Zo’n 10 kilometer ten zuiden van Jeruzalem ligt de plaats die sinds de 2e eeuw na Christus wordt aangewezen als de plek waar Jezus zou zijn geboren. Op deze exacte locatie werd de Geboortekerk gebouwd, die in 2012 samen met de Pelgrimsroute van Bethlehem door UNESCO tot werelderfgoed is verklaard. Wil jij ook de Geboortekerk Bethlehem bezoeken? In deze blog lees je er alles over.
Geboortekerk in Bethlehem
Al in de tweede eeuw na Christus was in Bethlehem een plek bekend waar Jezus geboren zou zijn. Precies hier, op de geboorteplaats van Jezus, liet Keizer Hadrianus een heiligdom ter ere van Adonis bouwen. Hiermee probeerde hij de Jezusverering tegen te gaan. Een kleine 200 jaar later gaf Constantijn de Grote samen met zijn moeder Helena opdracht om op deze plek een kerk te bouwen.
Nadat deze kerk bij een brand in vlammen opging werd er in opdracht van keizer Justinianus I in 565 een nieuwe kerk gebouwd, de huidige kerk die je nu kan bezoeken. Het is een echte bedevaartsplek, waarvoor je soms uren in de rij moet staan.
De plek waarvoor alle bezoekers komen bevindt zich echter onder de kerk: de kleine grot waar Jezus geboren zou zijn. De exacte plek wordt aangegeven door een zilveren veertienpuntige ster. Deze plek markeert niet alleen de ondergrondse grot, maar ook het begin van het christendom. De Geboortekerk is hiermee al sinds de 4e eeuw een van de heiligste christelijke plaatsen in de wereld.
Wil je alleen de bovenkerk bezoeken? Bekijk dan de vloermozaïeken van de originele kerk van Constantijn. Die zijn hier nog steeds te zien.
Pelgrimsbestemming
Bijzonder is dat de basilica wordt beheerd door zowel het Grieks-orthodox patriarchaat van Jeruzalem, de Rooms-katholieke Kerk als de Armeens-Apostolische Kerk. Je kunt de kerk en de Geboortegrot alleen bezoeken in de beperkte tijd tussen de verschillende diensten door. Met de flinke stroom bezoekers die de kerk trekt, betekent dit dat er dus vaak een lange wachtrij staat.
In de afgelopen 1700 jaar zijn Bethlehem en de Geboortekerk een pelgrimsbestemming geweest. Nog steeds trekt de kerk veel religieuze toeristen. Maar niet alleen de kerk zelf; ook de oude bedevaartroute die de weg markeert waarlangs volgens de traditie Jozef en Maria naar Bethlehem trokken.
UNESCO werelderfgoed in Palestina
Palestina heeft twee erkende UNESCO werelderfgoederen. Als eerste het land van olijfbomen en wijnranken, een paar kilometer ten zuidwesten van Jeruzalem. In dit heuvellandschap van Battir, tussen Nablus en Hebron, vind je een aantal ‘widian’ ofwel bebouwde valleien met karakteristieke stenen terrassen.
Het tweede werelderfgoed is de Geboortekerk in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Ik bezocht deze kerk tijdens de mijn bezoek aan Palestina vanuit Jeruzalem.
Ook bezoeken in Bethlehem
Net buiten Bethlehem vind je de plek waar de herders de engelen zouden hebben gezien. Op deze plek staan nu twee kerken; een orthodoxe en een katholieke. In Bethlehem zelf bekijk je de schilderingen van kunstenaar Banksy. Overal in de stad maakte hij schilderingen met een belangrijke boodschap. Heel bekend zijn de vredesduif met kogelwerend vest en de man die een boeket bloemen gooit. Naast het bekijken van de street art van Banksy, kun je ook in het hotel slapen dat de kunstenaar in Bethlehem opende. Vanuit de kamers van The Walled Off Hotel* kijk je uit op de Israëlische muur (Israëlische Westoeverbarrière). Deze kilometerslange betonnen muur is gebouwd door Israël.
Tip: Wil je Bethlehem bezoeken tijdens een citytrip in Jerusalem? Ik overnachtte in een privékamer van het Abraham Hostel Jerusalem*.
Ook interessant om te lezen:
- Hoogtepunten van Israël: de 11 beste redenen om Israël te bezoeken
- Een wandeling door de prachtige Oude Stad van Jeruzalem
- Zonsopkomst boven Masada, Ein Gedi en drijven in de Dode Zee
- De Westbank vanuit Jeruzalem: reizen door Palestina
- Overnachten in Israël bij Abraham Hostels
- Wat te doen in Tel Aviv!
- UNESCO in Israël; de witte stad van Tel Aviv
- Biken over de boulevard: op de fiets door Tel Aviv!
*Ik bezocht deze kerk tijdens mijn bezoek aan Palestina vanuit Jeruzalem. Ik werd door Abraham Tours uitgenodigd voor deze trip. Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product koopt of een reis boekt via een van deze links, ontvangt travelwriter.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.
7 comments
Lijkt me erg bijzonder om daar rond te lopen! Toen wij in 2015 naar Jordanië afreisden wilden we het in eerste instantie combineren met Israël. Alleen toen we besloten 10 dagen te gaan moest er toch een keuze gemaakt worden en werd het Jordanië. Israël lijkt me nog steeds bijzonder!
Wat een gave tour! Wij zijn steeds meer aan het nadenken over wat we na Australië gaan doen en Israël en omliggende landen zijn grote kanshebbers. Hier zou ik dan ook zeker graag naartoe gaan! Lijkt me heel bijzonder..
Bijzondere plek en ook zo historisch! Nog steeds jaloers op je trip toen!
Ik vind het zo’n mooie gedachte dat religies op speciale plekken samen werken! Je ziet dat ook bij de doopplaats van Jezus in Jordanië (en de grens met de Westbank.)
Helaas hebben wij Betlehem niet kunnen bezoeken vanuit Jeruzalem. Had dit ook graag willen doen, maar het was destijds niet veilig genoeg. Lijkt me zo bijzonder om daar rond te lopen, een plek met zoveel geschiedenis. Leuk dat je deze kans kreeg!
Wat een bijzondere plek lijkt me dit om te zijn,
Helaas hadden we geen tijd om ook nog buiten Tel Aviv en Jeruzalem te reizen. Anders hadden we dit niet overgeslagen. Van buiten ziet het er trouwens niet heel bijzonder uit maar van binnen is het wel mooi. Het gaat hierbij vooral om de lading van de plek en de geschiedenis. Leuk om er iets meer over te weten.