Een eigen reisblog hebben is ontzettend leuk – ik schrijf niet voor niets al bijna vijftien jaar op verschillende reisblogs. Zo kan ik mijn reiservaringen delen, nieuwe plekken ontdekken en er inmiddels ook een goed inkomen uit halen. Maar hoe kun je een eigen reisblog beginnen? Ik vertel je er alles over.
Reisbloggen, ik vind het ontzettend leuk om te doen. Ik schrijf graag over de bestemmingen die ik ontdek tijdens het reizen en over mijn ervaringen op reis. Inmiddels kan ik er zelfs een goede boterham mee verdienen en word ik vaak uitgenodigd op persreizen. Het heeft wel flink wat tijd en werk gekost om op dit punt te komen. Wil jij je eigen reisblog starten? Ik deel hier mijn beste tips zodat jij niet alles zelf hoeft te ontdekken!
De eerste stappen: van idee tot website
Als je er over nadenkt een reisblog te starten, dan heb je misschien al een idee voor een onderwerp. Want alleen al in Nederland zijn er honderden reisblogs en om je te onderscheiden heb je een duidelijke niche nodig. Neem de tijd om na te denken waarover je wil gaan schrijven. Wat is jouw niche en welke naam krijgt je blog? Probeer een naam te kiezen die goed laat zien wat voor blog het is.
Domein registreren
Heb je een naam bedacht, dan is het tijd om het domein te registreren en een hostingpakket te bestellen. Zelf host ik bij Antagonist en Cloud 86 (bekijk hier de pakketten). Je kunt voor een paar euro per maand een pakket hosten maar zoals vaak is goedkoop ook duurkoop. Besteed wat meer aan een duurder pakket waarbij de laadtijd van je website korter is, en je een goede klantenservice hebt die je kan helpen als je website bijvoorbeeld offline is gegaan.

Reisblog maken met WordPress
De makkelijkste manier om een reisblog bij te houden is met Wordpress. Hierbij kun je zonder codes jouw blog vormgeven. Op YouTube staan ook veel video’s die je uitleggen hoe bepaalde functies werken, en verder is het een kwestie van oefenen. Je kunt Wordpress eenvoudig koppelen aan je hostingpakket – je hostingprovider kan je hier ook bij helpen.
Het thema bepaalt in grote lijnen hoe je blog er uit gaat zien. Daarnaast kun je plugins downloaden om je site verder te verpersoonlijken. Er zijn veel gratis thema’s, maar deze hebben vaak weinig mogelijkheden. Een betaald thema hoeft niet duur te zijn en kost je vaak maar een paar tientjes. Tip: Heb je een blog met een mooie vormgeving gevonden? Via whatwpthemeisthat.com kun je zien welk thema en plugins een blog gebruikt.
(Blijven) schrijven
Staat je blog in grote lijnen? Dan is het tijd om te gaan schrijven! Maak een lijst van onderwerpen die bij je nieuwe blog passen: dingen die je zelf ook graag zou willen lezen. Denk ook na over je contentstrategie: op welke onderwerpen wil je dat jouw blog gevonden wordt? Hoe vaak wil je een blog plaatsen? Plaats je alleen reisverslagen, of wil je ook lijstjes met tips geven, budgettips, achtergrondverhalen…
In het begin zal je veel tijd kwijt zijn aan schrijven en zal je blog waarschijnlijk nog niet veel bezoekers krijgen. Houd vol en je zult zien dat je bezoekersaantallen blijven stijgen.
SEO-basis: keywords, titels, meta’s
En over die bezoekers gesproken? Die komen niet vanzelf. Om te groeien moeten de zoekmachines je vriend zijn. SEO, oftewel Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie, is het optimaliseren van je website om beter te scoren in de organische resultaten van zoekmachines zoals Google. Denk aan het optimaliseren van content, titels en beschrijvingen, het verbeteren van de website structuur en snelheid, en het opbouwen van backlinks van andere websites. Hiermee maak je jouw website beter vindbaar. Er zijn veel cursussen die je hier meer over kunnen vertellen.
Bezoekers meten
Het is voor jezelf en voor mogelijke samenwerkingspartners belangrijk om te weten hoeveel bezoekers je blog heeft, welke pagina’s ze bezoeken en hoe lang ze gemiddeld op je website blijven. Vaak wordt gebruik gemaakt van Google Analytics, maar ik gebruik zelf liever Mamoto: hierdoor worden er minder cookies geplaatst en minder gegevens van je bezoekers verzameld.
Social Media
Je kunt social mediakanalen gebruiken om extra bezoekers te krijgen. Op alle kanalen aanwezig zijn kost je waarschijnlijk te veel tijd, dus kies bewust de beste kanalen uit. Instagram is goed om je naamsbekendheid te vergroten en verhalen over jouw reizen te delen. Facebook en Pinterest zijn juist weer beter om jouw blogs op te delen en zo bezoekers naar je website te trekken.
Spread the word!
Nu je blog staat als een huis wil je natuurlijk dat deze goed bekend raakt bij mogelijke partners. Er zijn verschillende events waar je als reisblogger aan kunt deelnemen en waar je workshops en lezingen kunt volgen. Ook kun je hier in contact komen met bestemmingen en merken. Dit is het moment om je netwerk uit te breiden. Zorg dat je een digitale mediakit (deze kun je maken met Canva) en visitekaartjes hebt.
Geld verdienen met je blog
Uiteindelijk is het ook mogelijk om geld te verdienen met je blog. Ik schreef een blog over geld verdienen met je reisblog en over geld verdienen met het Stay22-programma. Heb je geregeld samenwerkingen, dus zul je belasting moeten betalen. Dan is het slim een btw-nummer aan te vragen bij de belastingdienst en je in te schrijven bij de KvK.
Een reisblog starten en geld verdienen? Met deze tips ben jij er klaar voor!
Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een aankoop doet via een van deze links, ontvangt travelwriter.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou