Home Cultuur Mooiste dorpen en steden langs de Rijn in Duitsland

Mooiste dorpen en steden langs de Rijn in Duitsland

door Travelwriter.nl
Rijndal landschap en Sankt Goarshausen, uitzicht vanaf de Loreley / Lorelei rots in Duitsland

Als je aan vakantie in Duitsland denkt, dan denk je eerder aan een mooie vakantie in de Eiffel of in het Zwarte woud (denk ik). Maar wist je dat je ook hele mooie steden langs de Rijn hebt? En dat je daar vaak niet eens ver voor de grens over hoeft? In deze blog neem ik jullie mee op reis langs de Rijn en bezoeken we de mooiste dorpen en steden. Ga je mee?

Keulen

Op ongeveer anderhalf rijden vanaf de Duitse grens bij Arnhem vind je de prachtige historische stad Keulen. Hou je van shoppen? Hier kun je dat naar hartenlust doen. Hou je van cultuur? Hier vind je cultuur in overvloed. Wil je naar een musical? Ook daarvoor kun je terecht in Keulen.

Wat doen in Keulen?
– De Hohe Domkirche Sankt Petrus
– De Stapelhäuser met kleurrijke vakwerkgeveltjes
– De Grote Sint-Martinuskerk
– Het Ludwig Museum
– Het Wallraf-Richartz Museum
– Het Imhoff-Schokoladenmuseum

Keulen, een van de mooiste dorpen en steden langs de Rijn in Duitsland

Koblenz

Op naar de volgende historische stad, Koblenz dit keer. Koblenz ligt niet alleen aan de Rijn, maar ook aan de Moezel en zo heb je het mooie uit 2 werelden, koop een lekker Moezel wijntje en geniet van de Rijn.

Wat doen in Koblenz?
– Sint Kastor basiliek
– De Liebfrauenkirche 
– Schloss Koblenz
– De kabelbaan over de rijn naar de Festung Ehrenbreitstein
– Schloss Stolzenfels
– Deutsches Eck

De Moezel actief ontdekken? Je kunt met de fiets de Moezel volgen. Bijvoorbeeld vanaf Trier naar Koblenz: de Moselradweg.

Koblenz kabelbaan over de Rijn naar Ehrenbreitstein Fort

Braubach

Dit plaatsje is voornamelijk bekend van het kasteel wat hier staat, Slot Marksburg. Slot Marksburg werd in de 12e eeuw gebouwd als een verdedigingstoren, later is deze toren ontwikkeld tot het huidige kasteel. Het kasteel kreeg een tactische ligging door het bovenop een berg boven de stad en de rivier te bouwen. De stevige poort en omvangrijke verdedigingswallen zorgden er voor dat het kasteel nooit ingenomen is. Het kasteel is mede hierdoor nog in de originele staat. Slot Marksburg is het enige kasteel in de omgeving dat nooit is verwoest.

Lorelei

De Lorelei, waar zingen gevaarlijk was

Wie kent de uitspraak niet? Menig schip is vergaan in de Lorelei. De legende gaat dat er op de rotsen bij de Lorelei een prachtige dame (de Maagd van de Lorrelei) zat te zingen. De schippers die haar stem hoorden letten niet meer op en voeren op de rotsen, waarna ze vergingen.

De Lorelei is een rots van 132 meter hoog. De Rijn is hier 25 meter diep en 113 meter breed. Dit samen met de gevaarlijke stroming in dit deel van de rivier, zorgde ervoor dat er regelmatig schepen vergingen (ik vind het verhaal van de legende mooier ;-)).

Heden ten dagen zijn er maatregelen genomen om dit deel van de Rijn veiliger te maken voor schepen. Maar aan de voet van de rots is nog altijd het standbeeld van de Maagd van de Lorelei te zien.

Braubach, een van de Mooiste dorpen en steden langs de Rijn

Cochem

Cochem vind je tussen Koblenz en Trier en het ligt in het Moezeldal, maar binnen het gebied van het Rijnland. In Cochem en omgeving vind je veel wijngaarden en pittoreske plaatsjes.

Cochem is een klein stadje en heeft een heel erg mooi historisch centrum waar je in de straten nog de originele vakwerkhuizen kunt vinden.

Wat doen in Cochem?
– Het marktplein
– Erker Rathaus
– Sint-Martinuskerk
– Kapuzinerkloster
– Mosterdmolen
– Sesselbahn naar de Pinner Kreuz
– Reichsburg

Cochem aan de Moezel in Duitsland

Om deze blog niet te lang te maken, neem ik jullie de volgende keer graag mee verder langs de Rijn en laat ik jullie de mooiste steden en dorpen zien.

Deze gastblog werd geschreven door puur-koken.nl. Op deze website vind je naast heerlijke recepten sinds kort ook reisverhalen. Je vindt haar ook op Instagram: @puur__koken.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!