Home Reistips 10x wegdromen bij avontuurlijke reisprogramma’s

10x wegdromen bij avontuurlijke reisprogramma’s

door Travelwriter.nl
10 x avontuurlijke reisprogramma's op tv en online

Bij deze mooie en avontuurlijke reisprogramma’s wordt aandacht besteed aan onbekende bestemmingen, aan plekken die bijna iedereen overslaat en bijzondere mensen die het avontuur opzoeken. Deze 10 programma’s voor reisliefhebbers zijn het kijken waard! 

1. Reizen Waes

In dit Belgische programma neemt Tom Waes je mee naar landen en bestemmingen die door veel reizigers worden overgeslagen vanwege onrust, natuurrampen of andere gevaren. Van Bhutan tot Transnistrië en Noord-Korea. In 2018 volgt een vierde reeks waarbij Waes alleen Europese bestemmingen bezoekt. Maar dan wel buiten de gebaande paden.

2. Nat Geo Wild

Een fijne tv-zender voor liefhebbers van wildlife is Nat Geo Wild, die je bijvoorbeeld met Digitale tv van KPN*  kan bekijken. In januari zie je tijdens de Big Cat Month verschillende documentaires en series over leeuwen en jachtluipaarden in Zuid-Afrika tot jaguars in de Pantanal van Brazilië. Fijne natuurdocumentaires over mooie bestemmingen dus.

3. 3 op reis

Het meest bekende Nederlandse reisprogramma is toch wel 3 op reis. Geraldine Kemper, Chris Zegers, Evi Hanssen, Nienke de la Rive Box en Maurice Lede reizen naar alle soorten bestemmingen en maken vaak hele gave roadtrips. Floortje Dessing en Dennis Storm zijn helaas gestopt met het presenteren van de serie, maar de nieuwe presentatoren laten je weer vanouds wegdromen bij mooie reizen.

4. Floortje naar het einde van de wereld

Volgens heel wat mensen is dit één van de beste reisprogramma’s op de Nederlandse tv. In Floortje naar het einde van de wereld reist Floortje Dessing naar de verste uithoeken op aarde. Plekken als Alaska of het Australische Maatsuykereiland waar mensen wonen die totaal afgezonderd zijn van de rest van de wereld.

5. Door het hart van China

Fotograaf en documentairemaker Ruben Terlou maakte eerder de geweldige reeks Langs de Oevers van de Yangtze. Nu is daar Door het hart van China. In zeven afleveringen reist hij van het uiterste noorden naar het zuidelijkste puntje van China: van de verdroogde steppen van Binnen-Mongolië tot de tropische kust van Macau en alles wat hier tussenin ligt.

6. Tales By Light

Tales by Light is een serie waarbij fotografen gevolgd tijdens hun reizen naar de meest afgelegen plekken ter wereld. Het geeft je een inkijkje in de wereld van de fotografen. Met de foto’s van bijzondere natuurgebieden en met indrukwekkende verhalen willen ze ons laten zien dat we zuinig moeten zijn op onze wereld en zijn bewoners. Iets om over na te denken.

7. Grensland

In het reisprogramma Grensland reist Jelle Brandt Corstius in acht afleveringen door het gebied tussen Europa en Rusland. Hij bezoekt grenslanden Moldavië, Letland, Wit-Rusland, Kazachstan en het onrustige Oekraïne. De serie werd uitgezonden in 2015 maar alle afleveringen zijn online nog terug te kijken. Ook een aanrader zijn Corstius’ programma’s Van Moskou tot Magadan en De bergen achter Sotsji.

8. Break Free

Wat als je niet meer terugkomt van je reis? In Break Free maakt Chris Zegers portretten van jongeren die hun hart volgden en op reis gingen, maar daarbij op tragische wijze om het leven kwamen. Familie en vrienden van de overleden jongeren reizen in dit programma de laatste reis van hun dierbaren na. Een indringend en emotioneel reisprogramma

9. Onze man in Teheran

Onze man in Teheran is anders dan de overige reisprogramma’s in deze lijst. Correspondent Thomas Erdbrink neemt je mee naar zijn woonplaats Teheran in Iran. Hierdoor geeft hij je een kijkje in een voor ons onbekend land, in plekken waar vrijwel geen toeristen komen. De afleveringen zijn online terug te kijken.

10. De gevaarlijkste wegen van de wereld

In de gevaarlijkste wegen van de wereld gaan iedere aflevering twee bekende Nederlanders op reis naar bijzondere bestemmingen. Hier trotseren ze gevaarlijke wegen in Kazachstan en Chili tot Georgië. De gesprekken die ze met elkaar voeren zodat je de BN’ers beter leert kennen, voegen niet per sé veel toe aan de serie. Maar de bestemmingen zijn het kijken waard.

Zijn er nog reisprogramma’s die niet in ons lijstje staan? Laat het dan weten in de comments!

* Disclaimer: dit artikel betreft een samenwerking.

Meer lezen:

21 comments

Jamey 18 januari 2018 - 11:39

Ik vind 3 op reis en Floortje alrijd leuk om te kijken.

Reply
Merel 18 januari 2018 - 11:45

Floortje staat nog steeds op mijn lijst om een keer te zien, lijkt me fascinerend. Risky rivers vond ik ook een mooi programma. Ik heb echt tranen met tuiten gehuild in de aflevering waarbij ze door Manilla varen en je de armoede en milieuvervuiling ziet. Shockerend! Wel een goede reality check trouwens.

Reply
Aniek Rooderkerken 18 januari 2018 - 12:38

Ja, die aflevering kan ik me ook nog goed herinneren. Mooie aanvulling op de lijst!

Reply
nicole 18 januari 2018 - 11:53

Misschien Peking Express? Hoewel dat niet per se een reisprogramma is, wordt er wel in gereisd.

Reply
Aniek Rooderkerken 26 januari 2018 - 16:41

Klopt 🙂 Altijd mooie bestemmingen ook.

Reply
Joanne 18 januari 2018 - 12:50

Ik vind het ook altijd tof om naar 3 op reis te kijken. Maar Floortje blijft het leukste!

Reply
Femke 18 januari 2018 - 13:06

Leuk lijstje. Floortje naar het einde van de wereld is mijn favoriet! Zo’n mooi programma, ze komt echt op unieke plekken! Grensland is nog een programma dat ik graag wil kijken, ik lees Jelle’s boeken ook met veel plezier.

Reply
Gabriëlle 18 januari 2018 - 13:51

Een leuk lijstje Aniek! Ik ben vooral gek op Floortje naar het einde van de wereld en 3 op reis. Break Free vind ik een mooi programma maar ik zit het wel met tissues te kijken 😉

Reply
MamaPlaneet 18 januari 2018 - 13:53

Wegdromen inderdaad. Waar ik het meest spijt van heb: niet meer reizen hebben gemaakt voor ik mama werd.

Reply
Aniek Rooderkerken 26 januari 2018 - 16:44

Dat kan nog steeds toch? Als ik zie wat bijvoorbeeld Yvonne voor reizen maakt met twee kleine kinderen: http://yvonnevanderlaan.nl/ Die maken meer avontuurlijke reizen dan 90% van de mensen. 🙂

Reply
Fleur 18 januari 2018 - 13:57

Ik vind het ook heerlijk om naar deze programma’s te kijken en zo even helemaal mee genomen te worden naar de andere kant van de wereld

Reply
Jessica 18 januari 2018 - 18:02

Er staan een aantal nieuwe programma’s tussen die ik nog niet kende, leuk! Ik ga eens kijken of ik de meeste terug kan kijken online en anders even m’n moeder lief aankijken of ze wat dingen wil opnemen haha ;p Zo jammer dat Floortje en Dennis inderdaad zijn gestopt met 3 op Reis, maar Floortje’s eigen serie is ook erg tof. 🙂

Reply
ingrid 18 januari 2018 - 19:07

heerlijk om bij weg te dromen deze programma’s

Reply
Marcel 18 januari 2018 - 19:25

Stuk voor stuk heerlijke reisprogramma’s waar je veel inspiratie uithaalt. De nieuwe serie van Ruben Terlou vind ik fascinerend, al is er nog maar één aflevering geweest. En Reizen Waes is andere favoriet van mij. Ik kijk dus enorm uit naar het nieuwe seizoen.

Reply
Marcella 19 januari 2018 - 09:58

Leuke tips Aniek! Ik ben dol op Reizen Waes en Floortje naar het einde van de wereld kijk ik ook graag. Maar je tips ook programma’s die ik niet ken. Ik ben nu heel benieuwd naar Tales By Light en Break Free!

Reply
Martin 19 januari 2018 - 22:28

Leuke lijst. Niet echt een reisprogramma, maar de documentaires van Anthony Bourdain gaan over eten over de hele wereld en je ziet ook veel van de cultuur van die landen.

Reply
Debbythechocoholic 21 januari 2018 - 13:47

Telt Temptation Island mee? De locatie is altijd mooi, maar het programma zelf is niet zo leerrijk. Zelf kijk ik graag naar documentaires op YouTube of Nat Geo. Exploring with Josh is een leuke op Youtube, die jongen zoekt altijd naar verlaten plekjes en neemt je mee in zijn bezoek aan deze locaties.

Reply
Eva 22 januari 2018 - 19:52

De zondagavond is hier gereserveerd voor Door het hart van China. Verder kijk ik graag Z-docs, zoals nu bijvoorbeeld Langs De Oevers Van De Mooiste Rivieren

Reply
SABINE 23 januari 2018 - 12:35

Heftige programma’s, meeslepend, mooi om te zien ook. Ik kijk te weinig tv, ik kan het allemaal niet bij houden.

Reply
Helena 24 januari 2018 - 11:10

Door het hart van China en de voorganger Langs de oevers van de Yangthze vond ik prachtig. Tales By Light ken ik niet, maar de trailer is veelbelovend. Mooie lijst!

Reply
Cynthia 6 februari 2018 - 12:27

Reizen Waes en Floortje naar het einde van de wereld vind ik zelf top programma’s! Er stonden ook enkele programma’s in dit lijstje die ik nog niet kende. Ik kijk ook graag naar Peking Express, al hoort dit misschien niet meteen bij deze lijst. Ik vind dat programma leuk om te volgen, net omdat ik de wereld rondlift en de situaties best herkenbaar zijn 🙂

Reply

Laat een bericht achter!