Home Azië UNESCO Werelderfgoed in Turkije: Efeze

UNESCO Werelderfgoed in Turkije: Efeze

door Travelwriter.nl
Archeologische opgravingen van Efeze: UNESCO werelderfgoed in Turkije

Het was het hoogtepunt van mijn reis naar Turkije: het bezoek aan Efeze, het commerciële centrum van de Oudheid. Efeze is het belangrijkste archeologische gebied van Turkije, in de huidige provincie Izmir en dichtbij Selçuk. Het is een van de grootste opgravingen uit de Griekse oudheid.

UNESCO Werelderfgoed in Turkije: Efeze

Op Rome na was Efeze ooit de grootste stad van het Romeinse Rijk, een enorme Ionische haven- en handelsstad. Tegenwoordig trekt de antieke stad duizenden toeristen: je kan hier namelijk ontdekken hoe een stad in de bloeitijd van het Romeinse Rijk eruitzag. De geschiedenis van Efeze gaat echter verder terug. Rond 1100 voor Christus ontstond op deze plaats een groep nederzettingen rondom het heiligdom van de oud-Griekse vruchtbaarheidsgodin, Artemis van Efeze.

Wanneer je een bezoek brengt aan Efeze is het eerste bouwwerk dat je ziet het Prytaneum of raadhuis. Dit was de plaats waar de hoogste ambtenaren bij elkaar kwamen. Het onderste deel van het Prytaneum stamt uit de Hellenistische tijd en het bovenste deel is Romeins, waarschijnlijk uit de tijd van keizer Augustus.

Erachter ligt een Odeion, een gebouw dat lijkt op een theater. Het werd gebruikt voor komedies en tragedies, wedstrijden en voordrachten. Andere bekende bouwwerken in Efeze zijn de Tempel van Hadrianus, in de eerste helft van de tweede eeuw gebouwd ter ere van keizer Hadrianus, en de Bibliotheek van Celsus.

Odeion van Efeze, UNESCO Werelderfgoed in Turkije

Bibliotheek van Celsus

De Bibliotheek van Celsus wordt geroemd als een van de mooiste en bekendste gebouwen die zijn overgebleven uit de oude Grieks-Romeinse tijd. De bibliotheek werd gebouwd op het oosten zodat het ochtendlicht de bibliotheek in zou vallen. De leeszaal zelf was bekleed met marmer en in nissen in de muren werden ongeveer 12.000 perkamentrollen bewaard.

De bibliotheek is gebouwd in opdracht van Tiberius Julius Aquila ter ere van zijn overleden vader Tiberius Julius Celsus Polemaenus. Celsus werd begraven in een marmeren sarcofaag in de grafkamer onder de bibliotheek.

Bibliotheek van Celsus in Efeze, UNESCO Werelderfgoed in Turkije

Tempel van Artemis in Efeze

Bijzonder is ook de Tempel van Artemis, hoewel er niet veel meer van te zien is. De tempel van Artemis in Efeze was ooit het grootste tempelgebouw van de oudheid én een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld. Het heiligdom was gebouwd ter ere van de godin van de jacht en de vruchtbaarheid, Artemis (of Diana).

Er wordt gezegd dat dit het mooiste bouwwerk geweest is dat ooit op aarde heeft gestaan, mooier nog dan de bibliotheek. De tempel bestond uit twee rijen zuilen en het totale complex had een oppervlakte van zo’n 8000 vierkante meter. Op 21 juli 356 voor Christus liet Herostratos het complex in brand steken. Zijn opzet was om door het vernietigen van het wereldwonder beroemd en hierdoor onsterfelijk te worden. Helaas is het beroemd worden hem hierdoor gelukt.

De tempel werd later gerenoveerd, deed nog even dienst als kerk voor het nieuwe christendom maar werd in het jaar 401 door Johannes Chrysostomus definitief vernietigd. De stenen werden voor andere gebouwen gebruikt en zo zijn acht pilaren hergebruikt in de Aya Sofia. Op de plaats van de tempel in Efeze is nu nog maar één enkele zuil over.

Lees ook: Ontdek 13x UNESCO Werelderfgoed in Nederland

Tempel van Hadrianus in Efeze, UNESCO Werelderfgoed in Turkije

Bezienswaardigheden in de buurt van Efeze

Nadat de Turken in 1420 de stad hadden ingenomen raakte Efeze in verval. Gelukkig zijn ruïnes van veel gebouwen nog steeds te bewonderen, waardoor je een prachtig zicht krijgt op hoe grandioos de stad ooit moet zijn geweest. De regio rondom Efeze is ook prachtig. In de buurt vind je in Selçuk de Isa Bey moskee en op een heuvel erboven een Byzantijns-Seltsjoekse citadel. Hier liggen de resten van de Johannesbasiliek, waar het graf van de apostel Johannes zou zijn. Aan de andere kant van Efeze staat het huis van Maria (Meryemana). Maar over dit alles in een volgende blog meer.

Lees ook Op reis naar de culturele schatkamer van Turkije: Efeze, Şirince, Priëne en Doğanbey.

*Deze reis maakte ik op uitnodiging van Baltus Communications.

Prytaneum in Efeze, UNESCO Werelderfgoed in Turkije

Meer lezen:

11 comments

Kelly 29 juni 2017 - 19:30

Ik had er wel van gehoord, maar eerlijk gezegd nooit geen aandacht aan besteed. Ik wist niet dat Efeze ooit tot de grootste steden van het Romeinse rijk behoorde. Weer wat geleerd. Efeze lijkt me heel bijzonder en zou ik zeker een keer willen bezoeken.

Reply
Martin 29 juni 2017 - 20:14

Wow, gaaf zeg! Zo te zien is het nog best goed bewaard gebleven…typisch zo’n plek waar je ooit wel eens van gehoord hebt, maar er eigenlijk geen voorstelling van hebt…nu wel! Leuk!!

Reply
Gabriëlle 29 juni 2017 - 20:28

Wauw! Ik snap zeker dat dit het hoogtepunt van jouw reis was. Super mooi, ik kan altijd heerlijk weg dromen bij zulke plekken, wat zou daar vroeger gebeurt zijn etc..

Reply
ivonne 29 juni 2017 - 22:26

Ik maakte in 1997 mijn eerste reis buiten Europa, naar Turkije! Efeze stond ook op het programma en ik was zwaar onder de indruk. Echt een bijzondere plek en vooral de bibliotheek vond ik erg mooi.

Reply
Marcel 30 juni 2017 - 09:53

Ik ben een aantal keer voor m’n werk in Izmir geweest. Veel meer dan fabrieken heb ik helaas niet gezien. Over Efeze heb ik veel mooie dingen gehoord en ik snap nu maar al te goed hoe mooi het er is. Opvallend hoe goed alles bewaard gebleven is.

Reply
Esther 30 juni 2017 - 11:51

Mooi! Ik kijk uit naar je volgende blog over Turkije!

Reply
Marcella 30 juni 2017 - 21:17

Wat een bijzonder gebied, ik kende dit pareltje van Turkije niet. Het doet me heel erg denken aan Forum Romanum in Italië. Ziet er prachtig uit!

Reply
Diana 1 juli 2017 - 09:57

Nog nooit van gehoord maar heb een droom om ooit nog is een rondreis te maken door Turkije. Veel mensen (in mijn omgeving) kennen dit deel van het land niet, dat is zo zonde want Turijke heeft te bieden als het aankomt op geschiedenis.

Reply
Jenny 14 juli 2017 - 03:29

Prachtig!

Ik was vorige maand voor het eerst langs de zuidkust van Turkije – het heeft me aangenaam verrast.

Efeze lijkt me een bezoek waard.

Reply
Niels 14 juli 2017 - 06:05

Nooit geweten dat Efeze zo groot was. Gelukkig is er veel bewaard gebleven en kunnen we daar nu nog van genieten. Een stukje Unesco werelderfgoed dat op mijn lijstje komt te staan. Leuk dat je deze reis mocht maken!

Reply
Yvonne 14 december 2017 - 10:41

In een kleine 2 maanden hebben we door Turkije gereisd en het land heeft ons erg verrast, zeker op ’t gebied van historie en oudheden. Efeze is ook echt een indrukwekkende plaats, kan me voorstellen dat het een hoogtepunt in je reis was!

Reply

Laat een bericht achter!