Een reis naar Amerika vraagt vaak om flink wat voorbereiding. Niet alleen het vinden van tickets, het uitstippelen van een route en het boeken van de beste hotels. Ook het visum of ESTA aanvragen is belangrijk. Sterker nog, je hebt een ESTA nodig om Amerika binnen te komen. Wat is een ESTA en hoe kan je een ESTA aanvragen voor Amerika? In deze blog vertel ik je er alles over.
Wat is een ESTA?
Om Amerika binnen te komen zonder visum heb je een ESTA nodig. De afkorting ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization. Het is dus een verplichte elektronische reistoestemming die je voorafgaand aan je reis moet aanvragen om de USA binnen te reizen. Dit geldt voor inwoners van landen die onder het Visa Waiver Program (VWP) vallen, waaronder Nederland en België. Nadat de autoriteiten de ESTA-aanvraag hebben goedgekeurd, wordt deze automatisch gedeeld met je luchtvaartmaatschappij en de autoriteiten. En kan jij dus naar Amerika reizen.
Hoe lang is een ESTA geldig?
Een ESTA is na goedkeuring 2 jaar geldig. Wel dient je paspoort nog minimaal tot aan het einde van je verblijf in Amerika geldig te zijn. In deze 2 jaar mag je zo vaak als je wil naar de Verenigde Staten reizen. Elk bezoek mag maximaal 90 dagen duren.
Verblijf je langer dan 90 dagen in de VS, dan ben je verplicht een visum aan te vragen bij de Amerikaanse ambassade of het Consulaat in Amsterdam. Wanneer je een toeristen-, werk- of studievisum hebt, hoef je geen ESTA-formulier meer aan te vragen.
Goed om te weten: ook als je alleen een overstap maakt in de VS, heb je een ESTA nodig.
Wat kost een ESTA?
De kosten voor een aanvraag via de officiële Amerikaanse ESTA-site zijn $14 en deze betaal je met een creditcard. Vind je dit teveel gedoe of begrijp je niet goed wat je moet invullen op het formulier? Er zijn meerdere organisaties die je hierbij helpen. Zij controleren ook je aanvraag op de meest voorkomende fouten voor de aanvraag wordt ingediend bij de Amerikaanse overheid. Je hebt dan vaak de mogelijkheid om (in plaats van met een creditcard) met iDeal te betalen. Ook kan je een prepaid creditcard gebruiken om je ESTA te betalen, zie alleszondercreditcard.nl*.
Spoed ESTA aanvragen voor Amerika
Een ESTA aanvraag duurt maximaal 72 uur. Je kan ook met spoed een ESTA aanvragen, bijvoorbeeld als je een last-minute reis hebt geboekt of wanneer je bent vergeten om de ESTA op tijd aan te vragen. Een spoedaanvraag wordt met voorrang behandeld door de Amerikaanse overheid. Meestal ontvang je je spoed ESTA al binnen een half uur en wordt dit per e-mail en SMS bevestigd. Een spoedaanvraag kost vijf euro per persoon extra.
Hoe vraag je een ESTA aan?
Het ESTA screent alle reizigers naar de Verenigde Staten voordat ze het land binnenkomen. Dit screenen gebeurt op basis van een aantal vragen die je moet invullen op het online aanvraagformulier. Nadat alle velden van het ESTA formulier zijn ingevuld kan je nogmaals alle gegevens controleren. Als alles in orde is bevestig je de aanvraag. Hierna kan je jouw ESTA(S) afrekenen waarna je ESTA aanvraag direct in behandeling wordt genomen. Er wordt een controle uitgevoerd op jouw gegevens en na goedkeuring van je aanvraag ontvang je de ESTA per e-mail.
Voor de aanvraag van een ESTA moet je in ieder geval een geldig internationaal paspoort bij de hand houden. Let erop dat je paspoort geldig moet zijn voor de gehele duur van je trip.
Op het ESTA aanvraagformulier vul je eerst de contactgegevens van de aanvrager in en de aankomstdatum in de Verenigde Staten van Amerika. Hierna moet je onder andere vragen beantwoorden over de reis, zoals de eerste verblijfplaats in de VS, je achtergrond, werksituatie en eventuele justitiële zaken.
Wat je moet weten over een ESTA?
- Een ESTA moet je uiterlijk 72 uur voor vertrek aanvragen. Korter voor vertrek kan dit ook nog, maar mocht je geen toestemming krijgen, kan het zijn dat je niet genoeg tijd meer hebt om de benodigde visa alsnog aan te vragen.
- Om online te kunnen inchecken voor je vlucht moeten al je reisdocumenten (ESTA, visum of andere documenten) compleet zijn. Nog een reden om op tijd te zijn met je ESTA-aanvraag.
- Let er bij het invullen van de paspoortgegevens op dat je alle gegevens exact overneemt. Één typefout kan er voor zorgen dat je ESTA wordt afgekeurd.
- Je goedgekeurde ESTA is gekoppeld aan je paspoort. Heb je na je laatste reis naar Amerika een nieuw paspoort gekregen of ben je het paspoort kwijtgeraakt? Is je naam of het land waar je woont veranderd? Dan moet je ook een nieuwe ESTA aanvragen.
- Ben je na 10 maart 2011 in Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië geweest? Dan kan je geen ESTA aanvragen. Je moet dan bij het Amerikaanse consulaat een visumaanvraag indienen.
- Wanneer je ESTA is goedgekeurd, krijg je in principe toestemming om het land binnen te komen. Dit is overigens geen garantie. De grenscontroleurs op het vliegveld controleren jouw status nog een laatste keer.
En dan?
Een reis naar Amerika vereist dus wel de nodige voorbereidingen. Maar heb je de ESTA reistoestemming geregeld? Dan is het enige dat jij hierna nog moet doen genieten van de reisvoorbereiding. Een reisroute maken voor Amerika, op zoek gaan naar de laatste hotels* en plekken die je wil bezoeken. (tip: Death Valley of de Grand Canyon) Een paar reisgidsen lezen en dan houd niets je meer tegen om op reis gaan!
* Disclaimer: dit artikel bevat gesponsorde of affiliate links. Wanneer je een product koopt of een reis boekt via een van deze links, ontvangt travelwriter.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.
2 comments
Ik ben in het laatste jaar twee keer naar de USA geweest, en ik heb 2 keer een ESTA aangevraagd. Totaal niet nodig dus, en ik heb dan ook nog eens ter plaatse super lang moeten aanschuiven in de rij voor ‘eerste ESTA’ aanvragers (in plaats van in de kortere rij voor mensen die al eens met hun ESTA het land waren binnen geweest). Nu ja, de bagage liet ook heel lang op zich wachten, dus uiteindelijk maakte het niet zo veel meer uit. 😀
Tja, alles kost toch meer tijd dan verwacht. De laatste keer heb ik ook heel lang in de rij gestaan voor de douane. En toen nog 4 uur op het vliegveld om te wachten op de rest van de groep die een ander vliegtuig had (met vertraging). 🙂