Home Cultuur De beste tips voor een cultureel weekend Gelderland!

De beste tips voor een cultureel weekend Gelderland!

door Travelwriter.nl
Villa Mondriaan in Winterswijk, Gelderland

Schilderachtige landschappen vol akkers en dichte bossen. Kabbelende beekjes en landgoederen met eeuwenoude boerderijen die indrukwekkende natuurgebieden omzomen. Gelderland staat bekend om zijn rust, blinkt uit in fiets- en wandelroutes. Je zou bijna vergeten dat de historische stadjes en pittoreske dorpen van Gelderland ook heel wat musea herbergen. Dit zijn mijn tips voor een cultureel weekend Gelderland, in de voetsporen van Mondriaan en Van Gogh.

Een smakelijke start: Koken met Van Gogh

Een weekend lang ben ik te gast in Gelderland, voor een culturele ontdekkingstocht. Het programma start met “Koken met Van Gogh”. Eerlijk gezegd had ik geen idee wat ik me hierbij voor moest stellen. Wat blijkt, chefs hebben zich laten inspireren door de schilderijen en brieven van Van Gogh. In het werk van de kunstenaar spelen het platteland, voedsel en het dagelijks leven een prominente rol. Mensen die aardappels rooien in de klei of olijven plukken in de brandende zon van een Mediterraan landschap.

Gelderse chefs hebben dit terug laten komen in gerechten vol streekproducten, die betrekking hebben op een bepaalde periode uit het leven van Vincent. Denk aan speenvarkenschouder of kalfssukade. Invloeden uit Van Goghs Franse periode zie je in gerechten als Piepkuiken bonne femme. In Restaurant de Waldhorn in Otterlo proeven wij hoe de meesterschilder ook nu nog meesterkoks inspireert. Een heerlijk kleurenpalet op je bord!

Tip: het restaurant ligt vlakbij de ingang van Nationaal Park de Hoge Veluwe. Maak voor je bezoek aan dit restaurant eerst een wandeling door dit natuurgebied.

Vischpoort, één van de bezienswaardigheden Elburg

Monumenten en musea in Elburg

Je las er al eerder over op travelwriter.nl. In Elburg waan je je in de middeleeuwen. De oude stadsmuren, de smalle steegjes en oude panden met de keitjesstoepen. Prachtige doorkijkjes zorgen dat je je ogen uitkijkt in de vesting. Elburg is een oude Hanzestad en heeft binnen de stadsmuren alleen al meer dan 250 monumenten. Een van de meest iconische hiervan is wel het Agnietenklooster, waar tegenwoordig het Museum Elburg is gevestigd.

Een stadswandeling door Elburg is een aanrader. Langs de Vischpoort, de Visafslag waar de botters klaar liggen om uit te varen. Net buiten de stadspoort bezoek je de touwslagerij van familie Deetman. Lees hier meer over in mijn vorige blog.

Verrassend CODA

We verlaten Elburg en rijden door een herfstig landschap. Weg van de traditie en op naar CODA Museum in Apeldoorn. Zonder meer het eerste wat opvalt is het ontwerp van de Nederlandse architect Herman Hertzberger. Open en licht, met een enorme glazen wand aan de straatkant. Achteloze voorbijgangers kunnen een blik in het museum werpen en oog in oog staan met de kunstwerken. Een sneak preview van de wisseltentoonstellingen over voornamelijk moderne kunst.

Nu is dat de tentoonstelling What remains- tussen schoonheid en verval. Bijzonder vond ik de foto’s van Marchand & Meffre. Zij legden theaters en fabrieken in Detroit vast. Vervallen gebouwen, mooi in hun verlatenheid. Maar ook Oorsprong van Andreas Hetfeld en de fotocollectie Down and Out in the South, met portretten van dakloze Amerikanen. Stil word je van de film Prison Project door Sébastien van Malleghem.

CODA Museum in Apeldoorn

Villa Mondriaan; de jonge jaren van Piet Mondriaan

Wie kent niet de abstracte werken van Piet Mondriaan, met de zwarte lijnen en primaire kleuren? Minder bekend is dat Mondriaans schilderscarrière begon in Winterswijk, midden in de Achterhoek, waar hij van zijn achtste tot zijn twintigste woonde.

Het voormalige woonhuis waar de familie Mondriaan zijn intrek nam is verbouwd tot museum. Het Gemeentemuseum in Den Haag mag dan de grootste collectie Mondriaans ter wereld bezitten, lopend door Villa Mondriaan ontdek je hoe zijn stijl ontstond. In het woonhuis en het nieuwgebouwde paviljoen zie je hoe de vroege Mondriaan traditionele werken schilderde. Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat dit het begin is van zijn latere revolutionaire werken. Maar wie beter kijkt ziet dat op het oog traditionele schilderijen al zijn opgezet in blikkerige vakken en penseelstreken.

Het museum toont hiernaast werken van opkomend kunsttalent. Nu is dat Rehaab al Khazraji, die als Irakees vluchteling 7 jaar geleden vanuit Bagdad naar Nederland kwam en zich ontpopte tot een groot fotograaf.

Villa Mondriaan in Winterswijk, Gelderland

Toren beklimmen in Groenlo

Groenlo is een klein vestingstadje in de Achterhoek. Hoewel het geen Hanzestad is profiteerde Groenlo wel van de welvaart die de handel bracht. Resultaat was wel dat de stad vaak belaagd werd. De roerige geschiedenis ontdek je wanneer je de verborgen, historische kerkers onder het stadhuis bezoekt, de kanonnen op de stadswallen van de vesting bekijkt of het Stadsmuseum bezoekt. Het dagelijkse leven zie je in de zeventiende eeuwse Stadsboerderij Grolle.

Bijzonder is het beklimmen van de Calixtustoren van de Basiliek Calixtus. Je hebt er vanaf ruim 40 meter hoogte sowieso een geweldig uitzicht over Groenlo en omgeving. Zelfs met windkracht 6 en grauwe lucht kijken wij ver uit over de omgeving. Maar de weg er naartoe is misschien net zo bijzonder.

Na de koorzolder komen we via een houten wenteltrap uit in een ruimte waar het oude uurwerk staat. Iets verder komen we uit bij een houten stellage, die boven de gewelven van het middenschip is gebouwd. Over loopbruggen loop je over de gewelven heen en zie je hoe deze constructie is gebouwd. Uniek om hier te lopen!

Calixtustoren beklimmen in Groenlo, de Achterhoek in Gelderland

Culinair en cultureel weekend Gelderland

Een bezoek aan de musea van Gelderland is een perfecte invulling voor een weekendje weg in eigen land. Na de musea bezoek je cafés, overnacht je in sfeervolle b&b’s of bijvoorbeeld bij Eko Boerderij Arink met daarbij het bijzondere biotel. John en Lianne runnen deze volledig biologische boerderij, vlakbij Villa Mondriaan. Je bezoekt er ook de eigen kaasmakerij (de kaas Zwaluwgekwetter is een aanrader!) of gaat er lunchen of dineren; een lokale biologische keuken om van te smullen!

Ben je in het najaar of winter in Gelderland, dan kan je er niet omheen. In veel restaurants komt weer wild op de kaart. Het culturele weekend sluiten wij af met een ode aan het wildseizoen in Ellens restaurant in Zelhem. Het restaurant heeft smakelijke en bijzondere wildgerechten op het menu, met wild afkomstig uit eigen streek.

Meer tips: Van Gogh in het Kröller-Müller

De schilderijen van Van Gogh vind je in het Kröller-Müller Museum, 91 stuks maar liefst, naast 180 tekeningen. Het is de op een na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. Ook een aanrader is MORE, het museum voor Modern realisme, Kröller-Müller Museum in het Nationaal Park Hoge Veluwe, of Paleis Het Loo. Heb jij nog meer goede tips voor me? Want ik weet het zeker, dit is niet mijn laatste bezoek aan Gelderland!

Gelderse Streken nodigde mij uit voor een bezoek aan de provincie Gelderland; De Veluwe, Regio Arnhem Nijmegen, Rivierenland en de Achterhoek.

Gelderse Streken Blogtrip

Meer lezen:

12 comments

Sanne 16 januari 2017 - 23:40

Leuke blog geworden om je ervaringen te lezen!

Reply
Kirsten | Travelaar.nl 17 januari 2017 - 13:41

Wat een hoop leuke activiteiten! Ik heb nog weinig gezien in Gelderland, enkel Arnhem en Nijmegen en beide bevielen super goed, dus wil zeker zodra we weer in Nederland zijn maar gaan ontdekken. Je tips zouden dan goed van pas kunnen komen!

Reply
Gabrielle ~ GlobeGirl 18 januari 2017 - 12:58

Een complete guide voor een weekend Gelderland, niets ontbreekt! Gelderland is een provincie die ik nog niet veel heb ontdekt, ga ik zeker binnenkort doen 🙂

Reply
Maud - Maudgeniet.nl 18 januari 2017 - 22:19

In Gelderland is zo veel leuks te doen en te ontdekken.. Het leukste aan Gelderland vind ik de afwisseling.. Je kunt er leuke stedentrips maken, maar ook optimaal genieten van de natuur. Fijn!

Reply
Jenny - IkReis 19 januari 2017 - 09:30

Het koken met van Gogh in combinatie met een bezoek aan het Kröller-Möller lijkt me echt een geweldige combinatie.

Dank voor de inspiratie.

Reply
Jessica 19 januari 2017 - 16:58

Gelderland is voor mij eigenlijk hartstikke dichtbij maar ik wist nooit zo goed wat er nou precies te bezoeken is (behalve de Veluwe). Leuke lijst hoor Aniek! 🙂

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 19 januari 2017 - 20:21

Het Kröller-Müller wil ik heel graag bezoeken en dat koken lijkt mij ook wel wat. Bedankt voor de tips 🙂 .

Reply
Carolien | Dreamtheworld.nl 21 januari 2017 - 11:33

Leuk om jouw blog te lezen! En om mezelf te spotten haha. Ik vond het een leuk en afwisselend blogweekend! Gelderland is erg leuk.

Reply
anto 22 januari 2017 - 10:27

Wat leuk om dit zo te lezen over mijn eigen provincie. Een vriendin van me komt uit Groenlo dus zal haar dit eens doorsturen 🙂

Reply
Yvonne 22 januari 2017 - 20:06

Wat een leuk en uniek restaurant lijkt me dat Koken met van Gogh! Wij waren vorig jaar in Gelderland te gast, maar het CODA-museum stond daarbij niet op de planning. We liepen er wel voorbij en ik vroeg me af wat er binnen precies te zien zou zijn. Heb me voorgenomen zeker een keer terug te gaan om een kijkje te nemen, zeker omdat het voor ons helemaal niet zo ver is.

Reply
Marcella 22 januari 2017 - 23:23

Wat veel leuke tips! Ik heb zelf nog zo ontzettend weinig van Gelderland gezien, jouw tips komen goed van pas! Elburg lijkt me echt een tof stadje!

Reply
Mirre 25 januari 2017 - 15:07

Hee Aniek, ik vond Elburg ook een onwijs leuk stadje. Wat een verrassing met al die mooie gebouwen en schattige straatjes! Ze waren er bij het vvv ook bezig om iets met virtual reality te doen (voor de stadswandeling), ik ben benieuwd of dat nog gelukt is?

Reply

Laat een bericht achter!