Home Natuur Ontspannen op vakantie met jonge kids

Ontspannen op vakantie met jonge kids

door Travelwriter.nl
Ontspannen op vakantie met jonge kinderen

Afgelopen jaar gingen we maar liefs 6(!) keer op vakantie. Corona was soort van voorbij en toen hebben we alles wat voorbijkwam aangegrepen. Elke schoolvakantie gingen we weg vanaf dat de maatschappij weer openging. Daarbij ook nog met hemelvaart en een weekendje weg met de vriendengroep en je kunt wel stellen dat we ondertussen flink wat vakantie-ervaring opgebouwd hebben.

Dan denk je misschien, wauw wat een ontspannen jaar hebben die mensen gehad. Nou, nee dus! We hebben al die vakanties namelijk met 3 kleine kids (0, 2 en 4 jaar oud) doorgebracht. En dat is gewoon, tja.. hard werken! Toch zijn we door al die vakanties wel tot inzichten gekomen en leerden we steeds bij waardoor onze laatste vakanties zowaar wél ontspannen waren. In dit artikel neem ik jullie mee met de ‘fouten’ die we gemaakt hebben. En geef ik meteen ook tips hoe je het dan wel het beste aan kunt pakken.

Voorbereiding

Allereerst heb je nogal wat in te pakken als je met 3 kleine kinderen op reis gaat. Zeker met verschillende leeftijden, en vooral het luier en flesjes gebeuren is niet te onderschatten. Om zonder stress aan het inpakken te beginnen kun je het beste een lijstje maken met spullen die elk gezinslid nodig heeft wat je later af kunt kruisen wanneer het ingepakt is.

Begin ruim op tijd met een lijstje te maken, een paar weken tot ruim een maand is niet persé een overbodige luxe. Je kunt dan steeds als je in het dagelijkse leven iets tegenkomt wat je ook op vakantie nodig denkt te hebben toevoegen aan het lijstje. Plus, je kunt het lijstje steeds opnieuw gebruiken als je hem op de computer maakt. Natuurlijk is elke vakantie anders en ook naarmate de leeftijden weer veranderen, veranderen de spullen op je lijstje mee, maar de basis ligt er dan al.

Wij gingen na een lange periode van ruim twee jaar (ondertussen was mijn baby een peuter geworden en was ik alweer van een nieuwe baby voorzien) van lockdowns weer op wintersport. Heel lang was nog onzeker of de reis door zou gaan en dus was ik totaal niet voorbereid op het inpakken van de juiste spullen. Mijn kleuter was vanzelfsprekend uit haar peuter ski-outfit gegroeid, en waar ik dacht dat mijn peuter daar wel in zou passen had ik het mis. Totaal andere maat, van zowel pak als schoeisel. Last minute nog naar de winkel waar amper wat te halen viel (einde seizoen en ik denk dat er meer zoals ik beetje misgrepen), en hoppa een mooi ingrediënt voor stress als je al over een paar dagen moet vertrekken.

Ontspannen op vakantie met jonge kids

De reis

Dan heb je het inpakken overleefd en kan de vakantie beginnen. Wij vertrokken op wintersport naar Oostenrijk en moesten daarvoor 10 uur rijden, oké.. 14 uur als je alle plaspauzes meetelt. De heenreis ging tot de helft uitstekend, we hadden een hotel geboekt en dachten de tweede dag gewoon weer opnieuw te starten. Echter merkte de kids amper dat we ergens overnacht hadden, ze sliepen er immers alleen maar. Dus de dag erna begon eigenlijk al slecht.

De baby van toen bijna 4 maanden had door dat ze steeds weer terug in dat autobedje moest na elke stop, en was het daar totaal niet mee eens. De laatste uren heeft ze dan ook huilend doorgebracht waarbij we allerlei trucs uithaalden om haar te kalmeren. Enige wat hielp was stoppen en eruit halen, maar ja, dan kom je nooit op bestemming. Ook de andere kids hadden geen geduld meer, dus het was een erg stressvolle rit. Dan heb ik het nog niet over de reis terug de week erop).

Later zijn we vooral erg dichtbij huis op vakantie gegaan, en dat geeft zoveel meer rust! Zeker met de prachtige zomer afgelopen jaar hebben we niks gemist aan onze vakanties in Nederland. Natuurlijk kun je niet op wintersport in Nederland, dus als je verder weg wilt neem dan als het even kan de ((auto)slaap)trein. Dan kom je én zelf uitgerust aan op vakantie, én je kids kunnen zich vrij bewegen waardoor ze zich niet ongemakkelijk voelen in hun autostoel en zich ook minder snel vervelen. Het nadeel zijn de kosten en dat er niet overal een trein naartoe gaat. Maar hey, als je alleen nog het laatste stukje hoeft te rijden heb je ook al veel stress bespaard.

Op tijd vertrekken

Ook helpt het als je ruim op tijd vertrekt. Dus naast de reis kort te houden, ook op tijd vertrekken reduceert de stresslevels gigantisch. We vertrokken voor onze herfstvakantie een paar uur eerder dan we in konden checken op basis van onze reistijd. Onderweg zijn we nog ergens bij een mooi plekje gestopt om te picknicken (want ook afgelopen herfst was super lekker in Nederland) en kwamen daardoor extra in de vakantie-chillmodus.

Vaak kun je al eerder in je accommodatie dus als je echt te vroeg blijkt te zijn hoef je niet eens te wachten. Als je zoveel extra marge neemt voor je reistijd kun je ook gemakkelijker zeggen ‘de vakantie begint zodra we de auto in stappen’. Je ervaart namelijk geen druk voor het ‘op tijd’ arriveren op bestemming. Neem wat lekkere hapjes en wat spelletjes voor in de auto mee of ga met het hele gezin mee zingen op de muziek. De vakantie is begonnen!

Ontspannen op vakantie met jonge kinderen

Op bestemming

Eindelijk ben je gearriveerd op bestemming. Afhankelijk van het type accommodatie die je gehuurd hebt of met eigen middelen bent zul je in meer of mindere mate stress ervaren. Ook hierbij geldt dat hoe meer tijdsdruk er is (of je ervaart), je stresslevel sneller zal stijgen. Als je dan erg behulpzame kinderen hebt die mee willen helpen de tassen uitpakken of tent opzetten is dat eigenlijk een schepje er bovenop. Wij merkten dat we op locaties waar een speeltuintje direct in het zicht van je vakantiespot een echte verademing is. Vaak spelen daar al andere kinderen en je kunt je eigen kids al op verkenning uit sturen. Zorg er wel voor dat ze wat gegeten en gedronken hebben anders zijn ze zo weer terug of worden ze zelfs hangry. Ondertussen heb je je handen vrij om alles te installeren.

Dus ga vooral op zoek naar een accommodatie of kampeerplaats met direct zicht op een speelplek. Natuurlijk is direct zicht niet persé nodig als je kids al wat ouder zijn, maar voor jonge kinderen is het essentieel. Ook als je later lekker wilt genieten van een goed boek of een lekker wijntje in je relax stoel is het fijn dat je niet mee hoeft naar de speeltuin.

En meer heb je eigenlijk niet nodig! Misschien een plekje voor verkoeling als je in de zomer op vakantie bent en je hebt toevallig een hittegolf getroffen. Maar een sterren camping/resort heb je echt niet nodig. Sterker nog, het zal je alleen maar meer stress bezorgen. Wat gebeurt er namelijk als je met kleine kids naar een plek gaat met een uitstekend en uitgebreid animatieprogramma. Juist, je kids willen overal naartoe terwijl ze te klein zijn om er zelfstandig heen te gaan. En je voelt hem al aankomen natuurlijk, jij bent die begeleider die overal met ze op sleeptouw mee moet. Wij waren in de meivakantie op zo’n sterrencamping en het was de hele dag racen. Zwembad, crossbaan, vossenjacht, speeltuin, shows, disco… en dan moet je daar nog de dutjes en alle maaltijden tussendoor fietsen. Wij kwamen letterlijk overspannen terug van vakantie.

Natuurcamping

Toen wij onze zomervakantie op een natuurcamping hadden doorgebracht merkten we eigenlijk pas dat het vooral de vele voorzieningen op een sterrencamping de oorzaak waren van onze stress. Op de natuurcamping bestond het animatieprogramma uit elke dag om 10.30u knutselen, punt. Verder was er een natuurwatertje en een aantal avonden kon je je inschrijven voor het avondeten. Check wel even of de natuurcamping wel ingesteld is op kinderen. Het laatste wat je wilt is dat je op je vingers getikt wordt als je kinderen luidruchtig rondjes rennen over de camping. Regelmatig vroegen we de kids welke camping leuker was, en zij zeiden steeds dat ze allebei even leuk waren. Dus, je kids hebben al die toeters en bellen niet nodig, en jij als ouder al helemaal niet!

Ontspannen op vakantie met jonge kinderen

In bad en naar bed

Hele dag zijn de kids in touw, en jij kan lekker genieten door dit vanaf een afstandje te aanschouwen. Maar dan, het lukt je nog wel om de kids aan tafel te krijgen voor het eten, maar daarna willen ze meteen weer verder spelen met de vriendjes die ze zojuist gemaakt hebben. Heerlijk dat ze hele dag zichzelf vermaken, maar nu wil je ze wel graag gewassen in bed stoppen.

Zorg allereerst dat je kritisch bent over hoe belangrijk het badderen is… Het bespaart zoveel strijd en binnen no time zijn ze toch weer vies. En waar jij elke zandkorrel in bed ongemakkelijk vindt, merken die kids gek genoeg niks van een hele zandbak in hun slaapzak. Oké, bij ons was het wel een grens toen ze zichzelf ingesmeerd hadden met modder… Begin ook hier ruim op tijd met het wassen, tandenpoetsen en klaar maken voor bed. Want als je op de klok zit te kijken dan verhoogt je stresslevel ook direct weer.

Dus je hebt de tijd genomen om je kids schoon in hun pyjama’s te steken en kan beginnen aan het bedritueel. Echter willen je kids nog helemaal niet naar bed. Ze zijn helemaal actief van alle indrukken die ze opgedaan hebben (en dus ook waarschijnlijk total loss) en kunnen niet gemakkelijk afschakelen. Wat ons echt helpt met het naar bed brengen van de kids zijn meditaties of massageverhaaltjes. Niet alleen voor op vakantie, maar ook drukke dagen thuis of om gewoon te integreren in het bed ritueel.

De dag nabespreken

Het helpt ook om voor het slapen gaan (voor de meditatie) de dag na te bespreken. Wat was het leukste of juist niet zo leuk aan de dag? Dat helpt om af te sluiten. Net zoals het ook helpt om in de ochtend de ‘planning’ voor die dag met je kinderen te bespreken. Als jouw kinderen weten waar ze aan toe zijn zullen zij ook meer ontspannen zijn, wat weer een ontspannen werking op jou heeft, en vice versa. Kijk overdag naar je kinderen. Als je denkt dat ze moe zijn kun je er met veel strijd voor zorgen dat ze in de avond op tijd naar bed gaan, óf je kunt een (extra) middagdutje herintroduceren. Zo kunnen de kids langer opblijven en met hun vriendjes spelen zonder dat ze oververmoeid raken.

Dus voor een ontspannen vakantie met kinderen let je op het volgende:

– Start ruim op tijd (bijna overdreven) met een lijstje en checken of er nog iets aangeschaft moet worden.
– Zorg dat de reis kort is, dat bespaart je zoveel stress! Of als je echt naar een bestemming verder weg moet, ga dan met de ((auto)slaap)trein.
– Maak de reis ontspannen door op tijd te vertrekken zodat de vakantie al begint bij vertrek en niet pas op bestemming. Lekkere hapjes en spelletjes voor onderweg maken de reis ook al een feestje.
– Reserveer een accommodatie of kampeerplaats met zicht op een speeltuin geschikt voor de leeftijd van jouw kinderen.
Ga naar een plek waar er geen uitgebreid animatieprogramma of voorzieningenpakket aanwezig is. Klinkt tegenstrijdig, maar voor een rustige ontspannen vakantie moet je ver wegblijven van de toeters en bellen.
– Begin op tijd met het bad ritueel en ben kritisch of de grote wasbeurt wel echt nodig is.
– Help je kids met het verwerken van alle indrukken en het afschakelen na een drukke dag met behulp van meditaties of massageverhaaltjes.
– Bespreek de dag voor in de ochtend en na voor het slapen gaan, en herintroduceer eventueel een middagdutje.

Deze gastblog over ontspannen op vakantie met jonge kinderen werd geschreven door relaxjekids.nl. Op deze site vind je tips en ervaringen op het gebied van ontspanning, thuis én op reis.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!