Home Azië UNESCO werelderfgoed in Palestina: de Geboortekerk in Bethlehem

UNESCO werelderfgoed in Palestina: de Geboortekerk in Bethlehem

door Aniek
UNESCO werelderfgoed in Palestina: de Geboortekerk in Bethlehem

UNESCO werelderfgoed in Palestina: de Geboortekerk in Bethlehem

Zo’n 10 kilometer ten zuiden van Jeruzalem ligt de plaats die sinds de 2e eeuw na Christus wordt aangewezen als de plek waar Jezus zou zijn geboren. Op exact deze plaats werd de Geboortekerk gebouwd, die in 2012 samen met de Pelgrimsroute van Bethlehem door UNESCO tot werelderfgoed is verklaard.

UNESCO werelderfgoed in Palestina

Palestina heeft twee erkende UNESCO werelderfgoederen. Als eerste het land van olijfbomen en wijnranken, een paar kilometer ten zuidwesten van Jeruzalem. In dit heuvellandschap van Battir, tussen Nablus en Hebron, vind je een aantal ‘widian’ ofwel bebouwde valleien met karakteristieke stenen terrassen.

Het tweede werelderfgoed is de Geboortekerk in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Ik bezocht deze kerk tijdens de mijn bezoek aan Palestina vanuit Jeruzalem.

Toeristen bij de ingang van de Geboortekerk
Toeristen bij de ingang van de Geboortekerk
UNESCO werelderfgoed in Palestina: de Geboortekerk in Bethlehem
Markering van de grot in de Geboortekerk in Bethlehem

Geboortekerk in Bethlehem

Al in de tweede eeuw was in Bethlehem een plek bekend waar Jezus geboren zou zijn. Precies hier liet Keizer Hadrianus een heiligdom ter ere van Adonis bouwen, om hiermee de Jezusverering tegen te gaan. Een kleine 200 jaar later gaf Constantijn de Grote, samen met zijn moeder Helena, opdracht om op deze plek een kerk te bouwen.

Nadat deze kerk bij een brand in vlammen opging werd er in opdracht van keizer Justinianus I in 565 een nieuwe kerk gebouwd, de huidige kerk die je nu kan bezoeken. De vloermozaïeken van de originele kerk van Constantijn zijn hier nog steeds te zien.

De plek waarvoor alle bezoekers komen bevindt zich echter onder de kerk: een kleine grot waar Jezus geboren zou zijn. De exacte plek wordt aangegeven door een zilveren veertienpuntige ster. Deze plek markeert niet alleen de ondergrondse grot, maar ook het begin van het christendom. De Geboortekerk is hiermee al sinds de 4e eeuw een van de heiligste christelijke plaatsen in de wereld.

Pelgrimsbestemming

Bijzonder is dat de basilica wordt beheerd door zowel het Grieks-orthodox patriarchaat van Jeruzalem, de Rooms-katholieke Kerk als de Armeens-Apostolische Kerk. Je kan de kerk en de Geboortegrot alleen bezoeken in de beperkte tijd tussen de verschillende diensten door. Met de flinke stroom bezoekers die de kerk trekt, betekent dit dat er dus vaak een lange wachtrij staat.

In de afgelopen 1700 jaar zijn Bethlehem en de Geboortekerk een pelgrimsbestemming geweest. Nog steeds trekt de kerk veel religieuze toeristen. Maar niet alleen de kerk zelf; ook de oude bedevaartroute die de weg markeert waarlangs volgens de traditie Jozef en Maria naar Bethlehem trokken.

Ik bezocht deze kerk tijdens de bezoek aan Palestina vanuit Jeruzalem. Ik werd door Abraham Tours uitgenodigd voor deze trip.

Ook interessant om te lezen:

UNESCO werelderfgoed in Palestina: de Geboortekerk in Bethlehem
UNESCO werelderfgoed in Palestina: de Geboortekerk in Bethlehem
7 comments

Meer lezen:

7 comments

Daphne 23 juni 2017 - 23:37

Lijkt me erg bijzonder om daar rond te lopen! Toen wij in 2015 naar Jordanië afreisden wilden we het in eerste instantie combineren met Israël. Alleen toen we besloten 10 dagen te gaan moest er toch een keuze gemaakt worden en werd het Jordanië. Israël lijkt me nog steeds bijzonder!

Reply
Kirsten | Travelaar.nl 24 juni 2017 - 06:15

Wat een gave tour! Wij zijn steeds meer aan het nadenken over wat we na Australië gaan doen en Israël en omliggende landen zijn grote kanshebbers. Hier zou ik dan ook zeker graag naartoe gaan! Lijkt me heel bijzonder..

Reply
Sanne 24 juni 2017 - 17:56

Bijzondere plek en ook zo historisch! Nog steeds jaloers op je trip toen!

Reply
Jenny 24 juni 2017 - 18:26

Ik vind het zo’n mooie gedachte dat religies op speciale plekken samen werken! Je ziet dat ook bij de doopplaats van Jezus in Jordanië (en de grens met de Westbank.)

Reply
Yvonne 26 juni 2017 - 18:15

Helaas hebben wij Betlehem niet kunnen bezoeken vanuit Jeruzalem. Had dit ook graag willen doen, maar het was destijds niet veilig genoeg. Lijkt me zo bijzonder om daar rond te lopen, een plek met zoveel geschiedenis. Leuk dat je deze kans kreeg!

Reply
Esther 30 juni 2017 - 11:52

Wat een bijzondere plek lijkt me dit om te zijn,

Reply
Niels 30 juni 2017 - 20:08

Helaas hadden we geen tijd om ook nog buiten Tel Aviv en Jeruzalem te reizen. Anders hadden we dit niet overgeslagen. Van buiten ziet het er trouwens niet heel bijzonder uit maar van binnen is het wel mooi. Het gaat hierbij vooral om de lading van de plek en de geschiedenis. Leuk om er iets meer over te weten.

Reply

Laat een bericht achter!