Home Azië Reistips voor Turkije

Reistips voor Turkije

door Travelwriter.nl
Prytaneum in Efeze, UNESCO Werelderfgoed in Turkije

Turkije is een prachtige reisbestemming op de grens van Europa en Azië. Op een paar uur vliegen van Nederland waan je je in een andere wereld! Je eet er heerlijke Meze of het bekende Baklava, bezoekt badplaatsen of ontdekt het historisch erfgoed. Reis je naar Turkije dan zijn er een paar belangrijke zaken die je vooraf moet regelen.

Reisdocumenten en een evisum aanvragen voor Turkije

Voor Turkije is naast je paspoort of identiteitsbewijs ook een visum nodig. Deze kan je niet meer kopen aan de grens, dus voor je naar Turkije reist moet je online een eVisum aanvragen. Gelukkig is dit een kwestie van minuten en heb je dit snel geregeld. Het visum kan je aanvragen bij de Turkse overheid, of je kan de aanvraag laten doen door een Nederlandse partij. Dit heeft als voordeel dat wanneer je geen creditcard hebt, je ook bijvoorbeeld kan betalen met IDEAL. Met het visum mag je 90 dagen inTurkije verblijven. Let op dat de identiteitskaart of het paspoort waarmee je het visum aanvraagt, nog minimaal 180 dagen geldig moet zijn op de aankomstdatum in Turkije.

Inentingen

Wanneer je naar Turkije reist zijn inentingen niet verplicht. Wel wordt een inenting tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) aangeraden. Neem dus op tijd voor vertrek contact op met je huisarts of een instantie als GGD. Kijk voor informatie en adressen op de website van GGD Reisvaccinaties.

Reisadvies

Voor je op reis gaat is het slim om altijd het actuele reisadvies voor Turkije te bekijken en voorfgaand aan je reis de actuele berichtgeving over reizen naar Turkije in de gaten te houden. Zo weet je of en waar er in Turkije onveilige gebieden zijn, maar lees je bijvoorbeeld ook welke souvenirs je niet mee mag nemen uit Turkije. Het meenemen van cultuurhistorische of archeologische spullen zoals oude munten en stenen is bijvoorbeeld strafbaar.

Geldzaken

De lokale munt in Turkije is de Turkse Lira (TRY). Je kunt het beste je lira’s ter plaatse pinnen. Op veel plekken kan je pinnen of met je creditcard betalen. Bezoek je kleinere dorpen buiten de grote en toeristische steden, neem dan ook genoeg contant geld mee.

Reisgidsen

Wanneer je de praktische zaken geregeld hebt, kan je op zoek gaan naar reisinspiratie. Om je voor te bereiden op je reis geven we je een aantal leestips van boeken en reisgidsen: de Lonely Planet Turkey en Capitool Turkije. ANWB Extra heeft gidsen over Istanbul, de Turkse Zuidkust en de Turkse Westkust. En lees over de culturele schatkamer van Turkije!

Disclaimer: dit artikel betreft een samenwerking.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!