Home Azië Kosten wereldreis: Hoeveel kost een wereldreis gemiddeld?

Kosten wereldreis: Hoeveel kost een wereldreis gemiddeld?

door Travelwriter.nl
Kosten wereldreis

Droom jij er ook van om je baan op te zeggen en een wereldreis te maken? Je bent zeker niet de enige. Want er is zoveel moois te zien op de wereld en waarom zou je je tot één bestemming beperken? Maar hoeveel kost een wereldreis gemiddeld? Het bedrag dat je voor een wereldreis betaalt hangt af van de prijzen van de vluchten, accommodaties, activiteiten en eten en drinken. En het scheelt natuurlijk enorm welke bestemmingen je kiest: neem je Australië op in je wereldreis, dan zul je een groter budget moeten hebben dan wanneer je Zuid-Oost Azië kiest. Wij zetten alle kosten voor je op een rij, zodat je kunt zien wat de kosten zijn van een wereldreis!

Kosten voordat je op wereldreis gaat

Al voor je überhaupt een stap in het buitenland zet, zul je kosten maken. Denk hierbij aan een reisverzekering (zo’n € 300 euro per jaar), visa die tussen de € 5 (Canada) en € 125 (China) per stuk kosten. Maar afhankelijk van waar je naartoe gaat, heb je ook inentingen nodig. Denk aan DTP (€ 29,50), Hepatitis A (€ 120), Rabiës (€ 93), plus een vaccinatieboekje (€ 5,95). En wil je zelf autorijden? Vraag dan een internationaal rijbewijs aan (€ 17,95) bij de ANWB. Het kan ook zijn dat je jouw paspoort nog moet verlengen (€ 65). De kosten wereldreis kunnen dus al starten vóór de reis zelf!

Kosten benodigdheden wereldreis

Vergeet niet dat je ook spullen mee moeten nemen op wereldreis. En waarschijnlijk moet je hier nog een deel van kopen. Denk hierbij aan een goede backpack (€ 100 tot € 350), een dagrugzak (€ 25 tot € 200), fightbag (€ 40), wandelschoenen (€ 80 tot € 300), een wereldstekker (€ 20) en goede kleding. Je wilt natuurlijk wel spullen kopen die je niet halverwege je wereldreis moet vervangen, dus het is verstandig een aantal nieuwe en goede items aan te schaffen. Daarnaast heb je een reizigersapotheek nodig, met medicijnen, malariapillen, maar ook zaken als pleisters, pijnstillers, anti-reisziektepillen, pillen tegen diarree en uitdroging.

Kosten van een wereldreis

Kosten voor vliegtickets wereldreis

De vliegtickets zijn misschien wel het belangrijkste om te regelen als je op wereldreis gaat. Nu kun je losse tickets boeken, maar ken je het wereldticket al? Het wereldticket is een ticket dat bestaat uit meerdere vliegtickets. Je bepaalt dus vooraf alle bestemmingen. Zo hoef je je tijdens je reis geen zorgen te maken over de tickets, en meestal is een standaard wereldticket goedkoper dan allemaal losse vluchten. Een nadeel is dat je vooraf een route moet bedenken en je deze onderweg niet meer kunt wijzigen. Een wereldticket kost tussen de € 1500 en € 4000.

Kosten tijdens de wereldreis zelf

Tijdens je wereldreis hangt het van je bestemming af hoe veel geld je per dag of per maand uitgeeft. Zonder de vliegtickets mee te rekenen, kan je zeker uitgaan van een bedrag tussen de € 900 in Azië en € 2.500 per maand in Australië en Noord-Amerika. 

Veel geld hiervan gaat uit naar overnachtingen. De kosten voor een overnachting verschillen aanzienlijk per land, van een paar euro in Zuidoost-Azië tot € 60 in westerse landen. Het maakt veel uit voor je budget of je overnacht op slaapzalen van hostels, of dat je liever in privé-kamers overnacht. Door op zoek te gaan naar eenvoudige en budgetvriendelijke accommodaties, kun je flink wat geld besparen. Gedeelde kamers of slaapzalen zijn goedkoper dan privé-kamers met badkamer.

Hoeveel geld je dagelijks kwijt bent aan eten en drinken, verschilt per land. In goedkope landen geef je minder dan €10 euro per dag uit. In dure, westerse landen moet je rekenen op € 20 tot € 40 per dag.

Vergeet niet dat je ook nog bus en treintickets zal moeten kopen, binnenlandse vluchten boeken, of misschien een auto moet huren. Vergeet dit niet te budgetteren bij de kosten van een wereldreis.

En als je op reis bent, wil je ook zoveel mogelijk zien. Een grote kostenpost is hierom het potje voor tickets en excursies. Van een simpel museumticket, tot een safari of jungletocht, boottochten en entree voor nationale parken. Zorg dat je hier ook geld voor hebt, zodat je zulke bijzondere ervaringen niet aan je neus voorbij hoeft te laten gaan.

Kosten wereldreis

Onvoorziene kosten wereldreis

Houd er natuurlijk ook rekening mee dat je voldoende geld opzij moet zetten voor onvoorziene kosten. Bijvoorbeeld als je medische hulp nodig hebt onderweg, als een bestemming toch duurder is dan verwacht. Budgetteer dus altijd ruim, want je wilt onderweg niet zonder geld komen te zitten.

Tips voor het bepalen van je wereldreisbudget

En… heb je besloten op wereldreis te gaan? Begin dan met het plannen van je reisbudget.

  • Zet van tevoren alle kosten van je wereldreis op papier. Dat geeft je een goed beeld van het totale budget dat je nodig zult hebben.
  • Schrijf niet alleen de kosten op die je maakt tijdens je reis, maar ook de kosten vóór vertrek.
  • Zorg dat je een stuk van je budget voor een wereldreis (zo’n 10%) vrij houdt voor onvoorziene kosten.
  • Zorg dat je een creditcard hebt. Niet alleen heb je die nodig bij het huren van een auto of het kopen van een ticket. Kom je onvoorzien op kosten uit, dan is een creditcard handig om op zak te hebben.
  • Houd je jouw huis in Nederland aan? Dan lopen sommige kosten thuis door. Denk aan de huur/hypotheek, gas/water/licht, gemeentelijke en waterschapsbelastingen, woonverzekeringen, maar ook abonnementen zoals die van je telefoon. Vergeet deze kosten niet mee te nemen in je budget!

Kosten wereldreis financieren?

Een reis van 6 maanden kost je ongeveer € 5.000 tot € 15.000, afhankelijk van de landen die je bezoekt. Ga je een jaar op reis dan ben je al snel tussen de € 10.000 en € 25.000 kwijt. Je kunt een wereldreis zo goedkoop of zo duur maken als je wilt. Met een goede planning en even zoeken naar goedkope tickets, kun je een wereldreis betaalbaar houden. Ruil de hotels in voor hostels, maak kortere verplaatsingen met de bus in plaats van met het vliegtuig, of kijk of je tijdens de wereldreis kunt werken. 

Hoe lang je moet sparen voor je wereldreis, hangt af van de bestemming en duur van je reis, je manier van reizen en van welke spullen je nog moet aanschaffen.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!