Home Azië Alles wat je moet weten voor je reis naar India en je visumaanvraag

Alles wat je moet weten voor je reis naar India en je visumaanvraag

door Travelwriter.nl
Reizen door India

Pas geleden maakte ik een prachtige reis naar India. Ik vloog op Chennai en maakte hierna een rondreis per riksja door de provincie Tamil Nadu. Een onvergetelijke reis, waarvoor ik wel nog een aantal dingen moest regelen. Vooral het visum vond ik nog even spannend. Maar wat blijkt, een visum voor India heb je zo aangevraagd. Ik geef je tips voor je reis naar India en vertel je alles over je visum voor India.

Om naar India te mogen reizen heb je een visum nodig. Gelukkig kan je jouw visum voor India gemakkelijk online aanvragen. Je krijgt het visum dan binnen een paar dagen per e-mail toegestuurd. Je moet wel met een aantal dingen rekening houden. Er zijn bijvoorbeeld verschillende soorten visa en je moet best veel informatie doorgeven.

Verschillende soorten visa

Er zijn drie verschillende visa voor India, afhankelijk van je reisdoel. Als toerist vraag je het eTourist visum aan, voor zakenreizigers is er het eBusiness visum en wanneer je een medische reis naar India maakt, vraag je het eMedical visum aan. Voor al deze visa geldt dat je deze online kan aanvragen. Je ontvangt het visum vervolgens binnen een paar dagen per mail, en je print het uit voor je naar India afreist. Je kan het visum waarschijnlijk ook op je smartphone laten zien, maar ik vind het toch een fijn idee om een papieren kopie bij de hand te hebben.

Voorwaarden voor je visumaanvraag

Er zijn een paar voorwaarden verbonden aan de visumaanvraag. Zo mag je met een e-visum maximaal 60 dagen in India verblijven en je paspoort dient minimaal nog 6 maanden geldig te zijn na aankomst in India.

Let ook op dat het bij het e-visum alleen is toegestaan om per vliegtuig of boot aan te komen in India. Dat kan via de luchthavens Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chennai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum, Varanasi en Vishakhapatnam. En de zeehavens Mumbai, Mormugao (Goa), Mangalore, Cochin en Chennai. Aankomst over land is bij het e-visum niet mogelijk.

Reizen naar India: riksja's, kleuren en kruiden

Reizen naar India: riksja’s, kleuren en kruiden. Vergeet je visum niet aan te vragen via visumbuitenland.nl.

Aanvraagformulier voor het visum

Weet je welk visum je nodig hebt? Dan is het tijd om je visum aan te vragen. Dat kan via de officiële Indiase website, maar ook bijvoorbeeld via visumbureaus als visumbuitenland.nl. Het aanvraagformulier voor het visum voor India is dan in het Nederlands, wel zo makkelijk. Je vult vragen in over jouw werkgever, de landen waar je de afgelopen jaren bent geweest, de paspoortgegevens van je ouders, en of je bijvoorbeeld ooit in contact bent geweest met justitie. Maar ook het adres van de eerste accommodatie waar je verblijft in India.

Je moet ook een aantal documenten uploaden. Voor je toeristenvisum is dat als eerste een scan van de informatiepagina van je paspoort en een goede scan van een pasfoto. Let op: de foto moet een witte of grijze achtergrond hebben. Mijn foto had dit niet en werd hierom afgewezen.

Geldigheid van het e-visum India

Sinds begin 2019 zijn alle nieuw uitgegeven toeristische en zakelijke e-visa voor India 365 dagen geldig. Na je eerste aankomst in India krijg je een visumstempel in je paspoort. Vanaf dat moment is je visum nog 60 dagen geldig. Je mag één keer India uitreizen en opnieuw betreden. Let wel; dat is binnen die 60 dagen.

Is India onderdeel van je wereldreis? Check dit artikel over de kosten van een wereldreis.

Bij de douane in India

Bij aankomst in India wordt je e-visum gecontroleerd. Ook worden biometrische gegevens (vingerafdrukken en gezichtsscan) afgenomen. Dit is verplicht en kan je dus niet weigeren. Houd er rekening mee dat de controle bij de douane best wat tijd in beslag kan nemen. Vaak is er bij de controle een aparte rij voor personen die een e-visum hebben.

Rondreis door Zuid-India
Rondreis door Zuid-India

Pinnen op het vliegveld

Goed om te weten is dat je op de luchthaven (na de douane) vaak al wat Roepies kan pinnen. Dan heb je alvast wat contant geld. Bij de pinautomaten worden creditcards vaak geaccepteerd, of je pint met je betaalpas. Stel de betaalpas dan wel op tijd in naar werelddekking. Op het vliegveld kan je meestal ook een taxi met een fixed fee bestellen. Zo hoef je -al helemaal fijn na je lange vliegreis- niet nog met een taxichauffeur te onderhandelen over een ritprijs.

Gezondheid

Naast het regelen van het visum is het belangrijk op je gezondheid op reis te letten. Zo zijn er een aantal vaccinaties voor India verplicht: DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A. De buiktyfus inenting wordt vaak ook aangeraden. Neem hiervoor op tijd contact op met de GGD of je huisarts en vraag meteen na of je malariapillen mee moet nemen. Malaria komt het gehele jaar door voor in India. Tegen malaria en dengue bestaan geen vaccinaties. Je kunt alleen proberen muggenbeten te voorkomen door een insectenspray met DEET te gebruiken. Ook heb je in India kans op de beruchte Delhi Belly. De hygiëne in India is niet altijd even goed, dus hier kan je flink ziek van worden.

Tip: vergeet je internationaal rijbewijs niet

Het verkeer in India is chaotisch en druk. Maar mocht je nu wel zelf rond willen rijden in India, vergeet dan niet een internationaal rijbewijs aan te vragen. Dit doe je bij een ANWB-winkel en dit kost maar een paar minuten. Bekijk tenslotte voorafgaand aan je reis nog het Reisadvies India via het Ministerie van Buitenlandse zaken en dan ben je klaar om op reis te gaan!

Disclaimer: dit artikel betreft een samenwerking.

Meer lezen:

1 comment

Jessica 23 november 2019 - 12:44

Ik ga volgend jaar naar India. Zoveel zin in!

Reply

Laat een bericht achter!