Home Cultuur Dit zijn de meest bijzondere plekjes in Utrecht

Dit zijn de meest bijzondere plekjes in Utrecht

door Travelwriter.nl
Victoria Amazonica reuzenwaterlelie in de Oude Hortus Utrecht

Sommige zijn bekend, van andere heb je misschien nog nooit gehoord. Ik woon inmiddels al flink wat jaren in Utrecht en ik kom nog steeds prachtige plekken tegen. Ben jij wel eens op deze bijzondere plekjes in Utrecht geweest?

Paardenkathedraal Utrecht

De Paardenkathedraal en het Anatomiegebouw

Het pand van de Paardenkathedraal is in 1904 gebouwd en hoorde bij de Rijks Veeartsenijschool. Na een operatie konden paarden hier revalideren. Het pand is tegenwoordig in gebruik als theater en is bijvoorbeeld tijdens de Open Monumentendag te bezoeken. Vlakbij de Paardenkathedraal vind je het Anatomiegebouw met een unieke en mooi bewaard gebleven snijzaal.

Anatomiegebouw Utrecht
Anatomiegebouw Utrecht

Meer zien van Utrecht? Bestel dan de Time to Momo Utrecht reisgids.

De Oude Hortus

Struinen tussen de planten en kruiden kan bij de Oude Hortus. Een oase van rust waar je kunt ontsnappen aan de drukte van de dag. En dat in hartje Utrecht, op nog geen 10 minuten lopen van de Dom. De Oude Hortus is misschien wel het best bewaarde geheim van Utrecht. De Oude Hortus hoort bij het Universiteitsmuseum, dat is gevestigd in de gebouwen van het Botanisch Laboratorium.

Victoria Amazonica reuzenwaterlelie in de Oude Hortus Utrecht
Kajakken op de Oude Gracht

Ook leuk! Bekijk Utrecht eens vanaf het water. Huur een kajak en peddel over de grachten, langs de werven en door parken. Een mooie afwisseling van stad en natuur. Lees er alles over in deze blog van Avontuur op Reis.

De buurtoren

De Domtoren is niet de enige toren van Utrecht. Aan het Buurkerkhof, achter Museum Speelklok, vind je de Buurkerk met zijn 55 meter hoge toren. De toren stamt al uit 1388 en in de toren hangen twee bijzondere klokken. De banklok riep de bevolking bijeen voor de bekendmaking van vonnissen en raadsbesluiten. De waakklok gaf aan wanneer de stadspoorten werden gesloten. Deze klok wordt tegenwoordig nog elke ochtend en avond geluid, precies op het tijdstip waarop vroeger de stadspoorten werden geopend en gesloten.

De buurtoren Utrecht met uitzicht op de Dom

Gevangenis Wolvenplein

In Gevangenis Wolvenplein zijn al een aantal jaar geen gedetineerden meer te vinden. De gevangenis is tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebruikt als Untersuchungs- und Strafgefängnis. Na de bevrijding werden hier NSB-leden en Nederlandse collaborateurs vastgezet. Het gebouw werd in juni 2014 als Huis van Bewaring gesloten. Er is wel nog een bezoekersuur: dan kun je een rondleiding door het gebouw volgen. Je neemt dan een kijkje in de cellen, de eetzaal en de luchtruimte. Interessant!

Gevangenis Wolvenplein
Gevangenis Wolvenplein

De zwarte geschiedenis van de Utrechtse Maliebaan

Een bijzonder plekje, maar ook een met een zwart randje, is de Maliebaan. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Maliebaan namelijk de thuishaven van de NSB in Nederland. Op nummer 35 zat het Nederlandse hoofdkwartier van de NSB en ook andere panden aan de Maliebaan waren opgekocht of gevorderd door de Nazi’s. Verder woonden er verzetsmensen en zaten er joden ondergedoken. Vanaf het Maliebaanstation vertrokken deportatietreinen. Hierom stond Utrecht tijdens de bezetting ook wel bekend als de NSB-hoofdstad van Nederland.

De Utrechtse Maliebaan

Pandhof van de Dom

Midden in de stad ligt de Pandhof van de Dom. Het is een heerlijk rustig plekje midden in de drukke binnenstad. De kruisgang van de Pandhof dateert uit de 15e eeuw Na de oprichting van de universiteit werd de Pandhof een ontmoetingsplaats voor studenten. Boven de kruisgang is een collegezaal gebouwd. Tegenwoordig worden in de tuin geurige kruiden verbouwd.

Groene Wissel wandeling Utrecht Pandhof Dom

DomUNDER

Over het Domplein gesproken… ook ónder het plein is genoeg te zien. Rond het jaar ‘200 werd hier namelijk een Romeins castellum gebouwd, een verdedigingswerk dat onderdeel was van de Romeinse Limes (de grenzen van het Romeinse Rijk). Boek je een tour bij DomUNDER, dan ga je onder het Domplein op onderzoek uit. Niet alleen zie je nog resten van het Romeinse castellum, maar ook die van middeleeuwse keldermuren. En je ontdekt hoe de zomerstorm van 1674 een deel van de Dom liet instorten.

DOMunder Utrecht

De forten van Utrecht

Rondom de stad ligt de Stelling van Utrecht. Voor deze linie zijn kanalen gegraven, sluizen aangelegd en 16 forten gebouwd. Deze forten liggen in twee halve cirkels rondom de oostelijke helft van de stad. Veel van deze forten zijn te bezoeken, en in sommige hiervan is tegenwoordig een restaurant gevestigd. Je kunt ook perfect een route fietsen langs alle Utrechtse forten.

Wil je een weekendje Utrecht boeken? Hotels die ik je zou aanraden zijn The Anthony Hotel aan de gezellige Kanaalstraat, BUNK Hotel Utrecht dat echt direct aan de Catharijnekade ligt en het bijzonder ingerichte Mother Goose Hotel.

De forten van Utrecht

Paushuize

De in Utrecht geboren Adriaan Boeyens was als Adrianus VI de eerste en enige Nederlandse paus. In 1571 kocht hij een huis in Utrecht dat hij grondig liet verbouwen. Hij heeft het huis nooit gezien, want hij overleed een jaar nadat hij in Rome aankwam om tot paus benoemd te worden.

Paushuize Utrecht

Kameren van Maria van Pallaes

De kameren van Maria van Pallaes zijn in 1651 gebouwd in opdracht van Maria van Pallaes. Zij had geen erfgenamen en ze wilde voorkomen dat het familiekapitaal zou vervallen aan de stad. Daarom besloot ze het geld te besteden aan de armenzorg. Ze kocht een stuk grond aan de Agnietenstraat en liet hier 12 huisjes bouwen. De huisjes waren vrij van huur en bedoeld voor de armere inwoners van de stad. Boven iedere voordeur van de huisjes liet ze de familiewapens van Van Pallaes en haar man aanbrengen.

In de omgeving van Utrecht

In de omgeving van Utrecht is ook genoeg te zien en te doen. Bekijk eens deze wandelroutes in Utrecht en deze fietsroutes in de omgeving van Utrecht. Je gaat bijvoorbeeld op pad met een Popal fiets. Lees ook deze tip van instagrambloggers.nl over een fijne staycation in de buurt van Utrecht: de huisjes van ZWIER bij de Vinkeveense Plassen.

Vanaf midden augustus staat de heide weer prachtig in bloei en kleurt het landschap paars. Tussen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en richting Hilversum ontdek je prachtige heidevelden. Lees waar je de mooiste heidevelden in Utrecht en omgeving vindt.

Heide in bloei in Utrecht

Disclaimer: deze blog bevat affiliatie links en betreft een samenwerking.

Meer lezen:

3 comments

Sanne 26 november 2019 - 11:28

Ik wist niet dat er zoveel fijne plekken in Utrecht zijn!

Reply
Nederland 4 januari 2020 - 21:35

Utrecht – als Belg weet ik eigenlijk niets over die stad. Lijkt me de moeite voor een daguitstap!

Reply
Ellen 14 maart 2020 - 17:04

Wat een fijne plekjes! Er zitten een aantal plekken bij die ik helemaal nog niet kende.

Reply

Laat een bericht achter!