Home Natuur Ben jij klaar voor de piste? Goed voorbereid op wintersportvakantie

Ben jij klaar voor de piste? Goed voorbereid op wintersportvakantie

door Travelwriter.nl
Ben jij klaar voor de piste? Goed voorbereid op wintersportvakantie

Nu de winter begonnen is, zijn er heel wat mensen die niet kunnen wachten tot de wintersport weer van start gaat. Geef ze eens ongelijk! Een goede wintersportvakantie begint met een goede voorbereiding. Maar waar moet je dan aan denken? Hier vind je handige tips voor onderweg zodat je goed voorbereid de piste op gaat.

Ga goed verzekerd op reis

De eerste tip is meteen een belangrijke. Ga goed verzekerd op reis! Ik heb bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering met dekking voor gevaarlijke sporten (omdat ik vaak ga wielrennen en mountainbiken), maar dit is niet voldoende als je na een valpartij op de piste op de eerste hulp belandt. Daarom is het aan te raden om een wintersportdekking bij je reisverzekering af te sluiten. Dat kan bijvoorbeeld bij Centraal Beheer. Dan kan je als dit nodig is mee met de gipsvlucht en is je dure wintersportuitrusting verzekerd voor verlies of diefstal. Let er wel op dat bijvoorbeeld off-piste skiën niet altijd verzekerd is.

Wintersportuitrusting

Ik merkte het al tijdens het sneeuwschoenlopen in Bosnië en Herzegovina en in de ijskou tijdens het skiën in Livigno: bij wintersporten is een goede uitrusting een must. Of je nu gaat sneeuwschoenwandelen, langlaufen of skiën. Je kleding moet functioneel en vooral lekker comfortabel zijn, maar deze zorgt er ook voor dat je warm blijft. Het weer in de bergen kan namelijk snel omslaan. En denk je aan een helm? Want waar ik op de fiets altijd een helm op heb, droeg ik die bij het skiën tot nu toe nooit. Best vreemd eigenlijk, dus dat zou één van mijn eerste aankopen zijn. Steeds meer landen hebben overigens ook regels over het dragen van een ski-helm.

Wat zijn de verkeersregels op de piste?

Over regels gesproken… ook op de piste zijn er verkeersregels! De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft regels opgesteld om ongelukken op de piste te voorkomen. Zo moet je je zo gedragen, dat je een ander niet in gevaar brengt of schade berokkent. En wil je een andere skiër of snowboarder inhalen, dan mag je de ingehaalde op geen enkele wijze in zijn bewegingen belemmeren. En bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen.

Onderweg naar de Hecherhütte loop je via skipistes, waar skiërs en langlaufers hun kunstjes tonen.

Markeer je ski-uitrusting

Belangrijk is om ervoor te zorgen dat je uitrusting en kleding nog compleet en in goede staat is voordat je vertrekt, maar vergeet ook niet je ski-uitrusting te markeren. Zo voorkom je dat iemand per ongeluk jouw spullen meeneemt. Er zijn ook kleine slotjes te koop waarmee je je skispullen op slot kunt zetten. Wel zo handig als je bijvoorbeeld aan het lunchen bent.

Ga alvast een dagje skiën in Nederland

Ik heb het ook op de planning staan voor volgende maand: alvast een dagje skiën in Nederland. Want al hebben we geen bergen, er zijn wel veel skibanen. Het is niet onverstandig om voor je vakantie al een aantal keer in Nederland te oefenen voor het echte werk. Zo kan je alle technieken en vaardigheden alvast een beetje onder de knie te krijgen en haal je straks het maximale uit je vrije dagen in de sneeuw. En wel zo fijn is dat een goede techniek de beste voorzorgsmaatregel is om blessures en valpartijen te voorkomen. Kijk, dat deed ík nu fout tijdens mijn vorige wintersport. 😉

Disclaimer: dit artikel betreft een samenwerking.

Meer lezen:

11 comments

Gabriëlle 23 januari 2018 - 11:25

Leuk zeg om te lezen, ik wist helemaal niet dat er regels waren opgesteld op de piste. Mijn regel is altijd: de goede moeten de slechte ontwijken haha.

Reply
Aniek Rooderkerken 26 januari 2018 - 16:48

Haha ik hoop altijd dat anderen dat ook als regel hebben. Dan kunnen ze mijn gestuntel in ieder geval ontwijken 🙂

Reply
Kelly 24 januari 2018 - 12:01

Ik wist eerlijk gezegd ook niet dat er regels op de piste waren. Velen houden zich er in ieder niet aan 😉 Ik ging vroeger als kind zijnde ieder jaar skiën, maar ben al heeeeeel lang niet meer geweest. Wel ga ik af soms een dagje skiën bij een skibaan in Nederland.

Reply
Jessica 26 januari 2018 - 16:29

Gek genoeg ben ik ook bijna altijd zonder helm gaan snowboarden, wat eigenlijk best stom is als je er eventjes bij stilstaat. En een goede zonnebril of skibril is ook geen overbodige luxe. ;p Verder neem ik altijd extra thermo-ondergoed mee, dat houdt je extra warm en zorgt ervoor dat je gemakkelijk kunt blijven bewegen 🙂

Reply
Britte 27 januari 2018 - 11:56

Ik hoorde laatst dat er dit seizoen veel skispullen gestolen worden in de Alpen! Met mijn gloednieuwe snowboard vind ik het wel fijn om m’n spullen op slot te kunnen zetten! Goede tip dus! Ik ben verzekerd via de NKBV (klim- en bergsportvereninging), het fijne is dat je met die verzekering wél off-piste kunt 🙂

Reply
Sanne 31 januari 2018 - 12:55

Toch helpt het echt, een dagje (of paar uur) skiën in Nederland. Dan krijg je toch dat gevoel een beetje terug. Dat scheelt meteen weer als je in de echte sneeuw staat en de piste af skiet. Ik ga Noorwegen voor het eerst skiën zonder mijn eigen ski’s, toch wel gek hoor. Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan!

Reply
Inge 31 januari 2018 - 17:32

Ik ben een paar keer gaan indoor snowboarden. Dat is toch helemaal niet hetzelfde. Voorlopig hebben we nog geen winterreisje gepland maar trekken we steeds naar de zon.
Ik zet’m op mijn bucketlist,en misschien plak ik er best deze tips bij 😉

Reply
Merel 1 februari 2018 - 09:33

Krijg door de foto meteen weer zin om op wintersport te gaan (en het is inmiddels al 17 jaar geleden dat ik voor het laatst ging, kan je nagaan hoe leuk ik het vond).

Ik heb nog een aanvullende tip: bind je snowboard vast aan je been vóór je hem aan je voeten wil bevestigen. Bij mij ging het een keer mis: vloog mijn snowboard keihard naar beneden, dwars door allerlei skiklasjes heen. Levensgevaarlijk en ik schaamde me dood!

Reply
Tom Outdoor 12 februari 2018 - 20:20

Het meeste wist ik eigenlijk wel!
Het mooiste vind ik de prachtige foto!
Als ik dat zie word ik echt jaloers!

Enne ik draag wel een helm tijdens het boarden. Maar heb dan ook wel eens de 80 kilometer per uur aangetikt.
Dan lijk een helm mij wel een must

Reply
Daphne de Vries 13 februari 2018 - 12:47

Verkeersregels op de piste? Dat wist ik dus helemaal niet! Nooit bij stil gestaan dat je ook op de piste regels hebt. Wel goed natuurlijk! Als ik jouw foto zie krijg ik ook weer zin in sneeuw! 🙂

Reply
Marjolein 15 februari 2018 - 14:47

Ik realiseer me weer hoe lang het geleden is dat ik op de piste heb gestaan. Veel te lang! Ik heb alle spullen klaarliggen, dus aankomend seizoen ben ik weer van de partij!

Reply

Laat een bericht achter!