel de centrale markt wordt genoemd, bestaat uit een vlees- en visafdeling en kraampjes met groenten en fruit. De markt ligt midden in de stad en heel Athene komt hier inkopen doen op de kleurrijke en chaotische markt.Een fijne plek om een ochtend rond te dwalen.

Reistips Athene

Lekker eten en frisse wijn

Athene is een historische en bruisende stad. Heb je de bezienswaardigheden bezocht dan kan je er fijn ronddwalen door de verschillende wijken, langs grauwe panden en kleurrijke graffiti. In Athene zijn veel dakterrassen waar je heerlijk een glas wijn kan drinken met een fijn uitzicht over de stad.  En goed eten, dat kan je overal in Athene. Restaurants waar je gevulde wijnbladeren en stevige feta voorgeschoteld krijgt, bakkerijen met etalages vol zoetigheden en hartige snacks. Athene barst van de restaurants en hippe barretjes om even iets te eten of te drinken.

Tijd over? Wandel dan naar de top van Mount Lycabettus, die hoog boven de stad uit torent. Vamaf hier kan je uitkijken over de stad en de Acropolis. Hier lees je nog meer tips voor hoogtepunten in Athene.

De beste reistips voor Athene

* Disclaimer: dit artikel betreft een samenwerking.

Meer lezen:

2 comments

Denise 30 juni 2018 - 14:35

Het is alweer lang geleden dat ik in Athene was. Prachtige stad! Ik wil er erg graag terug.

Reply
Marcella 6 juli 2018 - 22:31

Wij waren vorig jaar met een stopover in Athene en bezochten alleen de Akropolis. We moeten zeker nog eens terug om meer van de stad te zien!

Reply

Laat een bericht achter!