Wat is er fijner dan tijdens je vakantie van dorpje naar dorpje te kunnen fietsen, zodat je de omgeving in alle rust kunt verkennen? Niets toch! Hierom was ik deze zomer ook op fietsvakantie in Piemonte, Italië. Heerlijk zorgeloos op pad. Het is natuurlijk het fijnste om je eigen fietsen mee op vakantie te nemen, zo heb je de fietsen altijd bij de hand en hoef je geen dure fietsen te huren. Maar dan zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten!
Fietsen meenemen op vakantie
Niets fijner dan fietsen meenemen op vakantie. Monteer een fietsendrager op de auto en gaan! Eenmaal op bestemming kun je mooie fietstochten maken, snel even een stokbrood halen bij de bakker. En wil je een stad bezoeken, dan parkeer je de auto buiten het centrum en ga je met de fiets verder. Geen gedoe meer met parkeerplaatsen zoeken midden in de stad. Ook kun je op de vakantiebestemming met de fiets makkelijker plekken ontdekken die net wat te ver van je accommodatie af liggen om te lopen.
Check je fietsen
Er is niets vervelender dan er op bestemming achter komen dat je een lekke band hebt, of de fiets niet goed meer schakelt. Laat je fiets dus voor vertrek nog een goed nakijken door de fietsenmaker, of doe dit zelf. Zo kun je op jouw vakantiebestemming veilig op pad gaan en kom je niet voor verrassingen te staan.
Een goede fietsendrager
Neem je fietsen mee op vakantie, dan is een goede fietsendrager essentieel. Welke fietsendrager je kiest hangt helemaal af van het aantal fietsen dat je mee wilt nemen, het type fiets dat je hebt en natuurlijk of je auto een trekhaak heeft of niet. Er zijn verschillende manieren om jouw fietsen mee te nemen op de auto:
- Een fietsendrager op de trekhaak
- Een fietsendrager op het dak
- Een fietsendrager op de achterklep
Een fietsendrager die je op de achterklep kunt monteren past op de meeste auto’s. Het voordeel is dat je deze vaak snel en eenvoudig kunt bevestigen. Je kunt natuurlijk de fietsen ook op het dag van de auto plaatsen, maar dat kost je flink wat extra in het brandstofverbruik. En je moet rekening houden met de hoogte van je auto bij poorten of parkeergarages. Een fietsendrager op de trekhaak is vaak is dus de beste optie. Zoals een fietsendrager waar meerdere fietsen op kunnen worden geplaatst.
Houd bij de fietsendrager rekening met het type fiets dat je meeneemt op vakantie. Voor een mountainbike heb je bijvoorbeeld op de fietsendrager een bredere wielgoot nodig, dan wanneer je een toerfiets meeneemt. En let goed op dat de kentekenplaat en achterlichten van jouw auto goed zichtbaar blijven. Tip: haal voordat je vertrekt zoveel mogelijk van je fietsen af. Denk aan fietstassen, accu’s of kinderzitjes. Dit scheelt in verbruik én zo kunnen ze onderweg niet beschadigen of gestolen worden. Kijk voor fijne reviews op www.fietsreviews.cc.
Goed verzekerd
Over diefstal gesproken: vraag bij je reisverzekering altijd na of je (sport) fietsen ook onder de dekking vallen. En check ook hoe dat zit als de fietsen van de fietsendrager worden gestolen, of iemand in de file tegen de fietsendrager aan rijdt. De reisverzekering dekt meestal niet automatisch alle schade. Bij een aantal verzekeringen kun je de dekking voor schade aan fietsen uitbreiden, dat is wel zo’n fijn idee, mocht er iets met de fietsen gebeuren. Maar voorkomen is het beste. Dus neem een goed slot op de fietsen en fietsendrager, ook wanneer je de auto op een parkeerplaats of bij een hotel stalt.
Let op de regels
Informeer voor vertrek naar het buitenland bij de ANWB tot nog nog even naar de extra regels. Zo mogen in Italië, waar wij waren, fietsen op een fietsendrager aan beide kanten van de auto maximaal 30 centimeter uitsteken. Een fietsendrager moet altijd voorzien zijn van een wit markeringsbord met 5 rode strepen. En als de fietsendrager op je trekhaak de kentekenplaat van de auto geheel of gedeeltelijk bedekt, moet je hier een witte kentekenplaat op plaatsen. Deze regels verschillen per land.
En heb je alles geregeld? Dan staat niets je meer in de weg om op pad te gaan!