UNESCO In the Spotlight februari! Van Nelle Fabriek Rotterdam

UNESCO-ERFGOED: een rondleiding door de Van Nelle Fabriek
UNESCO-ERFGOED: een rondleiding door de Van Nelle Fabriek

In 1923 gaf de visionaire Van Nelle-directeur Van der Leeuw opdracht tot de bouw van een nieuwe fabriek, volgens de regels van ‘Het Nieuwe Bouwen’. Een fabriek met veel staal en glas, en dus licht, lucht en ruimte voor de werknemers. Vanaf 1931 werd er koffie, thee en tabak geproduceerd. In 2014 werd de Van Nelle Fabriek op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst.

‘Gedicht in staal en glas’ op de Werelderfgoedlijst

Al vanaf de oplevering trok het gebouw internationale aandacht. De moderne en vooruitstrevende fabriek was een architectonisch hoogstandje met veel glas en staal. De bekende architect en fotograaf Robertson en Yerbury noemden het ‘Een gedicht in staal en glas’ en de wereldberoemde Le Corbusier vond het zelfs ‘Van een puurheid, zo onvoorwaardelijk zuiver!’.

Ook tegenwoordig maakt het gebouw indruk op wie het bezoekt. Ik schreef al eerder over dit bijzondere gebouw en over de rondleiding die je kan volgen door en rondom de Van Nellefabriek.

Van Nellefabriek Rotterdam

Van Nellefabriek Rotterdam

In 2014 werd besloten dat het Van Nelle gebouw onvervangbaar is, en dus van uitzonderlijk belang voor de wereld. Als 10e Nederlandse erfgoed werd de monumentale koffie-, thee- en tabaksfabriek opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Uniek, want niet veel industriële gebouwen hebben deze werelderfgoedstatus gekregen.

Een gebouw dat de Werelderfgoedstatus krijgt kan hierdoor tot een soort museum worden. Zo blijft het verleden beschermd, zoals het hoort, en hopelijk bewaard tot in de eeuwigheid. Zo kunnen de komende generaties er ook nog van genieten. Maar het kan ook anders, zo toont de Van Nellefabriek.

Tegenwoordig herbergt het gebouw namelijk bijzondere bedrijfsruimtes voor creatieve ondernemers en worden er events georganiseerd. Zo vond pas de kunstbeurs Art Rotterdam nog plaats in de Van Nellefabriek. De Van Nelle Fabriek is hiermee een plek geworden die inspireert. Zonder twijfel een van de belangrijkste monumenten van Rotterdam en een hotspot voor (culturele) initiatieven. De Van Nellefabriek is een must-see tijdens een stedentrip Rotterdam (lees hier al mijn tips).

Van Nellefabriek Rotterdam

Van Nellefabriek Rotterdam

UNESCO In the Spotlight

Iedere maand staat er op travelwriter.nl een ander Nederlands UNESCO Werelderfgoed in the spotlight. Nederland heeft tien door UNESCO erkende werelderfgoederen. Deze zijn stuk voor stuk uniek en vertellen op bijzondere wijze het verhaal van Nederland. Daar mogen we best een beetje trots (en zuinig!) op zijn. Bekijk hier al het UNESCO Werelderfgoed, in Nederland en daarbuiten. 

Sharing is caring!

5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *