Home EuropaBelgië Entre Lesse et Lomme: een heerlijke meerdaagse wandelvakantie in België

Entre Lesse et Lomme: een heerlijke meerdaagse wandelvakantie in België

door Travelwriter.nl
Entre Lesse et Lomme wandeling

De langeafstandswandeling Entre Lesse et Lomme in de Belgische Ardennen is een wandellus van 78 kilometer door het grote woud van Saint-Hubert. Wandelliefhebber Sylvie van de reisblog Get Out Of Town en haar nicht Stephanie liepen deze route in maart. Gewapend met regenbroek en -jas stonden ze aan de meet voor 4 dagen natuur in de frisse buitenlucht.

Entre Lesse et Lomme: praktisch

Entre Lesse et Lomme is een wandellus van 78 km die in het gehucht Lesse start en in één richting te bewandelen is. De wandeling staat uitstekend aangegeven. Volg steeds de groene rechthoek. In totaal zijn er 33 referentiepunten. Daarop lees je hoeveel kilometer het nog is tot aan de start, tot aan het volgende referentiepunt, in welke richting je moet om het dichtstbijzijnde dorp te bereiken en zie je op de kaart waar je bent. 95% van deze langeafstandsroute is onverhard. Een pareltje!

Starten in boekendorp Redu

Afspraak aan hotel en restaurant Le Fournil, onze verblijfplaats voor de eerste nacht, aan de kerk van Redu. Inchecken, een gedetailleerde wandelkaart oppikken van de reisorganisator Europ’Avonture en dan gaan! We zakken via een weggetje door de bossen af naar Lesse tot aan de start van de wandeling. Vanaf dan volgen we de groene rechthoekjes, die telkens heel duidelijk zijn aangegeven.

De eerste etappe bestaat uit 21 kilometer en is een supermooie wandeling door de bossen, langs de Lesse en andere waterstroompjes, over smalle paden en houten bruggetjes en soms met een steile klim. Verharde wegen zijn er amper bij, net zoals andere voorbijgangers (slechts 3 mensen gezien!). Het is genieten van de natuur en de stilte. Heerlijk om een hele dag buiten te zijn in zo’n rustig gebied.

Bij referentiepunt 7 verlaten we de gemarkeerde route en stappen we terug richting Redu.

We vertrokken rond de klok van 12 en waren 4,5 uur later terug ‘thuis’, in onze gezellige kamer van Le Fournil. Even chillen op het bed, een goeie warme douche nemen en dan naar beneden voor een smakelijk driegangendiner in het restaurant. Hoe zalig is dat!?! Na de inspanning buiten met rode gloeiende kaken smullen van lekker eten en drinken in goed gezelschap naast de open haard. Stephanie en ik genieten volop.

Een mooie meerdaagse wandelvakantie in België!

Bosbaden tot in Poix-Saint-Hubert

De tweede dag wandelen we van Redu tot in Poix-Saint-Hubert, 19 kilometer verderop. Daar doen we 4 uur over. Het is een makkelijke gevarieerde wandeling. We zien iets meer asfalt, niet perse onder onze voeten, maar wel naast ons of in de verte. Dat wordt echter subliem gecompenseerd door prachtige kronkelende bospaden, dichte bossen met bomen waarvan de stam bekleed is door een frisgroen mostapijtje, grillige stroompjes door struiken en bossen, en paden waar alleen avontuurlijke wandelaars van kunnen genieten. In alle rust, want we komen deze keer echt geen levende ziel tegen. Zou het druilerige weer daar voor iets tussen zitten?

Onderweg houden we halt voor een snelle lunch bij punt 11, omdat we daar overdekte houten picknicktafels treffen. Als bij wonder, want die blijken, achteraf bekeken, redelijk zeldzaam te zijn over de hele wandellus.

Ondanks de aanhoudende motregen en koudere temperaturen gaat deze etappe vlot vooruit. En gek genoeg, zonder pijn in de onderbenen terwijl ik het gisteren aan het eind van de wandeling wel voelde branden. Recuperatie is alles.

Bij punt 13 verlaten we de gemarkeerde route. Langs de rivier Lomme bereiken we ons hotel Le Val de Poix, ons Ardeens verblijf voor de komende 2 dagen. Wederom is het dan genieten van me-time: lang warm douchen, een beetje lezen, alvast wat foto’s delen op social media en dan genieten van een driegangenmenu in het restaurant, vergezeld van een lekkere fles witte wijn.

Door prachtige bossen

Op dag 3 verlaten we Hotel Val de Poix te voet om even later terug punt 13 te bereiken. We kunnen onze lus verder zetten en hebben die dag heel veel geluk met het prachtige weer: een laagje sneeuw, zon, blauwe hemel en frisse temperaturen. Heerlijk wandelweer!

De eerste kilometers gidsen ons door waanzinnig mooie bossen. Tel daar dat wit tapijtje bij en je begrijpt dat die onbegrensde stille bossen er sprookjesachtig bij lagen. Ik had foto’s kunnen blijven trekken. Elke zonnestraal, padje en rij eeuwenoude bomen waren stuk voor stuk prachtige natuur. Deze wandelaar heeft intens genoten!

De bossen worden later afgewisseld met open velden, schapen en smalle paden tussen dichte struikgewassen. Een gevarieerde wandeling. Alweer een prachtig stukje België ontdekt.

Tip: Lees de blog van Get Out of Town over deze wandelroute!

We wandelen eigenwijs wat langer

De 3e etappe gaat officieel tot punt 21. De organisatie Europ’Aventure stelt voor om dan de gemarkeerde route te verlaten en je te begeven naar de kerk van Ochamps voor een taxitransfer terug naar Hotel Val de Poix. De route zou dan 21 km tellen. De vierde etappe start vervolgens bij punt 24. Anders gezegd: je zou het stuk tussen punt 21 en 24 niet wandelen.

Dat vinden mijn wandelbuddy Stephanie en ik echter niet zo’n goed plan. Wij willen wél de hele lus wandelen en zien die extra kilometers tot aan punt 24 heus wel zitten. De dag voor etappe 3 bellen we even met de organisatie en wat blijkt? Er is geen specifieke reden waarom dat deel eruit geknipt wordt, behalve dan dat het misschien te lang zou zijn. Maar dat is buiten ons gerekend. Wij zijn hier potverdorie om te wandelen en wandelen dus steevast tot punt 24, en dat hebben we ons geen moment beklaagd. De benen gaan vlot mee en ons hart maakt sprongetjes.

Behoeft het enige uitleg dat we ‘s avonds ongelofelijk hard genieten van de verwennerij aan tafel en dat we het misschien niet bij één fles witte wijn houden?

Entre Lesse et Lomme wat te doen

De cirkel is rond 

De laatste dag. Het is dubbel. Enerzijds voel ik, zeker aan het einde van de etappe, dat mijn benen nu toch wel wat rust kunnen gebruiken en anderzijds ben ik hier nog steeds keihard van aan het genieten en wil ik niet dat die flow van buiten zijn en natuur opsnuiven stopt.

We gaan met de taxi van ons hotel Val de Poix terug naar punt 24, en dat is het wandelen tot het laatste referentiepunt, 33. We wandelen door bossen (d’uh), over bruggen en stroompjes (d’uh!), langs open velden en deze keer ook over iets meer asfalt. Aan het einde zien we de rivier Lesse weer verschijnen en staan we alweer versteld van haar grillige vorm door de hoge bomen.

Bij Stephanie neemt de pijn in haar linkerbeen behoorlijk toe. Ze is dan ook niet rouwig als we voor bord 33 een selfie nemen. Maar dan gaat het mis. Net op het einde missen we een markering waardoor we plots weer bij punt 2 staan. Oh jee! Thank god voor Strava, want zo vinden we toch snel de weg terug naar Redu en valt de schade echt wel mee.

De laatste meters zijn onwerkelijk. We hebben het gehaald! Na 96 km is de cirkel rond (96 km is de volledige Entre Lesse et Lomme-lus van 78 km inclusief de verbindingen naar hotels en Ochamps). We staan terug aan de parking in Redu. Bizar, het lijkt een eeuwigheid geleden dat we hier geweest zijn. Alsof er ondertussen super veel gebeurd is. Dat is het ook, en ook weer niet. We hebben alleen maar gewandeld en getetterd, maar net dat maakt ook dat ons hoofdje leeg is, dat de batterijen weer dubbel en dik opgeladen zijn en dat we een onvergetelijk avontuur rijker zijn. Het was gewoonweg fantastisch!

Waar een simpele sport zoals de ene voet voor de andere zetten groots in kan zijn. Wandelen in ongerepte natuur, lange dagen buiten zijn, tijd hebben voor jezelf, een boek, een glas wijn, goed eten en heerlijk gelijkgestemd gezelschap: dat is een zeer waardevolle combinatie.

Entre Lesse et Lomme wandeling

Entre Lesse et Lomme: nog even alles op een rij 

  • De organisatie Europ’Aventure verzorgt de wandeling Entre Lesse et Lomme. Vanaf 595 euro per persoon in een 2-persoonskamer mét transport en halfpension. Op eigen houtje wandelen kan ook, maar dan moet je zelf je hotels en mogelijke transfer daar naartoe boeken en bagagetransport regelen.
  • Onze auto parkeerden we aan de start van de wandeling (gratis) en die bleef daar 4 dagen staan. Er staan daar sinds kort ook laadpalen.
  • Dag 1: 21 km wandelen vanuit Redu tot terug in Redu. Slapen en eten in Le Fournil.
  • Dag 2: vertrek vanuit Le Fournil en 19 km later aankomen in hotel Val de Poix in Poix-Saint-Hubert. Onze bagage werd door Europ’Aventure vanuit Le Fournil in Redu naar Poix-Saint-Hubert gebracht. Slapen en eten in het hotel.
  • Dag 3: vertrek vanuit Poix-Saint-Hubert en wandelen tot referentiepunt 21 of 24 om dan naar het dorp van Ochamps te wandelen. Daar werden we opgehaald door een taxi die ons terug naar het hotel in Poix-Saint-Hubert bracht. We slapen en eten daar een tweede keer.
  • Dag 4: de taxi haalt ons op aan het hotel en zet ons af in Ochamps. Vanuit daar wandelen we verder tot aan het eind van de lus Entre Lesse et Lomme. In Redu nemen we de auto, halen we onze bagage op in hotel Val de Poix en zetten we koers richting huis.
  • Wat ik zou meenemen voor onderweg? Een muts en handschoenen of zonnecrème naargelang het weer, een powerbank, gedownloade podcasts (het bereik is niet altijd even sterk in de bossen), goede wandelschoenen en een rugzak met open zakken aan de zijkant zodat je er makkelijk je waterfles uitneemt.

Nog een laatste tip: hoe graag ik ook alleen wandel, ik zou niet alleen wandelen. Daarvoor is 78 km net iets te lang. Het is echt superfijn om gezelschap te hebben. Voor een babbel, om samen de route in het oog te houden, te klinken op lange etappes en om mooie momenten te delen. Dat er iemand bij je is, betekent overigens niet dat je de hele tijd met elkaar moet praten. Af en toe naar een podcast luisteren, moet ook kunnen, toch!?

Et voilà. Entre Lesse et Lomme, in de grote wouden van Saint-Hubert, was een heerlijke wandelvakantie. Een enorme opkikker waar ik nog vaak aan zal terugdenken. Probeer het ook eens. Verleg je grenzen en ontdek onze prachtige natuur.

Deze blog werd geschreven door Sylvie van www.getoutoftown.be. Volg haar ook op Instagram.

Meer lezen:

1 comment

Daphne 9 november 2023 - 11:08

Klinkt als een hele toffe wandeling!

Reply

Laat een bericht achter!