Home Cultuur Een dag in Bern | jouw volgende stedentrip in Europa

Een dag in Bern | jouw volgende stedentrip in Europa

door Travelwriter.nl
Centrum Bern stedentrip - foto door Reisstel.nl

Heb je bij jouw volgende stedentrip in Europa wel eens gedacht aan Bern als bestemming? Of maak je een rondreis door Zwitserland en wil je naast al die prachtige natuur ook wel een dagje stad? Bern is de ideale optie. Hartstikke leuk, veelzijdig en hip. Het barst van de leuke plekjes om een drankje te doen of lekker uit eten te gaan, maar je kunt hier ook je culturele hart ophalen. In dit artikel wat inspiratie voor een dag in Bern.

Een dag in Bern

Het leuke aan Bern is dat het centrum niet supergroot is, waardoor je in een dag een heel groot gedeelte van de stad gezien kunt hebben. 

In de ochtend bezoek je dé bezienswaardigheid van Bern: de Zytglogge, oftewel het klokgebouw van Bern. Je bevindt je dan ook al direct in het centrum van de historische binnenstad, waardoor je meteen een aantal van de 11 karakteristieke fonteinen van Bern kunt spotten én kunt shoppen in de ondergrondse boetiekjes van Bern. Uiteraard geniet je tussendoor van een heerlijk kopje koffie. Ook op loofafstand bevindt zich het Einsteinhaus waar zeker een bezoekje aan gebracht moet worden. 

Na de lunch loop je door richting de Rosengarten. Ook de route hier naartoe is erg leuk, want je loopt over een mooie brug met uitzicht op de Aare. Deze helderblauwe rivier stroomt door Bern en is niet alleen prachtig om te zien, maar in de zomer ook leuk om in te zwemmen of te floaten. Vanuit de Rozentuin is het tijd voor de specialiteit in Bern: bier! Uiteraard sluit je de dag met een leuke locatie voor het diner. 

Bern stedentrip - foto door Reisstel.nl

Ochtend: Zytglogge, 11 fonteinen en ondergronds shoppen

Zoals hierboven al even genoemd is de Zytglogge de eyecatcher van Bern. Zwitserland staat bekend om het Zwitsers uurwerk en daarin is deze locatie het neusje van de zalm. Voordat dit gebouw dienstdeed als klokgebouw, is het een gevangenis en stadspoort geweest. Zorg dat je hier rond het hele uur bent, want elk uur is er een voorstelling te zien. 

Uiteraard kun je vanuit hier lekker ronddwalen door de prachtige straten van het oude centrum van Bern, maar nog leuker is het om op zoek te gaan naar een aantal van de bijzondere fonteinen. In het centrum zijn er 11 te vinden. De een opvallender dan de ander, maar achter elke fontein zit een verhaal. 

Het oude centrum van Bern staat al sinds 1983 op de UNESCO werelderfgoedlijst, mede door de authentieke ondergrondse boetiekjes. Erg leuk om af en toe even naar binnen te stappen en je ogen uit te kijken. Voor wie daadwerkelijk iets wil kopen: houd er rekening mee dat de prijzen in Zwitserland een stuk hoger liggen dan in Nederland. 

Koffiedrinken in Bern

Na al het ronddwalen is het tijd voor een pauze. Bern staat vol met hippe koffietentjes, dus daar hoef je in het oude centrum niet lang naar te zoeken. Café Einstein is een van deze leuke plekjes. Uiteraard kun je ook koffiedrinken in een van de andere wijken, zoals de hippe studentenwijk Länggasse. Het nadeel is dat dit op 20 minuten loopafstand ligt. Wil je hier toch graag naar toe, dan kunnen we je Caffé Bar Sattler aanraden. 
Tip: je kunt hier ook met de e-bike naartoe. 

Van het Einsteinhaus naar de Rosengarten 

Wat veel mensen wellicht niet weten is dat de relativiteitstheorie van Albert Einstein is uitgewerkt vanuit zijn kamer in… Bern! Vandaag de dag is zijn voormalige huis omgebouwd tot museum en dit is absoluut het bezoeken waard. 

Vanaf hier loop je in 5 minuten richting de Rosengarten. Je loopt dan over de Nydeggbrücke vanaf waar je prachtig zicht hebt op de Aare. Zoals in de intro al even genoemd: met mooi weer kun je hier ook zwemmen of zelfs floaten. Met een grote opblaasband kun je je van de ene kant van de Aare naar de andere kant laten meevoeren. 

Aan de overkant van de brug bevindt zich de Berentuin. De beer is het symbool van Bern en de stad dankt zijn naam ook aan dit dier. Vanaf de brug kun je de beren waarschijnlijk al spotten. Wat ons betreft niet de moeite waard om hier te lang te blijven hangen, maar door te lopen naar de Rozentuin. Hier vind je meer dan 400 soorten rozen. 

Lunchen in Bern

Wanneer je nog in de Rosengarten bent kun je hier direct aanschuiven voor de lunch. Het Restaurant Rosengarten serveert in delen van het jaar de specialiteit van Zwitserland: kaasfondue. 

Cafe Barbere Bern stedentrip - foto door Reisstel.nl

Bier proeven in Bern

Naast kaas, staat Zwitserland ook bekend om de heerlijke lokale bieren. Zeker in Bern kun je hiervoor goed terecht. Vanaf de Rosengarten loop je in een kwartiertje tijd maar het lokale bier en eetcafé Barbiére. Hier kun je dus direct ook blijven dineren. 

Een ander leuk adresje in de buurt van de Rosengarten, op 10 minuten loopafstand, is het populaire Löscher. Maar eigenlijk vind je door de hele stad leuke plekjes! 

Dineren in Bern

Wil je liever wat anders eten dan de typische Zwitserse kaasfondue? Dan kun je onder andere bij Mishio terecht voor Aziatisch eten. Ook Noumi is een zeer populair en fijn restaurant. Heel veel plezier en eet smakelijk!

Disclaimer: deze gastblog is geschreven door Erik & Lisa van Reisstel.nl

Historisch centrum Bern stedentrip - foto door Reisstel.nl

Meer lezen:

Laat een bericht achter!