Home Cultuur Lichtfestival Licht op Drachten: kleurrijke kunstwerken en een mooie stadswandeling

Lichtfestival Licht op Drachten: kleurrijke kunstwerken en een mooie stadswandeling

door Travelwriter.nl
Lichtgevende tulpen tijdens het lichtfestival Licht op Drachten

Lichtgevende konijnen, immense opblaasbare tulpen en geprojecteerde bloemen op gebouwen. Je komt het allemaal tegen tijdens het Lichtfestival Licht op Drachten. Ik loop de wandelroute langs maar liefst 26 lichtkunstwerken en ik kan je zeggen: zorg dat jij er komend jaar ook bij bent!

Het is druk in Drachten, wanneer ik hier vroeg op de avond rondloop. Niet vreemd, want deze maand vindt hier de 1e editie van het lichtfestival Licht op Drachten plaats. Een 10-daags lichtkunstfestival in en rond het centrum, waarvoor kunstenaars uit binnen- en buitenland hun op licht gebaseerde stukken naar Friesland brachten. En ik loop vandaag de speciale wandelroute door Drachten, langs de sculpturen, installaties en projecties.

Love shine a light door
Kroft&Smids
Love shine a light door Kroft&Smids

Lichtroute Licht op Drachten

Voor de lichtroute door Drachten zijn er in totaal 26 locaties uitgezocht waar verschillende lichtkunstwerken te zien zijn. Een korte wandeling brengt je langs alle kunstwerken. Deze route is ongeveer 3 kilometer lang, start bij het gemeentehuis en finisht bij Schouwburg de Lawei. Lijkt mij een goed plan! Ik neem een boekje mee, waar ook meer informatie over de kunstenaars in staat. Maar je kunt de route ook volgen door goed om je heen te kijken. De route wordt namelijk aangegeven door middel van lichtcirkels in bomen en lantaarnpalen. En dan kom je vanzelf uit bij de kunstwerken.

Love shine a light in every corner of the world
Let the love light carry, let the love light carry
Light up the magic, for every boy and girl
Let our love shine a light in every corner of the world 

Zo zie ik al snel hoe de ramen van de kerk van de Doopsgezinden gemeente oranje zijn gekleurd, als onderdeel van “Orange the world”, de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

Field of Moon Gazing Rabbits, door AM Yang (China) en Nelly Blessinga (Amsterdam). Licht op Drachten
Field of Moon Gazing Rabbits, door AM Yang (China) en Nelly Blessinga (Amsterdam)

Lichtgevende konijnen

Iets verderop kom ik uit bij een grasveld vol met lichtgevende konijnen. Het is het kunstwerk ‘Field of Moon Gazing Rabbits’ door de Chinese AM Yang en de Nederlandse Nelly Blessinga. Overal ter wereld kom je mythen en legendes tegen over de mysterieuze krachten van de maan. In China vertegenwoordigt het witte konijn onzelfzuchtigheid, trouw en opoffering. Het dier wordt vaak afgebeeld als de metgezel van Chang’e, de godin van de maan. Ze zeggen dat wanneer je goed naar de volle maan kijkt, je het silhouet van een staand konijntje kunt zien… 

Field of Moon Gazing Rabbits, door AM Yang (China) en Nelly Blessinga (Amsterdam)
Field of Moon Gazing Rabbits, door AM Yang (China) en Nelly Blessinga (Amsterdam)

Big Neon Glitter

Ik loop weer verder. Het festival is een beetje in de trant van het Amsterdam Light Festival of GLOW in Eindhoven. Overal zijn lichtkunstwerken te zien. Ik loop rustig in de wandelrichting mee. Je hebt eigenlijk geen routeboekje nodig, want het is behoorlijk druk. Je volgt de mensen gewoon naar het volgende lichtkunstwerk.

Jong en oud, iedereen is op straat. Niet vreemd, want er is genoeg te zien. Mijn zoontje van 1 jaar kijkt zijn ogen uit bij de metershoge opblaasbare tulpen waarmee we ineens oog in oog staan, de wat oudere kinderen zitten schaterlachend op de lichtgevende schommels. En ik kijk naar Big Neon Glitter van Pipsqueak was here!!! Als een stel kleine kinderen springt de mens om met de natuur en dieren, zo vertelt het kunstwerk me. 

Big Neon Glitter van Pipsqueak was here!!! Licht op Drachten
Big Neon Glitter van Pipsqueak was here!!!

Zee van Bloemen

En wat een mooie lichtkunstwerken zijn er verder op de route nog te spotten! Bijzonder is het scherm waarop talloze bloemen zijn geprojecteerd. Het kunstwerk reageert op beweging. Ga je voor het scherm staan en zwaai je met je handen, dan poppen er allemaal bloemen op, in de vorm van een zwaaiend persoon. Elk bloemblaadje danst en wiegt met elke beweging van jou. Het blijkt een kunstwerk van Kroft&Smids, bestaande uit Karina Kroft en Remco Smids.

Een weetje: toen tijdens de eerste corona-lockdown in het voorjaar van 2020 alles stil lag, projecteerden deze kunstenaars de metershoge tekst “Only in darkness can you see the stars” op een flatgebouw in Leeuwarden.

Zee van bloemen
Kroft&Smids
Zee van bloemen door kunstenaars Kroft&Smids

Gesproken woorden

Ook mooi: de vele quotes die geprojecteerd zijn op de gevels van huizen en winkels, waardoor je met heel andere ogen naar het gebouw kijkt. Op een gevel een regel uit Peter Pan, een paar straten verderop eentje uit Alice in Wonderland. En dan zie ik ineens deze quote van Jules Deelder: ‘ Het is leuk als je het einde van de straat kunt zien, maar leuker nog is het ook af en toe eens om de hoek te kijken.’

Quote door Jules Deelder
Quote door Jules Deelder

Monsterlijke ogen

Net voor we bij de Schouwburg zijn, zie ik allemaal rode ogen om me heen. De in Japan geboren en in New York gevestigde Motomichi Nakamura is een bekroonde projectiekunstenaar en animator. In Drachten projecteert hij ‘Red Eyes’ op gebouwen of objecten in het straatbeeld. Ze lijken hiermee tot leven te komen en in mysterieuze monsters te veranderen. Het straatkunstproject is geïnspireerd op het animistische geloof van Japan, dat gebaseerd is op het idee dat alles in de wereld een ziel heeft, dus ook alle gebouwen.

Red Eyes door kunstenaar Motomichi Nakamura tijdens Licht op Drachten
Red Eyes door kunstenaar Motomichi Nakamura

Expositie Plastic Fantastic?

De wandelroute eindigt bij Schouwburg de Lawei. Hier is tijdens het lichtfestival ook de expositie ‘Plastic Fantastic? ‘ te zien. Een indrukwekkende expositie van kunstenaars Maria Koijck en Flos Pol, waarbij je gaat nadenken over het gebruik van plastic. Heb jij bijvoorbeeld al eens nagedacht over hoeveel plastic er wordt gebruikt als een kind in het ziekenhuis geboren wordt? Kilo’s aan plastic handschoenen, infusen, steriele doeken.

Plastic Fantastic, expositie door kunstenaars Maria  Koijck en Flos Pol
Plastic Fantastic, expositie door kunstenaars Maria Koijck en Flos Pol
Visnetpluis vermaakt tot een kunstwerk, expositie Plastic Fantastic
Visnetpluis vermaakt tot een kunstwerk
De hoeveel plastic die gebruikt is voor baby Fe geboren is
De hoeveel plastic die gebruikt is voor baby Fe geboren is

En aan de muren van de tentoonstellingsruimte zie je installaties en wandsieraden die gemaakt zijn van het plastic visnetpluis dat kunstenaar Flos Pol aan het strand vond. Dit zijn de losgeraakte draden uit de plastic beschermlaag die zeevissers onder hun netten monteren om schade bij het schrapen over de zeebodem te voorkomen. Het ziet er bedrieglijk kleurrijk en vrolijk uit. Maar zeedieren kunnen erin verward raken of het zelfs binnen krijgen. En het is niet biologisch afbreekbaar. De zee zit vol met deze troep. In de Grote Oceaan drijft een plastic massa die ongeveer 34 keer zo groot is als Nederland, lees ik op de expositie.

Plastic Fantastic. Een feestelijk gedekte tafel?
Plastic Fantastic. Een feestelijk gedekte tafel?

En dan zie ik een feestelijk gedekte tafel die bij nader inzien gevuld is met plastic verpakkingen. Dit maakt duidelijk hoe groot de hoeveelheid plastic afval is die met gezellig eten gepaard gaat. En waarom wij steeds vaker overstappen op herbruikbare bekers zie je iets verderop. Het is een model van het nieuwe hoofdkantoor van de Belastingdienst aan de Kempkensberg in Groningen. Om het kunstwerk te maken heeft de kunstenaar de wegwerpkoffiebekertjes gebruikt die in één dag in dit gebouw bij het afval terecht komen: 5.096 stuks. Als je dit zo ziet, wil je het toch meteen anders gaan doen?

Maria Koijck. Een kunstwerk gemaakt van de koffiebekers die op 1 dag zijn gebruikt in het hoofdkantoor van de Belastingsdienst
Maria Koijck. Een kunstwerk gemaakt van de koffiebekers die op 1 dag zijn gebruikt in het hoofdkantoor van de Belastingsdienst

Lichtfestival Licht op Drachten

Het tiendaagse lichtkunstfestival Licht op Drachten vond dit jaar plaats van vrijdag 24 november tot en met zondag 3 december. Wil jij volgend jaar ook deze lichtroute door het centrum van Drachten lopen? Dat kan, het is de bedoeling dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt. En ik heb gehoord dat er komend jaar sowieso een 2e editie komt. Houd hiervoor de site van lichtopdrachten.nl in de gaten.

Lichtfestival Licht op Drachten
Lichtfestival Licht op Drachten

Weekend Zuidoost Friesland

Drachten is na Leeuwarden de grootste plaats van Fryslân, en ligt in Zuidoost Friesland. Wil jij net als ik een weekend naar Drachten? Dan heb ik nog een aantal tips voor je.

* Disclaimer: Ik bezocht Drachten tijdens een persreis. Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een aankoop doet via een van deze links, ontvangt travelwriter.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou

Meer lezen:

Laat een bericht achter!