Home Reisblogs Leestip! Branco & Julia, Gert-Jan van den Bemd

Leestip! Branco & Julia, Gert-Jan van den Bemd

door Travelwriter.nl
De roman Branco & Julia van Gert-Jan van den Bemd.

De roman Branco & Julia van Gert-Jan van den Bemd voert je van de straten van Lissabon naar het Franse platteland. Een zoektocht naar de identiteit van de mysterieuze Yvette, die start met een doos vol oude foto’s op de Feira da Ladra.

Branco & Julia

De kraampjes van de Feira da Ladra staan bijna in de schaduw van de barokke Igreja de Santa Engrácia. Op deze curiosamarkt in Lissabon vinden Branco en Julia onafhankelijk van elkaar een stapel oude zwart-witfoto’s. Branco, de kunst- en antiekhandelaar die vermomd als armoedzaaier op de sjofele markt de meeste van zijn aankopen doet, ziet ze als inspiratie voor zijn eerste roman. Julia, beginnend kunstenares die om geld te verdienen snel in elkaar geflanste schilderijen verkoopt aan toeristen, wil de foto’s gebruiken als uitgangspunt voor haar schilderijen. Dan is er nog Valério, die – omdat hij van zijn kunst niet rond kan komen – tekenlessen geeft, met Julia als naaktmodel, en zich ontpopt tot de agent van Julia.

Als Valério een ontmoeting tussen Branco en Julia regelt, leidt dat tot een gezamenlijke speurtocht naar de herkomst van de foto’s en de identiteit van de vrouw die erop staat afgebeeld. Een reis die hen van de sjofele markt in Lissabon naar het Franse platteland leidt. De poging om het leven van Yvette, want zo blijkt de vrouw te heten, te reconstrueren, slaat al snel om naar een zoektocht naar hun eigen ambities. Wat willen Branco en Julia met hun leven? En wat is daarbij de rol van Valério, die zich opwerpt als Julia’s agent?

“Ik zei haar naam hardop: ‘Yvette.’ En nog een keer, terwijl ik mijn blik langs de foto’s liet gaan: ‘Yvette.’ Het voelde niet alsof ik een raadsel had opgelost, maar alsof ik de vrouw had gevonden naar wie ik altijd op zoek was geweest.”

Uit Branco & Julia door Gert-Jan van den Bemd

Geïnspireerd door echte foto’s

Wat blijkt? Een aantal jaar geleden koopt de auteur van deze roman, Gert-Jan van den Bemd, een paar oude foto’s op een veilingsite. Een hiervan is de foto van een jonge vrouw, met haar voeten in de branding. Het blijkt het begin te zijn van zijn nieuwe roman Branco & Julia. Van den Bemd ontdekt wie de vrouw op de foto is, reist af naar het kleine Franse dorp waar hij de plek vindt waar de vrouw heeft gewoond. Zijn zoektocht is de inspiratie voor deze roman. De foto’s zijn halverwege het boek afgedrukt.

De wetenschap dat de foto’s daadwerkelijk bestaan, maakt het verhaal nog interessanter. Voeg daaraan toe dat Gert-Jan van den Bemd de overige – fictieve – personages vanaf de eerste pagina tot leven weet te brengen, net als de sfeer van Lissabon en het Franse platteland. Plus dat je door het verhaal heen geweven een treffend beeld van de kunstwereld leest, met tal van verwijzingen naar bekende en minder bekende kunst. Dan weet je dat je een boek te pakken hebt wat je in een ruk uit leest.

Foto uit Branco & Julia

Meer lezen?

Mijn oog viel op een kleine foto met gekartelde rand. Een vrouw in bikini. Ze stond tot haar enkels in zee, het water was kalm, er waren nauwelijks golven. Ze had een wespentaille, een lange, slanke hals, een blank, ovaal gezicht dat in verhouding met haar tengere lichaam eerder vlezig en zacht leek, een sensuele mond, een vrij grote neus, lachende ogen. In haar donkere haar droeg ze een hoofddoekje, geen bandana, meer een zelfgeknoopte tulband, zoals de vrouw op de We can do it!-poster die ik vroeger een tijdje op de deur van mijn slaapkamer had bevestigd.

Uit Branco & Julia door Gert-Jan van den Bemd

Branco & Julia* | Gert-Jan van den Bemd | Uitgever Manteau | ISBN 9789022338704 | E-book € 9,99 | Paperback € 22,50 | Bestel bij bol.com*

* Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product koopt via een van deze links, ontvangt travelwriter.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!