Home Reisblogs Zo vind je de perfecte wandelsokken

Zo vind je de perfecte wandelsokken

door Travelwriter.nl
Tips voor de beste wandelsokken

Wandelsokken zijn misschien wel de belangrijkste aankoop als je een wandeling of trektocht gaat maken. Goede schoenen zijn dat natuurlijk ook, maar sokken kunnen het verschil maken om pijnlijke voeten en blaren tijdens het wandelen te voorkomen. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over wandelsokken.

Verschil tussen wandelsokken en gewone sokken?

Nu heb ik het geluk dat ik bijna nooit blaren krijg, maar toch vind ik goede wandelsokken of hike sokken essentieel om voetproblemen te voorkomen. Het belangrijkste verschil tussen een wandelsok en een gewone katoenen sok, is dat een wandelsok transpiratievocht afvoert. Hierdoor blijven je voeten langer droog, en dat voorkomt huidirritaties en blaren. Bij droge voeten is de kans op blaren immers stukken minder. Hiernaast voorkomt een goede wandelsok wrijving tussen de wandelschoen en de voet. En een goede sok zorgt in de winter ook nog eens voor warme voeten. Alleen maar voordelen dus.

Tips bij het kopen van de beste wandelsokken

Bij het kiezen van de beste wandelsokken kijk je naar de pasvorm, het materiaal, de dikte van de sokken en de hoogte van de sokken. Maar als je nu op zoek gaat naar wandelsokken, waar moet je dan op letten?

Pasvorm

Hoe beter een sok om je voet past, hoe minder wrijving er ontstaat. En wrijving staat meestal garant voor blaren. Een wandelsok mag niet krap of te ruim zijn. Let daarom op de juiste maat. Ook belangrijk: bij een goede wandelsok zijn de naden volledig weggewerkt zodat er geen drukpunten ontstaan. 

De pasvorm is heel persoonlijk, je voelt zelf het beste welke sokken fijn zitten. Wel is het goed om te weten dat een te dikke of te warme sok sneller irriteert. Te ruime sokken gaan plooien wat tot irritatie en blaarvorming kan leiden. En te krappe sokken kunnen juist voor schuurplekken of drukpunten zorgen.

Materiaal

Fabrikanten gebruiken vaak een combinatie van verschillende vezels in één wandelsok. Kunstvezels – zoals polyamide, polyester en polypropyleen – zijn waterafstotend, slijtvast en drogen snel. Wol is warm en kan veel vocht opnemen zonder vorm en stevigheid te verliezen. In tegenstelling tot gewone wol is Merinowol zachter, en heeft de eigenschap dat het niet prikt. Katoen is goedkoop, maar droogt langzaam en slijt snel, en is hierom ongeschikt als wandelsok.

Dikke of dunne sokken

Afhankelijk van het klimaat en de bestemming kies je voor dikke of dunne sokken. Dunne wandelsokken zijn goed bij warmer weer, terwijl een dikke sok alleen geschikt is voor lange afstanden in koud weer of sneeuw. Het is vaak een kwestie van uitproberen om er achter te komen wat het beste werkt voor jou. Kies in ieder geval niet voor een te warme sok, dit zorgt alleen maar voor extra transpiratievocht.

Verschillende hoogtes wandelsokken

Als je op zoek gaat naar de beste wandelsok, kom je ook verschillende hoogtes sokken tegen. Bij lage wandelschoenen kan een sok tot over de enkel voldoen. Bij hoge wandelschoenen kies je ook voor hoge sokken, om te voorkomen dat je enkels tegen de schacht gaan schuren. Het voordeel van hoge sokken is dat ze onder een korte broek ook beschermen tegen bijvoorbeeld struikgewas en teken.

Compressiesokken?

Tot slot kun je kiezen voor compressiesokken. Deze stimuleren de bloedcirculatie in je benen en ook worden afvalstoffen uit je spieren beter afgevoerd. Je hebt hierdoor minder last van vermoeide benen en van spierpijn. Ook de kans op blessures wordt aanzienlijk minder. Zeker bij meerdaagse wandeltochten of huttentochten kunnen compressiesokken een goede optie zijn.

Welke wandelsok kies jij?

Disclaimer: Deze blog ontstond in samenwerking

Meer lezen:

Laat een bericht achter!