Home Azië De wereld aan je voeten: 5 x waarom reizen zo waardevol is

De wereld aan je voeten: 5 x waarom reizen zo waardevol is

door Travelwriter.nl
Waarom reizen zo waardevol is

Een wereldreis maken of voor een langere periode reizen is een droom van bijna iedere reiziger. Je laat in veel gevallen alles achter je en gaat het avontuur tegemoet; nieuwe landen, culturen, vriendschappen en ervaringen, enorm spannend! Misschien wil je wel gaan backpacken in Midden-Amerika, met een 4×4 rondrijden door Australië of eilandhoppen in de Filipijnen. Leon en ik (Lizette) maakten in 2018 een wereldreis van meer dan 1,5 jaar door Azië en Oceanië. Sindsdien reizen we elk jaar 3 maanden en maken tussendoor nog een aantal kortere trips. Reizen is een groot onderdeel van onze levensstijl. In deze gastblog delen we onze ervaringen op reis en kom je erachter waarom een wereldreis zo waardevol is en hoe dit je leven kan veranderen.

Benieuwd naar wat we tot nu toe hebben meegemaakt of zoek je naar handige tips? Check onze reisblog The Salty Beachbums.

1. Ultieme vrijheid

De wereld ligt aan je voeten, tijdens het reizen heb je dat gevoel van ultieme vrijheid. Je bepaalt zelf waar je naartoe wilt, wat je er gaat doen en hoelang je wilt blijven. Ga alleen op pad of met iemand anders. De een heeft van tevoren al een hele route gepland, terwijl de ander juist meer ‘go met de flow’ reist. Tijdens een wereldreis wordt het dagelijkse leven en de routine doorbroken, waardoor je jezelf kunt openstellen voor nieuwe ervaringen, mensen en culturen. Het is meer dan alleen maar voor een langere tijd op vakantie, vaak leer je enorm veel op persoonlijk vlak.

Wakker worden door de zonnestralen op je gezicht, geen planning en doen wat je leuk vindt. Zo min mogelijk ‘moetjes’ en je leven leiden op de manier hoe jij dat wilt. Tijdens een wereldreis proef je daarvan, en dat is behoorlijk verslavend. Na terugkomst van onze wereldreis wisten wij namelijk dat we vaker dat gevoel van vrijheid wilde ervaren. Dat was voor ons het kantelpunt om onze doelen en dromen achterna te gaan en zelf de regie over ons leven in handen te nemen.

2. Persoonlijke ontwikkeling

Tijdens het reizen leer je jezelf – en anderen – beter kennen. Je zit veel buiten je comfortzone en komt regelmatig voor nieuwe uitdagingen te staan. Hoe reageer je als ineens een binnenlandse vlucht wordt geannuleerd? Wat doe je als je verdwaald bent in een grote stad? Of als het samen reizen met die ene vriend(in) toch niet is wat je ervan had verwacht? Onderweg kom je voor allerlei beslissingen te staan en problemen die je moet oplossen. Door deze keuzes te maken, groeit je zelfvertrouwen. In lastige of ongemakkelijke situaties op reis leer je om flexibel, creatief en geduldig te zijn, dingen lopen nou eenmaal niet altijd zoals gepland.

Er zijn echt ontelbare voorbeelden van dingen die wij hebben meegemaakt op onze reizen die hebben geholpen aan de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden. Denk aan autopech, opgelicht worden, accommodaties die tegenvallen, koffer die kwijt is, ziek worden en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het is niet leuk, maar je leert er wel van. Reis je samen met een vriend(in) of partner, heb je naast je eigen ontwikkeling ook nog met elkaar te maken. Ken je elkaar echt door en door? Tijdens een wereldreis kom je er snel genoeg achter 😉

3. Nieuwe culturen ervaren

Een ander voordeel van reizen dat het je horizon verbreedt. Je begrijpt en respecteert andere culturen en denkwijzen, het leven is minder zwart-wit. Misschien heb je vooroordelen over bepaalde landen. Waar is dit op gebaseerd? Op meningen van anderen of wat je ziet op tv? Door het reizen ervaar je zelf hoe een land, cultuur en inwoners zijn. Je krijgt te maken met onder andere een andere taal, lokale gerechten en evenementen. Dit levert je bijzondere, mooie en soms ook grappige ervaringen op, van een tempelbezoek in Mexico tot aan het slapen bij locals op een tropisch eiland in Indonesië. Als je ruimdenkend bent en openstaat voor nieuwe ervaringen, komen er mooie dingen op je pad!

Zo werden wij in de Filipijnen uitgenodigd om mee te gaan vissen. Nog in het donker, rond 06.00 uur kwam een local ons ophalen in een klein bootje dat meer op een houten kano lijkt. Na drie uur op zee ronddobberen, hadden we niets gevangen en vaarden we terug. Daar hadden ze inmiddels ‘ontbijt’ gemaakt dat bestond uit een salade met rauwe vissenkoppen en kleine gebakken inktvisjes. We vonden het onbeleefd om af te slaan, dus aten heel langzaam hier en daar wat op. Daarna was het tijd voor kokoswijn (lokale sterke drank), waar we het eten mee weg spoelden. Achteraf waren we toch blij dat we een stukje cultuur hebben mogen ervaren, ondanks dat mijn maag nog steeds omdraait als ik eraan denk haha!

Waarom reizen zo waardevol is

Onvergetelijke ervaringen

Tijdens een wereldreis maak je onwijs gave dingen mee, die je nooit meer vergeet. Wat staat er op jouw bucketlist? Onze lijst blijft eindeloos, want er is zoveel moois te zien en te doen. Deze ervaringen hebben we al af mogen strepen:

  • Skydiven boven het Great Barrier Reef
  • Duiken in Raja Ampat, Indonesië
  • Op ontdekking in tempelcomplex Angkor Wat, Cambodja
  • Snorkelen met walvishaaien in West-Australië
  • Zwemmen in een cenote in Mexico
  • Slapen in een bamboehutje op een meer in de jungle van Thailand

Een ervaring die we nooit meer vergeten, is het reizen met een campervan door Nieuw-Zeeland. Met een eigen vervoersmiddel heb je nog meer vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. We kampeerden op prachtige plekken in de natuur, wandelden in nationale parken, beklommen vulkanen, maakten kampvuren op het strand en zagen bijzondere dieren zoals zeeleeuwen, pinguïns, orca’s en walvissen in het wild. Dit hadden we voor geen goud willen missen! Ook de kleinere ervaringen tijdens het reizen zijn waardevol, zoals het kijken van de zonsondergang vanaf een berg, een wandeling over een verlaten strand of lokale kinderen die naar je zwaaien als je langsrijdt op de scooter.

Mooie vriendschappen

Op reis kom je veel andere mensen tegen, dit kan uitgroeien tot mooie vriendschappen. Misschien heb je een klik met degene die naast je zit in het vliegtuig of ontmoet je nieuwe vrienden die in dezelfde accommodatie verblijven. Vrienden maken over de hele wereld is niet alleen leuk, maar ook handig. Zo ontmoetten we tijdens onze wereldreis een stel uit Colombia, die ons leerden salsa dansen. We werden al snel uitgenodigd om een keer langs te komen in hun woonplaats Medellín. Het is soms lastig om vriendschappen op te bouwen tijdens het reizen, aangezien iedereen na een tijdje weer zijn eigen weg gaat. Toch kun je in een korte periode snel een vriendschap opbouwen, zeker als je een gedeelde passie en dezelfde interesses hebt.

Naast vriendschappen met andere reizigers, kun je ook een goede connectie opbouwen met locals. Wij doen regelmatig aan housesitten of werken voor kost en inwoning, een ideale manier om de cultuur te ervaren en vrienden te maken.

Ben jij weleens voor een langere tijd op reis geweest? Wat vond jij het meest waardevol als je hierop terugkijkt? Of misschien is het juist wel enorm tegengevallen, dat kan ook, vooral als heimwee in de weg zit. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen.

Waarom reizen zo waardevol is? Leon en Lizette van The Salty Beachbums vertellen het je!

Ze nemen je graag mee op reis naar tropische bestemmingen over de hele wereld. Voetjes in het warme zand, verse kokosnoten en vriendelijke locals, daar worden zij (en hopelijk jullie ook) erg blij van! Hun website staat boordevol inspiratie, routes en tips.

Reisbloggers The Salty Beachbums

Meer lezen:

2 comments

Sanne 2 oktober 2023 - 09:59

Ik krijg spontaan zin om op wereldreis te gaan!

Reply
Demi 21 oktober 2023 - 12:10

Ik reis voor de vrijheid! Heerlijk om te kunnen gaan en staan waar je wil.

Reply

Laat een bericht achter!