Home Europa Tips weekend Maastricht, stad met een vleugje joie de vivre

Tips weekend Maastricht, stad met een vleugje joie de vivre

door Travelwriter.nl
Vrijthof in Maastricht. tips weekend Maastricht

Stad aan de Maas met een vleugje joie de vivre, we hebben het natuurlijk over Maastricht. Met de charmante kleine straatjes, de oude panden en de vele boetiekjes en restaurants is het toch een stukje buitenland in Nederland. De binnenstad verken je makkelijk te voet, alles ligt op loopafstand, van het Vrijthof tot het Jekerkwartier. Wij geven je de beste tips weekend Maastricht!

Céramique en het Stokstraatkwartier

Eerst blijven we op de oostelijke Maasoever, in de wijk Céramique. Er staat je een lange dag te wachten, dus drink eerst een kopje koffie bij Coffeelovers op Plein 1992. De koffiebonen komen rechtstreeks uit de eigen branderij en de cheesecake is niet te missen. Heb je iets stevigers nodig? Dan haal je een Italiaans belegd broodje bij Semplice e Buono. Kies je nu voor een culturele ochtend, dan bezoek je het Bonnefantenmuseum met de opvallende toren van Aldo Rossi, of voor een ochtendje shoppen, dan loop je over de Hoeg Brögk (Hoge Brug) richting de Stokstraat.

Het Bonnefantenmuseum met de opvallende toren van Aldo Rossi

In het Stokstraatkwartier vind je vooral chique boetieks, bijvoorbeeld de salon van Kiki Niesten met labels als Mui Mij, Prada en Dries van Noten. Wandel rustig rond en neem een kijkje in de boetieks. Proef een heerlijk ijsje bij ijssalon Luna Rossa op de hoek van de Stokstraat en loop vanaf hier verder naar de Helpoort, de oudste nog bestaande stadspoort van Nederland, en het Pesthuis. Schuin aan de overkant van de straat beklim je de trap om boven op de stadsmuur te komen. De stokstraat ligt tegen de oude stadsmuur aan geplakt, dus wil je even bijkomen van het shoppen, nestel je dan op een bankje in het stadspark aan de voet van de oude stadsmuur.

Onze Lieve Vrouweplein

Het is wel tijd voor een drankje. Wandel op je gemak naar het Onze Lieve Vrouweplein aan de voorzijde van de basiliek Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee. Neem een kijkje in de basiliek en steek er, net als de Maastrichtenaren geregeld doen, een kaarsje aan. Zoek dan een plekje op een van de terrasjes op het plein. Bij de eerste zonnestralen zit dt plein al snel vol en om eerlijk te zijn is het hier misschien nog wel gezelliger dan op het bekende Vrijthof. Bij slecht weer kun je natuurlijk ook binnen in een van de cafés wat eten of drinken. En neem een kijkje in Hotel Derlon. Niet alleen kun je hier heerlijk overnachten, in de kelders van het hotel vind je sporen van Romeinse opgravingen én een fijne champagnebar.

Fixed Gear Coffee Maastricht

Jekerkwartier

De borrel gaat verder in het Jekerkwartier. Dit deel van de stad ademt bourgondisch leven. Hier vind je kleine cafeetjes, delicatessenzaakjes en kleine galeries. Veel faculteiten van de Universiteit Maastricht zijn hier gevestigd, ook de universiteitsbibliotheek, dus het is hier een komen en gaan van studenten. Loop je neus achterna en volg de geur van vers brood naar de Bisschopsmolen. Hier wordt in de molen het oergraan spelt gemalen en het lekkerste brood gebakken.Aan de rand van het Jekerkwartier ligt Wijnrestaurant Mes Amis waar je heerlijk kunt borrelen en een wijntje drinken. Liever een café? Nestel je dan op het terras van Stadscafé Lure of op een stoeltje bij Wijnbar Via Mucca.

Jekerkwartier Maastricht

Vrijthof

Een snelle koffie bestel je bij Fixed Gear Coffee, vlakbij het Vrijthof. En dat is natuurlijk één van de bekendste pleinen van Nederland. Je vindt aan dit plein onder andere de Sint-Janskerk de Sint-Servaas en een flink aantal terrasjes. Wandel ook even naar Boekhandel Dominicanen. Deze boekhandel zit in de eeuwenoude Dominicanenkerk en je ziet overal nog de originele details van de kerk.

Vrijthof in Maastricht. tips weekend Maastricht

Restaurants in Maastricht

Honger gekregen? Ons favoriete restaurant in Maastricht is Café Sjiek. Reserveren kan niet, dus bestel een flesje wijn (een Sjieke wit, bijvoorbeeld) en wacht aan de bar tot er een tafeltje vrij is of een plekje op het terras in het park. Specialiteit van het huis is Zoervleis. Oke, misschien ook wel favoriet zijn Restaurant Rozemarijn en Gio’s Cecina Casalinga zonder kaart maar met een menu (vis/vlees/vega) vol Italiaanse lekkernijen. Heb je geen zin om lang te tafelen? Loop dan naar Tuutsje van Teunsje voor een ouderwetse tuut (papieren puntzak) met Belgische patatten, zeezout en Belgische mayo. Net zo tof is Belgisch restaurant Witloof.

Overnachten in Maastricht

Overnachten in Maastricht? Zoek je een fijn en gezellig plekje dan is er Hotel St. Martenslane in Wyck, op tweehonderd meter van het Centraal Station. Houd je van luxe en design dan is het Designhotel Maastricht wat voor jou! Hotel Derlon ligt aan het Onze-Lieve-Vrouweplein, centraler kun je niet zitten, en je boekt er luxe of juist designkamers. Hotel Les Charmes ligt in het oude Jekerkwartier.

Wijngaard op de Sint-Pietersberg

Naar de Sint-Pietersberg

De volgende ochtend ga je de stad uit. Vanuit het centrum wandel je naar de Sint-Pietersberg, een heuvel (berg kan je het toch niet helemaal noemen) met een mooi uitzicht over de stad. Trek goede wandelschoenen aan, want je kunt er heerlijk wandelen. En wandelen maakt dorstig, dus bestel een drankje bij Fort-Sint-Pieter of Chalet Bergrust. Bij het chalet start je rondleiding door het grottenstelsel van Sint-Pieter. 

ENCI-groeve Maastricht

Wandelen naar wijngaarden

Maak je wandeling compleet met een bezoek aan de Apostelhoeve of Hoeve Nekum in het Jekerdal of Wijngaard Slavante op de Sint-Pietersberg. (En lees deze blog van Avontuur op Reis over wijnwandelingen in Maastricht). Bijzonder is ook de wandeling naar de ENCI-groeve. Dan hoef je je alleen nog maar druk te maken over waar je vanavond wilt eten en dan zit je mini-break in Maastricht er op!

Meer wandelen in Limburg? Lees deze blog van Jenny over wandelen van Lemiers naar Holset.

Château Neercanne Maastricht

Disclaimer: Dit artikel met tips weekend Maastricht bevat affiliate links. Wanneer je een product koopt of een hotel boekt via een van deze links, ontvangt travelwriter.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!