Home Cultuur Een wandeling door de Joodse wijk van Córdoba

Een wandeling door de Joodse wijk van Córdoba

door Travelwriter.nl
Mezquita Córdoba

De Joodse wijk van Córdoba is een kleurrijke wijk met smalle straatjes, pleintjes en belangrijke bezienswaardigheden. De wijk bevindt zich in het historische centrum van de stad en mag je zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Córdoba.

Een wandeling door de Joodse wijk van Córdoba

De Joodse wijk van Córdoba (Spaans: la Judería) bevindt zich ten noordoosten van de bekende Mezquita Catedral. De wijk zoals wij hem nu kennen komt niet exact overeen met het gebied waar de meeste joden tussen de 13e en 15e eeuw woonden. Hoewel de overblijfselen van de Joodse gemeenschap beperkt zijn, vind je er toch nog een aantal belangrijke Joodse plekken maar ook andere interessante bezienswaardigheden. Wanneer je een wandeling gaat maken door de Joodse wijk van Córdoba raad ik je aan om echt de tijd te nemen en te genieten van elk straatje en hoekje van de wijk. Er is namelijk zoveel te ontdekken.

1. Puerta de Almodóvar

Mijn wandeling door de Joodse wijk van Córdoba begint wanneer ik door Puerta de Almodóvar wandel. Deze poort van Arabische oorsprong geeft toegang tot oude binnenstad. Samen met Puerta del Puente en Puerta de Sevilla is dit één van de drie overgebleven poorten in Córdoba.

* Adres: Prta de Almodóvar – 14003 Córdoba

Puerta de Almodóvar in Córdoba

2. Casa de Andalusí

Via Calle Judíos wandel ik langs Casa Andalusí. Dit is een typisch Andalusisch huis uit de 12e eeuw dat tegenwoordig dient als een museum. De kamers en patio’s die je hier kunt bezichtigen geven een goede indruk van het vroegere leven in de stad.

* Adres: C. Judíos 12 – 14004 Córdoba
* Openingstijden & prijzen: Elke dag geopend van 10:00 tot 20:00. Een kaartje kost €4,00.

3. Casa Sefarad

Een stukje verderop in Calle Judíos vind je Casa Sefarad. Dit is een museum ter eerbetoon aan de Sefardische cultuur, geschiedenis en traditie. Het museum bestaat uit negen kamers die rond een centrale binnenplaats liggen.

* Adres: C. Judíos 12 – 14004 Córdoba
* Openingstijden & prijzen: Van maandag t/m zaterdag geopend van 10:00 tot 19:00. Op zon- en feestdagen van 11:00 tot 18:00. Een kaartje kost €4,00.

4. De Synagoge

Ik loop een stukje verder en kom uit bij hét hoogtepunt van de Joodse wijk van Córdoba: de synagoge. Het bijzondere aan deze synagoge, die stamt uit het jaar 1315, is dat dit één van de drie overgebleven synagogen van Spanje is. De synagoge is niet heel erg groot, maar ik raad je zeker aan hier even naar binnen te stappen.

* Adres: C. Judíos 20 – 14004 Córdoba
* Openingstijden & prijzen: In het hoogseizoen geopend op dinsdag t/m zondag van 09:00 tot 15:00. Een bezoek aan de Synagoge is gratis.

Synagoge Córdoba Spanje

5. Standbeeld van Maimónides

Aan het eind van Calle de Judios bevindt zich een standbeeld van Maimónides: een bekend rabbijn, filosoof en arts geboren in Córdoba. Kan je wel wat geluk gebruiken? Wrijf dan vooral even over zijn voet.

Het beeld Maimónides op een pleintje in de stad Cordoba in Spanje

6. Calleja de las Flores

Ik wandel verder door de Joodse wijk en kom uit bij Calleja de las Flores. Dit smalle straatje met kleurrijke bloemen wordt veel gefotografeerd en zie je dan ook veel voorbij komen op social media. Wil je echt een toffe foto? Dan raad ik je aan om je aan het einde van het straatje om te draaien en een foto te maken met de Mezquita op de achtergrond.

* Adres: Calleja de las Flores – 14003 Córdoba

7. Mezquita-Catedral

Ik sluit mijn wandeling door de Joodse wijk van Córdoba af met een bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheid van Córdoba: de Mezquita-Catedral. Een bezoek aan dit bijzondere gebouw van moskee en kathedraal in één mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een bezoek aan Córdoba.

* Adres: C. Cardenal Herrero 1 – 14003 Córdoba
* Openingstijden & prijzen: Dagelijks geopend van 10:00 tot 14:00 en van 16:00 tot 19:00. Een kaartje kost €11,00.

Deze gastblog werd geschreven door Nieuwe plekken ontdekken, een reisblog voor iedereen die opzoek is naar leuke reisbestemming en reistips voor in zowel binnen- als buitenland.

Mezquita Córdoba

Meer lezen:

Laat een bericht achter!