Home Cultuur Het mooiste UNESCO Werelderfgoed in Griekenland

Het mooiste UNESCO Werelderfgoed in Griekenland

door Travelwriter.nl
Het mooiste UNESCO Werelderfgoed in Griekenland

Van de Akropolis in Athene tot de oude stad van Kerkyra op Corfu, de 17 Griekse archeologische sites en monumenten op de UNESCO werelderfgoedlijst zijn stuk voor stuk van onschatbare waarde. De meeste UNESCO werelderfgoed sites zijn te vinden op het vasteland van Griekenland, 11 in totaal. De overige 6 sites liggen verspreid over de Griekse eilanden. Ik neem je mee op digitale reis langs het mooiste UNESCO Werelderfgoed in Griekenland!

Tempel van Apollo Epicurius in Bassae

In de eenzame hoogten van het Arcadisch gebergte staat de tempel van de god van de geneeskunde en de zon, gebouwd rond het midden van de 5e eeuw voor Christus. De tempel combineert de archaïsche stijl en serene Dorische stijl met enkele gedurfde architectonische kenmerken; zoals het originele ontwerp van de cella en het adyton. Het heiligdom hoort tot de eerste generatie post-Parthenon gebouwen.

De Akropolis van Athene

De monumenten op de Akropolis van Athene zijn waarschijnlijk het meest bekende UNESCO Werelderfgoed in Griekenland. In de eeuw na de overwinning op de Perzen en de stichting van de democratie, veranderde de rotsachtige heuvel in Athene in opdracht van de staatsman Pericles in een uniek monument. Het Parthenon, het Erechtheion, de Propyleeën, de monumentale entree tot de Akropolis en de kleine tempel van Athene Nike vormen de grootste architectonische en artistieke complexen uit de Griekse Oudheid.

Geen UNESCO Werelderfgoed, maar wel een bezoek waard: Zagoria, in het noorden van Griekenland. Een actieve reis naar Kalamáta in Griekenland en Fietsen tussen de flamingo’s in de Lagune van Gialova.

Archeologische stad Delphi

In de klassieke oudheid was Delphi een van de beroemdste cultusplaatsen van de god Apollo en hier sprak ook het orakel van Apollo. Delphi was de plaats van de omphalos, de ‘navel van de wereld’, en in de 6e eeuw voor Christus was de stad het religieuze centrum van de oude Griekse wereld. De monumenten zoals de tempel van Apollo en de schatkamer van de Atheners vormen een harmonieus geheel met het prachtige landschap.

Middeleeuwse stad van Rhodos

Tussen 1309 en 1523 was Rhodos onder bezetting van de Souvereine Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem. Door het bouwen van fortificaties transformeerde deze de stad in een waar bolwerk. Volgens UNESCO is de bovenstad van Rhodos een van de mooiste stedelijke ensembles van de gotische periode, met het Paleis van de Grote Meesters, het Grote Ziekenhuis en de Straat van de Ridders. In de benedenstad bestaat de gotische architectuur naast moskeeën, openbare baden en andere gebouwen uit de Ottomaanse periode.

Kloostercomplex van Meteora

Op hoge zandstenen pilaren in de Peneas vallei zijn bijna ontoegankelijke kloosters gebouwd, de Meteora. Vanaf de 11e eeuw vestigden kluizenaars zich op deze rotspunten, de ‘zuilen van de hemel’. In de 15e eeuw herleefde het kluizenaarsideaal en verrezen de eerste kloosters op de rotspilaren. Er werden vierentwintig kloosters gebouwd in vrijwel volledige afzondering van de rest van de wereld. Tegenwoordig zijn er zes kloosters overgebleven, waarvan er slechts vier – de Hagia Stephanos, Hagia Trias, Varlaam en Meteron – nog bewoond worden door religieuze gemeenschappen.

Het mooiste UNESCO Werelderfgoed in Griekenland

Kloostercomplex van Aghio Oros, de berg Athos

De Berg Athos omvat een heel schiereiland met een rijke flora en fauna. De imposante kloosters – waar nog zo’n 1400 monniken wonen – zijn gebouwd tegen steile hellingen en worden omgeven door kastanjebomen en mediterrane bossen. Sinds 1054 is de berg Athos een orthodox spiritueel centrum. De kloosters van Athos zijn gebouwd volgens het typische ontwerp van orthodoxe kloosters, met in het centrum een vrijstaande kerk.

Vroegchristelijke en Byzantijnse monumenten Thessaloniki

Thessaloniki  ligt in het Noorden van Griekenland aan de Golf van Thessaloniki, die deel uitmaakt van de Egeïsche Zee. De zeehaven werd in 315 voor Christus gesticht door Kassandros en was hiermee een van de eerste bases voor de verspreiding van het christendom. Rond het jaar 50 preekte de apostel Paulus hier. In de stad zijn prachtige christelijke monumenten te bewonderen, gebouwd tussen de 4e en 15e eeuw. Kerken die zijn gebouwd naar het patroon van het Griekse kruis, of als basiliek met drie schepen. Maar ook de mozaïeken van de rotonde – Sint Demetrius en Sint David – zijn als meesterwerken van de vroege christelijke kunst het bewonderen waard.

Heiligdom van Asklepios in Epidaurus

In een kleine vallei in de Peloponnesos ligt het heiligdom van Asklepios, de god van de geneeskunde. Vanuit een vroegere cultus van Apollo (Maleatas) ontwikkelde het zich tot de officiële cultus van de stadstaat Epidaurus. Bijzonder zijn vooral de tempel van Asklepios, de Tholos en het Theater. De vallei geeft met zijn reeks tempels en hospitalen die zijn gewijd aan de genezende goden, een mooi inzicht in de opkomst van de geneeskunde van de Griekse en Romeinse tijd.

Archeologische site van Mystras

De prins van Achaia, Willem van Villehardouin, richtte in 1249 een vesting op. Als een amfitheater werd hier omheen Mystras gebouwd. De stad staat bekend als het ‘wonder van de Morea’ vanwege de prachtige fresco’s waarmee de kerken zijn versierd, de bibliotheken en de roem van zijn schrijvers. De stad werd opeenvolgend veroverd door de Byzantijnen, bezet door de Turken en de Venetianen. In 1832 werd de stad definitief verlaten waarna alleen de adembenemende middeleeuwse ruïnes in het prachtige landschap zijn overgebleven.

Archeologische site van Olympia

In een vallei in de Peloponnesos ligt stad Olympia. De naam van de stad verwijst naar de heilige berg van Olympus, de verblijfplaats van de god Zeus. De Altis – het heiligdom voor de goden – heeft een van de hoogste concentraties van meesterwerken uit de oude Griekse wereld. Naast tempels zijn er in het gebied ook overblijfselen te vinden van alle sportaccommodaties. In Olympia werd het  Olympische idee geboren en werden de Olympische Spelen om de vier jaar gehouden, de eerste in 776 voor Christus.

Archeologische site van Delos

Volgens de Griekse mythologie werd Apollo geboren op Delos, een klein rotsachtig eiland in de Cycladen archipel. Delos was een welvarende handelshaven en het heiligdom van Apollo trok pelgrims uit heel Griekenland. Het hele eiland Delos is een archeologische site en de monumenten zijn goed bewaard gebleven vanwege de afgelegen locatie en het feit dat zij onbewoond is gebleven sinds de 7e eeuw. Het archeologisch terrein laat het beeld zien van een grote kosmopolitische mediterrane haven waar rijke kooplieden uit de hele wereld zich vestigden.

Kloosters van Daphni, Hosios Loukas en Nea Moni van Chios

Het klooster van Daphni staat in Attica, dat van Hosios Loukas ligt in Phocida en het klooster van Nea Moni staat op het eiland Chios. Geografisch gezien liggen ze ver uit elkaar. Qua ontwerp behoren ze echter tot dezelfde serie. De kerken zijn gebouwd volgens een kruisvormig ontwerp, met een grote koepel. In de 11e en 12e eeuw werden ze versierd met prachtig marmerwerk en mozaïeken op een gouden achtergrond. Hiermee zijn ze karakteristiek voor de ‘tweede Gouden Eeuw van de Byzantijnse kunst’.

Pythagorion en Heraion van Samos

Dit kleine Egeïsche eiland werd sinds het derde millennium voor Christus bewoond door verschillende beschavingen. Hier vind je de overblijfselen van de oude stad Pythagorion. De oude versterkte haven met Griekse en Romeinse monumenten heeft een spectaculair tunnelaquaduct en ligt rond een natuurlijke haven op een schiereiland. Ook kan je er het Heraion bewonderen, tempel van Hera van Samos.

Archeologische stad Aigai (het huidige Vergina)

De oude eerste hoofdstad van het Koninkrijk van Macedonië Aigai (Aegae in Latijn) werd in de 19e eeuw ontdekt nabij Vergina in het noorden van Griekenland. Meest bijzonder zijn het monumentale paleis, dat gedecoreerd is met mozaïeken en beschilderd pleisterwerk, en een begraafplaats met meer dan 300 grafheuvels. Sommige tombes dateren uit de 11e eeuw voor Christus, andere zijn erkend als koninklijke tombes. Mede hierdoor is de archeologische site zo belangrijk: deze markeert de archeologische site de overgang van de klassieke stadstaat naar de keizerlijke structuur van de Hellenistische en Romeinse tijd.

Archeologische sites van Mycene en Tiryns

In de late bronstijd, in de 16e eeuw voor Christus, ontwikkelde zich op het Griekse vasteland de Myceense beschaving. De archeologische sites van Mycene en Tiryns omvatten indrukwekkende ruïnes van de steden die eeuwenlang het oostelijk Middellandse Zeegebied domineerden. Mycene en Tiryns zijn onlosmakelijk verbonden met Homeros’ Ilias en Odyssee en speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van de klassieke Griekse cultuur.

Historisch centrum (Chorá) met het klooster van Sint Johannes

De stad Chora op het kleine eiland Pátmos is onderdeel van de Dodecanes Eilanden. De apostel Johannes zou hier zijn Evangelie en de Openbaring geschreven hebben. In de 10e eeuw werd een kloostercomplex gesticht en gewijd aan de discipel. Sinds die tijd is het een plaats van bedevaart en Grieks-orthodox onderricht. Verbonden met het klooster is de oude nederzetting van Chorá, die veel religieuze en seculiere gebouwen bevat.

Oude stad van Corfu

De vestingwerken en de oude binnenstad van Corfu, op het gelijknamige eiland, liggen op een strategische positie bij de ingang van de Adriatische Zee. De versterkte Mediterrane havenstad verdedigde in eerdere eeuwen de maritieme handelsbelangen van de Republiek van Venetië tegen het leger van het Ottomaanse Rijk. Want hoewel de stad zijn wortels heeft in de 8e eeuw voor Christus drukte vooral het bewind van de Republiek van Venetië zijn stempel op de architectuur van de stad.

Waar ben jij al geweest?

Meer lezen:

6 comments

Jenny - ikreis.net 10 juli 2016 - 20:00

Oooohhh, Delphi en Meteora wil ik zo graag nog een keer bezoeken! Ik ben in Athene geweest en toen afgereisd naar het zuiden. Het noorden wacht nog steeds…

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 12 juli 2016 - 20:48

Lijkt me prachtig om te zien!

Reply
Sanne 13 juli 2016 - 11:25

Delphi ziet er wel echt prachtig uit! Mooi ook die oude mythes en verhalen die er om deze bijzondere plaatsen heen hangen. Je waant je letterlijk terug in de oudheid!

Reply
Stéphanie | Expeditie Aardbol 14 juli 2016 - 18:51

Meteora lijkt me prachtig en de Akropolis moet je toch ook een keer gezien hebben? Ik ben slechts 1 keer in Griekenland geweest, dus die ervaring is niet heel representatief voor mijn beeld van het land ;). Tijd om daar verandering in te brengen!

Reply
Judith | Worldwife.nl 23 juli 2016 - 13:43

Ik dacht even dat ik helemaal niks van je lijstje heb gezien maar toch wel. Ik was een paar maanden terug op Corfu, in de oude stad. Athene wil ik ook graag nog eens bezoeken.

Reply
Carolien 25 mei 2017 - 19:07

Ik heb er al een paar mogen afstrepen tijdens onze rondreis door het noorden (oa Meteora, Thessaloniki en Vergina), maar ik moet nog een keer terug voor de rest want ik vind het allemaal fantastisch mooi!

Reply

Laat een bericht achter!