Zonsopkomst boven Masada, Ein Gedi en drijven in de Dode Zee

Hiken in Ein Gedi Natural Park Israël
Hiken in Ein Gedi Natural Park Israël

Een schemerige gloed hangt om ons heen wanneer de eerste zonnestralen achter de horizon vandaan komen. Om ons heen krijgt de Masada citadel vorm en ver onder ons schittert de Dode Zee. Een van de meest bijzondere ervaringen in Israël was wel de beroemde zonsopgang uitzicht vanaf het Masada fort. Drijven in de Dode Zee, hiken in Ein Gedi Natural Park en het UNESCO Werelderfgoed van Masada Israël. Deze hoogtepunten van Israël mag je niet missen!

Excursie naar de Dode Zee en Masada

Een excursie naar de Dode Zee en Masada is een ervaring die je niet snel zal vergeten, hoe cliché het ook klinkt. Je moet er wel iets voor over hebben. Om half 3 ‘s ochtends gaat mijn wekker af en nog geen half uur later rijd ik in het donker over de snelweg. De weg van Jerusalem naar de Dode Zee voert dwars door de uitgestrekte Woestijn van Judea.

Tip! Bekijk de video onder aan deze blog!

De klim naar het Masada fort in het donker

De klim naar het Masada fort in het donker – Snake Path

Om half 6 staan we aan de voet van het Masada fort. We hebben een uur de tijd om omhoog te lopen en de zonsopkomst te zien. Ik start mijn klim over het beroemde ‘Snake Path’. Het steile en rotsachtig pad dankt zijn naam aan het constante slingeren van het pad. Gelukkig niet aan slangen die onder je voeten vandaag kunnen schieten tussen de stenen, al weet je het nooit zeker. Ondertussen wordt het langzaam licht en zie ik in de verte de contouren van de Dode Zee, het woestijnlandschap en de bergen van Moab in Jordanië. Eenmaal boven is het adembenemende uitzicht met niets te vergelijken.

De onmetelijkheid van de woestijn

Hier, boven op de berg en tussen de ruïnes van het fort voel je de oneindige weidsheid van de woestijn en de grootsheid van deze ooit erg machtige citadel. Eeuwen aan verhalen drukken op je neer terwijl de eerste warme zonnestralen op je huid schijnen en een windvlaag stuiven woestijnzand met zich meeneemt.

Masada torent hoog boven de dorre woestijn uit. Vanaf de voet van de rotspartij lijkt het complex groot, maar aan de top is het immens. Het is een ruige natuurlijke vesting die uitkijkt over de woestijn van Judea en de Dode Zee. De citadel op de vierhonderd meter hoge rots werd gebouwd door Herodes, koning van Judea van 37 tot 4 voor Christus. Het was een paleiscomplex in de klassieke stijl van het vroege Romeinse Rijk. Volgens UNESCO is het een symbool van het oude koninkrijk van Israël, maar ook van de gewelddadige vernietiging ervan.

Rond het jaar 73 werd Masada belegerd door een Romeins legioen. De Romeinen bouwden hun kampen en vestingwerken om Masada heen, samen met een belegeringstoren met een stormram. Het nam meer dan een jaar in beslag en in die tijd konden de Joodse inwoners van Masada alleen maar hulpeloos toekijken, hopend op een redding die nooit zou komen. Liever dan zich overgeven aan de Romeinen pleegden de Joden massaal zelfmoord toen de Romeinse belegeraars uiteindelijk door hun verdediging braken. De Romeinen vond niets dan stilte toen ze de top bereikten.

Een paar uur dwaal ik door de archeologische ruïnes van Masada. Je kijkt 360 graden uit over het okerkleurige landschap. De Dode Zee schittert onder een zinderende zon. Het enige wat je hoort is de wind. Het landschap is niet in woorden onder te brengen en niet te vangen in een foto.

Ruïne in Masada (Massada), UNESCO Werelderfgoed in Israël

Ruïne in Masada Israël (Massada), UNESCO Werelderfgoed in Israël

Ruïne in Masada (Massada), UNESCO Werelderfgoed in Israël

Ruïne in Masada (Massada), UNESCO Werelderfgoed in Israël

Ruïne in Masada (Massada), UNESCO Werelderfgoed in Israël

Masada gezien vanaf de voet van de rots in de woestijn

Hiken in het Ein Gedi Natuurreservaat

Vanaf Masada rijden we door naar Ein Gedi, een prachtige oase in de Woestijn van Judea. Ein Gedi werd in 1972 uitgeroepen tot een beschermd gebied en het is een van de bekendere natuurparken in Israël. Het is er prachtig. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet door de groene natuur, een schril contrast met de woestijn eromheen. In het park klim je een rotslandschap omhoog en onderweg vind je verkoeling in de watervallen en beekjes die door de bergen stromen.

Ein Gedi natuurpark bezoeken in Israël

Ein Gedi natuurpark bezoeken in Israël

Ein Gedi ligt midden in de woestijn, aan de oever van de Dode Zee en aan de voet van majestueuze bergen en rotspartijen. De riviertjes Nahal David en Nahal Aroegot lopen door het park en in het ravijn bevinden zich een aantal bronnen. Watervallen hebben kleine meertjes gevormd die heerlijk verkoeling bieden.

Lopend door het park kom je steenbokken tegen die in kleine groepen over de rotsen klimmen. Ook klipdassen zie je er volop, vaak in kleine groepen. Soms komt er eentje nieuwsgierig naar je toe gelopen. Ze zeggen dat er ook hyena’s, bergwolven en zelfs een luipaard leven. Al komen deze laatste volgens de gids alleen in de rust van de nacht tevoorschijn. En het luipaard, het laatste wilde luipaard van Israël, is overigens wel voorzien van een zendertje zodat na te gaan is waar het dier zich ophoudt.

​Ein Gedi bevat ook archeologische overblijfselen van haar eerste bewoners, die de oase meer dan 5000 jaar geleden ontdekten. Ein Gedi wordt al in Tenach vermeld. David nam zijn toevlucht hier in de rotsen toen hij werd vervolgd door koning Saul.

Ein Gedi natuurpark bezoeken in Israël

Ein Gedi natuurpark bezoeken in Israël

Ein Gedi natuurpark bezoeken in Israël

Ein Gedi natuurpark bezoeken in Israël – De rock hyrax of klipdas

Drijven in de Dode Zee in Israël

Na weer een klein half uur rijden komen we aan bij de Dode Zee, met 430 meter onder zeeniveau het laagst gelegen meer op aarde. Ten noorden van het meer ligt de vruchtbare Jordaanvallei, in het oosten liggen de bergen van het Bijbelse koninkrijk Moab, in het zuiden ligt de Wadi Araba en in het westen liggen de heuvels van Jeruzalem. De Dode Zee ligt precies op de grens tussen Jordanië, de Westelijke Jordaanoever (deel van Palestina) en Israël.

Eigenlijk is de dode zee helemaal geen zee, maar een gigantisch meer. Op de rotsen aan de oever zie je dikke plakken zout liggen. “Dat komt”, zo verzuchtte de chauffeur al eerder, “omdat de waterspiegel snel daalt en het water sneller verdampt dan het binnen stroomt. Ook de landbouw en de industrie onttrekken water aan het meer. Nog een paar decennia en dan is al het water verdwenen en rest er niets dan een grote kuil met zout.”

Omdat het binnenstromende water zo snel verdampt is er een ontzettend hoge concentratie aan zout en mineralen in het meer. Hierdoor is er praktisch geen leven in de Dode Zee. De zoutconcentratie zorgt er ook voor dat zwemmen in het meer lastig is, maar je wel zonder moeite boven water blijft drijven.

Ik loop het water in en laat me langzaam achterover zakken. Je voelt je gewichtloos. Het blijft een onwerkelijk gevoel. Voorzichtig bewegend om geen zout water in mijn ogen te krijgen, probeer ik te bewegen. Het water voelt olieachtig. De mineralen en kristallen van de Dode Zee schijnen helend te zijn en dus zie je heel wat mensen zichzelf fanatiek inwrijven met de mineraalrijke -en stinkende- modder van de Dode Zee. Wanneer de modder is opgedroogd spoel je het van je af in de Dode Zee.

Over de Dode Zee wordt gezegd dat het fantastisch is, maar ook het meest overgewaardeerde stukje Israël. De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden. Het is bijzonder je achterover te laten zakken en te dobberen in de zee. Na een half uur heb je het wel weer gezien. Maar toch… Je moet het meegemaakt hebben.

Drijvend in het zoute water laat ik de indrukken van vanochtend bezinken. Ik was er al voor gewaarschuwd: de zonsopgang boven Masada en een bezoek aan de citadel is met niets te vergelijken. Foto’s die ik ervan zag verbleken bij het werkelijke uitzicht. Het laat je sprakeloos achter. Dit was misschien wel het hoogtepunt van mijn reis door Israël.

Een kameel kijkt uit over de Dode Zee in Israël

Een kameel kijkt uit over de Dode Zee in Israël

De Dode Zee in Israël

De Dode Zee in Israël

Masada Sunrise, Ein Gedi en Dode Zee Tour

Ik maakte de Masada Sunrise, Ein Gedi, and Dead Sea Tour met Abraham ToursDe excursie kost 252 NIS per persoon, omgerekend 54 euro. Dit is exclusief de entree van Masada (29NIS) en Ein Gedi (29 NIS). Een bus brengt je vanaf Jerusalem of Tel Aviv naar Masada, Ein Gedi en de Dode Zee, waardoor je deze eenvoudig in één dag kan bezoeken. Deze blog is ontstaan in samenwerking met Abraham Tours en Abraham Hostels. Je leest uiteraard altijd mijn eerlijke mening. Lees ook over de bike tour Tel Aviv die ik maakte met Abraham Tours.

Abraham Tours - Masada Sunrise Tour - Masada Israël

Abraham Tours – Masada Sunrise Tour

Vergeet je je niet te abonneren op mijn YouTube kanaal?

Sharing is caring!

32 Comments

 • Jenny schreef:

  Dit klinkt als een volle dagexcursie! Maar wat een fijne combinatie, een fort, woestijn en afsluiten in de Dode Zee.

  Ik vond die helende modder best fijn.

 • anto schreef:

  Gaaf zeg. Had je natuurlijk al even gesproken na je reis, maar ik heb Israel dus zeker aan mijn wensenlijst toegevoegd. Toffe video trouwens!

 • Annemarie schreef:

  Indrukwekkend zeg, de Masada-citadel. En drijven in de Dode Zee lijkt me heel bijzonder, of het nou overgewaardeerd is of niet. 😉

 • Roger schreef:

  Indrukwekkende blog en video! Het zal wel een lange dag zijn geweest.

 • Sanne schreef:

  Dat was het vroege opstaan meer dan waard! Het lijkt me zo’n bijzondere en ook beetje rare gewaarwording dat je zo blijft drijven in de dode zee. De video is goed gelukt!

 • Elisa schreef:

  Prachtig dit, zoiets zou ik ook zeker doen. Klinkt wel als een druk dagje, maar lijkt mij wel echt een ervaring. Tof!

 • ivonne schreef:

  Klinkt als een vol, maar perfect, dagje. Je moet er wat voor over hebben om de zon te zien opkomen maar het ziet er prachtig uit. Dat hiken lijkt me ook wel wat en drijven in de dode zee deed ik al, super leuk!

 • Eva schreef:

  De rock hyrax lijkt verdacht veel op de Pika die ik in het dorre landschap van de Mongoolse Gobi-woestijn trof. Vast familie van elkaar.

 • Niels schreef:

  Gaaf! Deze hoogtepunten hebben we dus gemist tijdens ons bezoek laatst 😉 We hadden Tel Aviv en Jeruzalem bezocht maar geen grote uitstappen gedaan erbuiten. De Dode Zee staat nog wel op het verlanglijstje. Het lijkt me een hele onwerkelijke plek om te zijn. Een plek waar amper leven is en je dan drijven in het water. Masada lijkt me trouwens ook een indrukwekkende plek om te zijn. Zeker als je het verhaal erachter hoort zoals je het beschreven hebt.

 • Esther schreef:

  Wat een bijzondere dag vol hoogtepunten! Zeker als je zo vroeg moet opstaan om de zonsopkomst te kunnen zien. Ook ik heb een drijfervaring in de Dode Zee. Alleen vanaf de kant van Jordanië. Mooi geschreven, want ik waande me echt even in Israël!

 • Stéphanie schreef:

  Wat een schitterende vergezichten bovenop de berg en tussen de rotsen door! Heel bijzonder moet het zijn om vroeg op pad te gaan om de zon te zien opgaan. Tof filmpje en leuk dat de wilde dieren er ook een plekje in hebben gekregen 🙂

 • Caro schreef:

  Wauw! Dit klinkt als een echt hoogtepunt van je reis! Ik had al wel vaker gehoord van de dode zee, maar nog nooit van het Masada fort. Weer iets om op mijn travellist erbij te zetten.

 • Sanne schreef:

  Wat een fantastische trip. Ik had zeker weten met je mee gegaan! De woestijn. Dode zee, fantastisch. Goed om te weten dat je dus als excursie kan ondernemen

 • Judith schreef:

  Wat gaaf! Drijven in de Dode Zee staat al heel lang heel hoog op mijn bucket list. Ik zie nu dat ik het zeker moet gaan combineren met Masada en Ein Gedi. Prachtig!

 • Kelly schreef:

  Wat een geweldige dag heb je gehad zeg! Israël lijkt me heel bijzonder. Ik vond drijven in de Dode Zee (Jordanië) ook heel bijzonder.

 • Yvonne schreef:

  Ik zou dat inderdaad niet snel vergeten.. zo vroeg m’n bed uit, haha… ik ben echt geen ochtendmens. Maar ziet er wel uit als een toffe dag! Ik had Masada ook graag gezien, maar het paste niet in ons volle programma toen. Er is gelukkig meer dat we gemist hebben in die regio, dus we gaan echt nog een keer terug!!

 • Gabriëlle schreef:

  Dit klinkt als een super mooi maar vooral druk dagje!
  Vooral de Dode Zee lijkt me echt bijzonder 😀

 • Martin schreef:

  Ik ben in de dode zee geweest in Jordanie…vond het erg grappig hoor…leuk de standaard foto met een krantje of een boek..in mijn geval de lonely planet Jordanie 😀

 • Jessica schreef:

  Wat een bijzondere plek zeg, mooi! Ik ga waarschijnlijk deze zomer naar Israël dus dan hoop ik ook zeker van deze mooie plekken te genieten 🙂

 • Stefania schreef:

  Israel daar wil ik ook nog graag heen, niet zozeer om de dode zee want die heb ik al in Jordanië gezien en in gedreven, maar de cultuur en de geschiedenis van het land zijn natuurlijk waanzinnig interessant.

 • Marcella schreef:

  Wat een supergave dag vol mooie momenten! Ik zou zo dezelfde tour boeken. Ik moet wel altijd lachen om het smeren met modder. Blijft geinig om er foto’s van te zien!

 • Diana schreef:

  Israël staat hoog op mijn lijstje om ooit nog is te bezoeken. Gelukkig heb ik drijven in de Dode Zee al af kunnen strepen (Jordanië).

 • Fleur Noot schreef:

  Een echte droomreis! Drijven in de Dode Zee lijkt mij heel bijzonder.

 • Lodi schreef:

  Wat gaaf is dit zeg! Dar sta je met liefde zo vroeg voor op 🙂 Wat een prachtige foto van de ruïne.

 • nicole schreef:

  Wauw, dat lijkt me een heel bijzondere ervaring zeg! Vooral dat drijven in de dode zee.

 • Yvette schreef:

  Wow wat een mooie reis! Ik ontdek net je blog en heb ook een tik voor de UNESCO lijst; het dikke boek sla ik er altijd op na als ik naar een nieuw land ga! Deze blog ga ik zeker volgen! Liefs, Yvette

 • Annelies schreef:

  Wauw. Wat een mooie trip. En de foto’s zijn echt prachtig! ik ga het op mijn verlanglijstje zetten..!

 • Serena schreef:

  Wat leuk! En hele mooie foto’s het lijkt me heel bijzonder!

 • Ana Rita schreef:

  Leuk blog, ik heb je gelijk gevolgd op Bloglovin’ 🙂
  Ik wil ook een keer naar Israël, vooral Jeruzalem en Tel Aviv staan op mijn wishlist. Drijven in de Dode Zee lijkt me ook super vet!

 • Fanneke schreef:

  Wat ontzettend mooi lijkt me om dat ook een keer mee te maken. Mooie blog.

 • Wauw wat ziet het er daar mooi uit zeg!

 • Sandra schreef:

  Wauw, nu ben ik wel een klein beetje jaloers op je hoor. En ik begrijp dus dat als je ooit de Dode Zee wilt bezichtigen en erin wilt drijven, je snel moet zijn?
  En misschien kijk ik niet goed hoor, maar heb je geen foto van de zonsopgang geplaatst? Ik ben nu echt super benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *