Home Cultuur Hierom wil jij ook op city trip Wenen met de trein 

Hierom wil jij ook op city trip Wenen met de trein 

door Travelwriter.nl
Een city trip Wenen

De trein is een milieuvriendelijke, snelle en comfortabele manier om te reizen. Met de trein ontdek je heel Europa. Heb jij bijvoorbeeld al eens gedacht aan Wenen? De hoofdstad van Oostenrijk zal je verrassen. Ik vertel je alles over een city trip Wenen met de trein en waarom jij dit ook wil.

Dit artikel schrijf ik in de trein. Ik vind het heerlijk om in de trein te schrijven, of een boek te lezen, terwijl het landschap langzaam voorbij glijdt. Ik ben dan ook groot voorstander van reizen met de trein. Het is een milieuvriendelijke, snelle en comfortabele manier om te reizen. Als je op tijd boekt kan het ook erg betaalbaar zijn. En er zijn veel Europese steden die perfect met de trein te bereizen zijn.

Met de trein naar Wenen
Met de trein naar Wenen

Met de trein naar Wenen

Een stad die goed met de trein te bereiken is, is het Oostenrijkse Wenen. Na een rit in de nachttrein, of overdag in een trein met overstap in Frankfurt, stap je in het centrum van de stad uit. Zo kan je citytrip Wenen meteen beginnen. Maar hoe reis je nu met de trein naar Wenen?

De eerste optie is de nachttrein die je rechtstreeks naar Wien Hauptbahnhof brengt. ’s Avonds stap je op de trein in Amsterdam, Utrecht of Arnhem en de volgende ochtend stap je uit in Wenen, net op tijd voor een laat ontbijt. Je bent ruim 13 uur onderweg, maar een deel van deze tijd slaap je en de rest gaat zo voorbij met een goed boek. De goed koopster optie is een zitplaats, maar je kunt natuurlijk ook een bed in een coupe reserveren. 

Een andere optie is om overdag te reizen. Voor je gevoel duurt de reis misschien langer, maar je ziet wel veel van Europa vanuit de trein. Wat denk je van uitzicht op de Donau? Ja, dat heb je als je naar Wenen reist. Vanaf Amsterdam of Utrecht neem je eerst de trein naar Frankfurt Hauptbahnhof. Hier stap je over op de trein naar Wenen. Zorg je voor genoeg overstaptijd, dan is dit ook een ontspannen reis. 

Wat moet je gezien hebben in Wenen?

En als je dan op bestemming bent? Wenen is een geweldige stad voor een stedentrip. In een paar dagen kun je er zoveel dingen zien. Wat mag niet ontbreken op jouw lijst? Het Stadtpark bijvoorbeeld. In het oudste park van Wenen ontdek je de standbeelden van bekende componisten zoals Johann Strauss, Franz Schubert, en Franz Lehar. Vooral het gouden beeld van Strauss is het bekijken waard.

Johan Strauss Stadtpark Wenen
Het gouden beeld van Johan Strauss in het Stadtpark Wenen

En uiteraard ga je naar de Hofburg. En dan specifiek de Keizerlijke appartementen met de Schatzkammer, de schatkamer van de Habsburgers. Hier vergaap je je aan prachtig versierde kronen en andere juwelen. En in een ander deel van Hofburg kun je de rijhal bezoeken met de paarden van de Spaanse rijschool.

Het Kunsthistorisches Museum Wien is een van de belangrijkste kunstmusea in Europa. Hier bewonder je de meesterwerken Jagers in de Sneeuw, de Toren van Babel en de Boerenbruiloft van Pieter Bruegel de Oude. Daarnaast hangen hier ook schilderijen van Rembrandt, Vermeer, Titiaan en Giorgione en kun je Romeinse, oud-Griekse en zelfs Egyptische beelden zien.

Een city trip Wenen | Stephansdom
Uitzicht vanaf de Stephansdom

En verder? Wandel naar de gotische Stephansdom, de kathedraal in het hart van de binnenstad. Onder de grond kun je de catacomben bezoeken en vanaf het dak (er is gelukkig een lift) heb je een mooi panorama over Wenen. Volgens velen is trouwens niet deze kathedraal, maar de Karlskirche de mooiste kerk van Wenen.

Tip: ook de stad Bern is een goede stedentrip met de trein.

Onbekende plekken in Wenen

Wil je ook de wat minder bekende plekken ontdekken? In de tuin van het Hofburg zit goed verstopt Das Schmetterlinghaus. In deze botanische tuin fladderen honderden kleurrijke vlinders. In deze lijn is er ook de Tiergarten Schönbrunn . Het is één van de alleroudste dierentuinen ter wereld.

Net zo interessant is het huis van Sigmund Freud. Hier kun je de wachtkamer en spreekkamer van Freud bezoeken, en een blik werpen op de persoonlijk voorwerpen uit zijn persoonlijke verzameling die een goed beeld geven van wie Freud was. In de Mozartwohnung kun je juist, zoals de naam al doet vermoeden, het huis van Mozart bezoeken. Op deze plek componeerde hij onder andere Le nozze di Figaro. 

Schmetterlinghaus Wien
Schmetterlinghaus, botanische tuin met vlinders in Wenen

De Hermesvilla ligt aan de stadsrand van de oude stad. De Hermesvilla was een cadeau van keizer Franz Joseph aan keizerin Elisabeth, Sissie. Hij hoopte dat Elisabeth, die graag reisde, hierdoor liever in de stad zou blijven. 

Wist je dat je in Wenen ook op de juiste plek zit als je op zoek wilt gaan naar Jugendstil ofwel Art Nouveau? Begin 20e eeuw werden in deze stad wereldberoemde gebouwen neergezet zoals de Wiener Secession, de Postsparkasse of het Looshaus. Maar je komt deze bouwstroming overal tegen. Van de stations, balustrades en bruggen van de voormalige stadsspoorlijn (tegenwoordig U4 en U6), het Majolikahaus of Musenhaus. Lees meer over Art Nouveau in Wenen voor je op stedentrip gaat, dan herken je de gebouwen zo.

Koffie drinken in Café Central
Koffie drinken in Café Central

Koffiehuis

Tot slot kun je niet naar deze stad gaan zonder Weens gebak te proeven en koffie te drinken in Café Central. In het bekendste koffiehuis van de stad kom je bij van je stadswandeling. Het is alleen nog lastig kiezen uit al dat heerlijke gebak. Heb je zin in Weense Sachertorte? Deze chocoladecake met abrikozenmarmelade kun je het best eten in Hotel Sacher, een Weens vijfsterrenhotel.

Terug met de trein

En dan is het na een heerlijke stedentrip Wenen weer tijd om terug naar Nederland te reizen. Reis je met de nachttrein, dan heb je nog een hele dag om de stad te verkennen. Rond 8 uur stap je in de Nightjet, die je in een ruk naar Nederland brengt. Vertrek je ’s ochtends of in de middag, dan stap je weer in de trein naar Frankfurt. Goede reis!

Deze blog werd samen met NS International gemaakt

Meer lezen:

Laat een bericht achter!