Home Reisblogs Happy camper! Zelf een camper bouwen met deze 5 tips

Happy camper! Zelf een camper bouwen met deze 5 tips

door Travelwriter.nl
Zelf een camper bouwen tips

De vrijheid om op elk moment op pad te kunnen gaan en de wereld te ontdekken? Die heb je met een camper. Het kopen van een kant-en-klare camper kan echter duur zijn, en zelf een camper bouwen is een stuk leuker. In deze blog delen we hierom 5 essentiële tips om jouw droom van het bouwen van een eigen camper te verwezenlijken. Van watertanks en zonnepanelen, tot de inrichting van je camper.

1. Een goed doordacht ontwerp

Voordat je begint met de bouw van je camper, is het belangrijk om een goede indeling te maken. Neem de tijd om te bedenken wat je echt nodig hebt in je camper en welke functies voor jou belangrijk zijn. Hoeveel slaapplekken zijn er nodig? Wil je kunnen koken? Moet er ruimte zijn voor een koelkast? En wil je sanitaire voorzieningen? Er zijn veel keuzes te maken, maar als je hier vooraf goed over nadenkt voorkom je dat je een camperindeling maakt waar je achteraf niet blij mee bent.

2. Ga voor duurzaam en kies een zonnepaneel

Er zijn talloze manieren om je camperproject duurzamer te maken, en een populaire optie is het plaatsen van een of meerdere zonnepanelen op het dak van je camper. Zonnepanelen bieden een milieuvriendelijke en efficiënte manier om je camper van stroom te voorzien. En ook fijn; met zonnepanelen kun je helemaal off-grid kamperen, op de mooiste plekken in de natuur, zonder afhankelijk te zijn van externe energiebronnen. 

Zelf een camper bouwen tips

3. En natuurlijk een watervat

Een goed watervat monteren in je camper is dan ook belangrijk. Zo heb je – ook als je een paar dagen in the middle of nowhere in het bos staat – voldoende water tot je beschikking. Plastic watertanks zijn lichtgewicht en gemakkelijk te monteren, waardoor ze ideaal zijn in jouw camper. Deze koop je bijvoorbeeld bij Rotterdam Plastics*. Plaats de tank op een strategische plek in je camper, bijvoorbeeld onder de vloer of in een opbergruimte. En zorg ervoor dat de watertank goed is afgesloten om lekken tijdens het rijden te voorkomen. Zo heb je altijd voldoende water om te koken, te drinken en te genieten van een verfrissende douche, waar je avonturen je ook brengen.

4. Kies duurzame en lichtgewicht materialen

Bij het bouwen van je eigen camper is het verleidelijk om kosten te besparen door goedkopere materialen te gebruiken. Maar je kunt veel beter investeren in duurzame materialen die bestand zijn tegen alle weersomstandigheden en het dagelijks gebruik van de camper. Isolatiematerialen die je camper aangenaam houden in zowel warme als koude omstandigheden. En gebruik bij het inbouwen van meubels zo veel mogelijk licht materiaal. Zo houd je nog wat laadvermogen over, want een camper heeft altijd een maximaal toelaatbaar gewicht.

5. Wees flexibel

Bij het bouwen van je eigen camper kunnen er onverwachte uitdagingen op je pad komen. Dat betekent dat je vaak flexibel moet zijn. Wees bereid om aanpassingen te doen aan je oorspronkelijke ontwerp als dat nodig is. Daarnaast zul je mogelijk inventief moeten zijn bij het vinden van oplossingen, bijvoorbeeld voor ruimtegebrek. Laat je creativiteit de vrije loop!

Denk je erover om een camper te bouwen? Met deze tips ben je al een stukje op weg!

* Disclaimer: dit artikel betreft een samenwerking.

Meer lezen:

2 comments

Yessica 29 juli 2023 - 10:00

Lijkt me super om een eigen camper te bouwen.

Reply
Travelwriter.nl 3 augustus 2023 - 10:01

Ja mij eigenlijk ook wel 🙂

Reply

Laat een bericht achter!