Home Cultuur Dit zijn de mooiste Gran Canaria bezienswaardigheden

Dit zijn de mooiste Gran Canaria bezienswaardigheden

door Travelwriter.nl
Agaete, een van de mooiste Gran Canaria bezienswaardigheden

Mooie stranden, hoge kliffen en authentieke stadjes, Gran Canaria heeft voor ieder wat wils. Het op 2 na grootste eiland van de Canarische Eilanden staat bekend om zijn diverse landschappen en levendige cultuur. Benieuwd naar wat te doen op Gran Canaria? Hier lees je alles over de mooiste Gran Canaria bezienswaardigheden die je niet mag missen!

Wat moet je echt gezien hebben op Gran Canaria?

Gran Canaria behoort tot Spanje en is een van de Canarische Eilanden, een archipel in de Atlantische Oceaan. De eilandengroep ligt voor de kust van West-Afrika en dat betekent dan ook dat Gran Canaria het hele jaar door een heerlijk klimaat heeft. Er is ontzettend veel te zien en te doen op Gran Canaria, dus lees snel verder voor de beste Gran Canaria tips.

Wat is de beste reistijd voor Gran Canaria?

Dankzij het subtropische klimaat is het er het hele jaar door mooi weer. Ook het zeewater schommelt het hele jaar door tussen de 20 en 25 graden. In de zomer schommelen de temperaturen gemiddeld tussen de 20 en 24 graden. In de winter is Gran Canaria iets koeler en natter, maar zelfs dan ligt de temperatuur gemiddeld nog rond de 15 tot 20 graden. Je kunt dus goed overwinteren op Gran Canaria!

Wat moet je zien op Gran Canaria?

1. Duinen van Maspalomas 

Wat is het mooiste deel van Gran Canaria? Waarschijnlijk zijn dat de prachtige Dunas de Maspalomas ofwel de Duinen van Maspalomas. Begin je ontdekkingsreis op Gran Canaria dus hier. Deze plek aan de zuidkust is een natuurwonder met uitgestrekte goudgele zandduinen die een surrealistisch landschap vormen. Zeker met de zee op de achtergrond. En dan weet je waarschijnlijk al snel waarom de Duinen van Maspalomas op ieder lijstje van mooiste plekjes op Gran Canaria staan. Tip: bezoek de duinen in de ochtend of in de avond om de ergste hitte te vermijden.

Duinen van Maspalomas op Gran Canaria
Duinen van Maspalomas op Gran Canaria

2. Roque Nublo

Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Gran Canaria is Roque Nublo, hét symbool van het eiland. Het is een imposante vulkanische rotsformatie van maar liefst 80 meter hoog. De rots bestaat uit vulkanisch gesteente en ligt op 1813 meter boven de zeespiegel. Je hebt vanaf hier dus een adembenemend uitzicht over het eiland en de omliggende oceaan en je kunt in de verte zelfs Tenerife zien liggen. Het landschap rondom de rots leent zich uitstekend voor mooie wandelingen. Het wandelpad GC-600 brengt je naar de Roque Nublo.

Roque Nublo op Gran Canaria
Roque Nublo is hét symbool van het eiland Gran Canaria

3. El Bufadero de La Garita

El Bufadero de La Garita is een bijzonder natuurfenomeen, verscholen ligt aan de Oostkust van Gran Canaria. Zeewater schiet hier uit een spuitgat metershoog de lucht in. Het eigenaardige natuurverschijnsel heeft veel weg van een geiser. Bij iedere golf wordt het water met een enorme kracht omhoog gestuwd, waardoor een deel van La Garita volloopt en het vervolgens weer razendsnel terugtrekt.

El Bufadero de La Garita
El Bufadero de La Garita

4. Jardín Botánico Viera y Clavijo

Voor natuurliefhebbers is de Jardín Botánico Viera y Clavijo, of kortweg de Jardín Canario, een must-visit. Deze botanische tuin is de grootste botanische tuin van Spanje, niet ver van Las Palmas. Het gebied is 10 hectare groot en je bewondert er maar liefst 500 verschillende Canarische plantensoorten. 

Cactussen in de botanische tuin van Jardín Botánico Viera y Clavijo op het eiland Gran Canaria
Cactussen in de botanische tuin van Jardín Botánico Viera y Clavijo op het eiland Gran Canaria

5. Puerto de Mogán

Misschien is het charmante vissersdorpje Puerto de Mogán wel het mooiste plekje op Gran Canaria. Vanwege de bruggetjes en grachtjes staat Puerto de Mogán ook wel bekend als het Venetië van de Canarische Eilanden. Neem je tijd om de charmante straatjes met witgekalkte huisjes en gekleurde bloemen te verkennen. Via kleine bruggetjes steek je het water over. En bezoek de haven, het centrale punt van Puerto de Mogán. Hier vind je volop restaurants voor een lunch of diner met uitzicht op zee. Liefhebbers van verse vis komen hier aan hun trekken!

Puerto de Mogan, Gran Canaria
Puerto de Mogan, Gran Canaria

6. Pico de las Nieves

De Pico de las Nieves is de 1949 meter hoge berg die precies in het midden van het eiland ligt. Net als de andere bergformaties op Gran Canaria werd ook deze door vulkanische activiteit gevormd. Het is het hoogste punt van Gran Canaria. Vanaf hier kun je genieten van een panoramisch uitzicht over het hele eiland. Overigens kun je ook de El Teide van het naastgelegen Tenerife zien. Onderweg kom je langs diverse uitzichtpunten. Vooral Mirador del Pico de Los Pozos de las Nieves is de moeite waard.

Tip: Wil je graag de Roque Nublo bezoeken? Je kunt ook een georganiseerde tour naar Roque Nublo boeken.

Uitzicht vanaf de hoogste top Pico de las Nieves
Uitzicht vanaf de hoogste top Pico de las Nieves

7. Playa de Amadores

Gran Canaria is een vulkanisch eiland dus veel stranden bestaan uit zwart zand en rotsen. Goudgele zandstranden vind je er ook, zoals het prachtige Playa de Amadores aan de zuidwestkust van Gran Canaria. Het is een van de mooiste stranden van Gran Canaria met goudkleurig zand en kristalhelder water. Hier krijg je toch wel het ultieme eilandgevoel Het water is hier rustig. Je kunt hier dus goed zwemmen en snorkelen. Het strand zelf is geschikt voor families met kleine kinderen, want het zand loopt geleidelijk af in zee. 

Playa de Amadores, een prachtig zandstrand op Gran Canaria
Playa de Amadores, een prachtig zandstrand op Gran Canaria

8. Agaete

Het schilderachtige dorpje Agaete ligt aan de noordwestkust van Gran Canaria. Een charmant dorpje met witgekalkte huisjes, sfeervolle straatjes en lokale markten. Bezoek ook de Huerto de las Flores. Deze tuin met inheemse plantensoorten is een fijne plek om even te ontsnappen aan de drukte. De vallei van Agaete is vol met plantages van tropisch fruit, sinaasappels en koffieplanten. Hier heb je een prachtig uitzicht op de bergen van Tamadaba.

Agaete, een van de mooiste Gran Canaria bezienswaardigheden
Agaete, een van de mooiste Gran Canaria bezienswaardigheden

9. Caldera de Bandama

1000 jaar geleden stortte de vulkaan Pico de Bandama in en kwam in permanente rusttoestand. Op dat moment ontstond een krater, de Caldera de Bandama. De krater is maar liefst 200 meter diep en heeft een doorsnee van een kilometer. Je kunt een wandeling om de krater maken. Vanaf het observatieplatform geniet je van een adembenemend uitzicht over een groot deel van het eiland.

Caldera de Bandama krater op Gran Canaria
Caldera de Bandama krater op Gran Canaria

10. Cactualdea Park

Cactualdea Park is het grootste cactuspark van Europa. In het park vind je meer dan 1000 verschillende soorten cactussen. Tussen de cactussen en palmbomen lopen kleurrijke pauwen rond. Het is een fijne plek als je even de drukte wilt ontlopen. Tip: op het terras van het café kun je in een hangmatten genieten van een drankje.

Grote cactussen in het Cactualdea Park op het eiland Gran Canaria
Grote cactussen in het Cactualdea Park op het eiland Gran Canaria

11. Vegueta in Las Palmas

Las Palmas is de hoofdstad van het eiland, dus mag zeker niet op dit lijstje ontbreken. Vooral de historische wijk Vegueta is een bezoek waard. De wijk ademt historie met alle koloniale architectuur, statige gebouwen en levendige pleinen. Mooie plekjes in Vegueta zijn de Santa Ana Kathedraal, Mercado de Vegueta en Casa De Colon. Leuk om te weten: de laatste is het voormalige verblijf van Columbus. Tegenwoordig is hier een museum gevestigd waar je meer leert over de ontdekkingsreizen van Christopher Columbus en zijn relatie met de Canarische Eilanden.

Het voormalige verblijf van Columbus in de wijk Vegueta in Las Palmas
Het voormalige verblijf van Columbus in de wijk Vegueta in Las Palmas

12. Tejeda

Tejeda is een van de mooiste bergdorpjes op Gran Canaria. Het ligt op 1050 meter hoogte midden in de bergen. De bochtige weg er naartoe is trouwens ook al de moeite waard. Je rijdt hier tussen de amandelboomgaarden en hebt vaak prachtig uitzicht op de omgeving en op de Roque Nublo. Het authentieke dorpje met haar witte huisjes is fijn om doorheen te struinen. Bezoek het de kerk van Nuestra Senora del Socorro of het museum van de beeldhouwer Abraham Cárdenes.

Een van de mooiste dorpjes in Spanje is Tejeda
Een van de mooiste dorpjes in Spanje is Tejeda

13. Vuurtoren van Maspalomas

De bijna 60 meter hoge Vuurtoren van Maspalomas bewaakt al sinds 1890 de zuidelijke kust. Ten tijde van de bouw van de Faro de Maspalomas was Gran Canaria nog een afgelegen, ruige bestemming waar schepen alleen langs voeren op hun routes tussen Europa, Afrika en Amerika.

Vuurtoren van Maspalomas op Gran Canaria
Vuurtoren van Maspalomas op Gran Canaria

14. Teror

Breng zeker een bezoek aan het pittoreske dorp Teror, bekend om zijn historische gebouwen en de indrukwekkende Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Pijnbomen. olgens de legende verscheen bij een pijnboom de Maagd Maria aan een lokale herder, vandaar de bijzondere naam. Het historische centrum van Teror is prachtig bewaard gebleven. Veel van de statige huizen in het authentieke Teror hebben houten balkons, die veel woningen op dit eiland ooit hadden. Op zondag kun je hier ook de lokale markt bezoeken.

Kleurrijke huizen in Teror op de Canarische Eilanden
Kleurrijke huizen in Teror op de Canarische Eilanden

15. Los Azulejos de Veneguera

Los Azulejos de Veneguera is een prachtige plek in het binnenland van Gran Canaria. Hoog in de bergen vind je hier bijzonder gekleurde rotsformaties. De verschillende kleuren zijn ontstaan door oxidatie en zijn prachtig om te zien. In de volksmond wordt deze plek ook wel de Rainbow Rocks genoemd.

De Rainbow Rocks van Los Azulejos de Veneguera op Gran Canaria
De Rainbow Rocks van Los Azulejos de Veneguera op Gran Canaria

16. Salinas del Bufadero

Salinas del Bufadero is een gebied met zoutpannen in het zuidwesten van Gran Canaria. De verschillende zoutpannen zijn aangelegd in natuurlijke inhammen aan de kust. Ze worden gebruikt om zeewater vast te houden. Wanneer het water geleidelijk aan verdampt blijft het zout liggen. De traditionele zoutwinning in Salinas del Bufadero gaat eeuwen terug en heeft overigens ook een belangrijke rol gespeeld in de economie van het eiland. De zoutpannen worden omgeven door ruige kliffen en azuurblauwe zee. Het wandelpad dat je langs de zoutpannen leidt is dan ook een aanrader. In het bezoekerscentrum kom je meer te weten over de geschiedenis en het proces van zoutwinning.

Salinas del Bufadero is een gebied met zoutpannen in het zuidwesten van Gran Canaria
Salinas del Bufadero is een gebied met zoutpannen in het zuidwesten van Gran Canaria

17. Barranco de Las Vacas

Een mooie plek in het binnenland van Gran Canaria is Barranco de las Vacas. Dit is een kloof die is gevormd door het gelijknamige riviertje. In duizenden jaren tijd heeft deze een kloof uitgesleten in de rotswanden. Het doet een beetje denken aan de natuurparken in Arizona, behalve dat er hier honderden palmbomen groeien. In het ravijn ligt het dorpje Fataga. Het kan druk zijn in de kloof, ga dus vroeg of juist wat later op de dag om de drukte en de warmte te vermijden.

Een mooie plek in het binnenland van Gran Canaria is Barranco de las Vacas
Een mooie plek in het binnenland van Gran Canaria is Barranco de las Vacas

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product koopt of een reis boekt via een van deze links, ontvangt travelwriter.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.

Meer lezen:

1 comment

Daphne 13 februari 2024 - 14:16

De Duinen van Maspalomas lijken me prachtig. En de Roque Nublo natuurlijk.

Reply

Laat een bericht achter!