Home Europa Toffe gratis outdoor activiteiten in Zweden

Toffe gratis outdoor activiteiten in Zweden

door Travelwriter.nl
Toffe gratis outdoor activiteiten in Zweden

Veel mensen denken dat Zweden alleen maar uit bos bestaat, maar niets is minder waar. Zweden heeft alles waar je hart als outdoor liefhebber sneller van gaat kloppen. Meren, bergen, rivieren en gletsjers. En belangrijker nog: het allemansrecht, waarbij je onder bepaalde voorwaarden mag wildkamperen. 

In dit artikelen deel ik vijf toffe gratis outdoor activiteiten in Zweden met je die voor iedereen geschikt zijn om te doen. Veel leesplezier!

Wandelen in Zweden - gratis outdoor activiteiten in Zweden
Wandelen in Zweden

1. Hiken

Haal de wandelschoenen maar uit het vet want in Zweden kun je werkelijk overal prachtig hiken. Van een paar uur tot eendag tot een meerdaagse tocht, jouw wandelaarshart gaat hier ongetwijfeld sneller kloppen. Elke provincie heeft zijn eigen langeafstandspad en de nationale parken en natuurreservaten zijn bezaaid met talloze mooie trails. Sommige paden zijn eenvoudig en geschikt voor het hele gezin, andere paden zijn wat uitdagender. Tip: download voor je op reis gaat de app Naturkartan, hier staan de meeste wandelpaden in. Ook fietspaden en andere bezienswaardigheden zijn in deze handige app te vinden. 

Wegwijzers bij de Trollkyrkan
Wegwijzers bij de Trollkyrkan

2. Wildkamperen

Conform het allemansrecht mag je in Zweden wildkamperen. Er zijn echter wel een aantal regels, waarvan het alom bekende “leave nothing but footprints” het belangrijkste is. Ook mag je op privé grond alleen met toestemming van de eigenaar kamperen. De regels voor campers zijn strenger dan voor tentjes, met je camper mag je namelijk niet op onbedekte grond kamperen. Alhoewel het campertoerisme de afgelopen jaren enorm is toegenomen, is er nog steeds voldoende plek voor iedereen! 

Wildkamperen in Zweden onder het Noorderlicht - gratis outdoor activiteiten in Zweden
Wildkamperen in Zweden onder het Noorderlicht

3. Een kampvuur maken

Mits er geen vuurverbod is, mag je in Zweden een kampvuur maken. Het is gewoon heerlijk om bijvoorbeeld worstjes of vers gevangen vis te grillen boven een zelf aangelegd vuur. Je mag hout sprokkelen in de natuur, maar geen takken of twijgen afbreken of zagen. Maak een vuur op een veilige ondergrond waar het vuur zich niet verder kan verspreiden en maak nooit vuur op rotsen omdat deze uit elkaar kunnen splijten. Zorg bovendien altijd dat je water bij de hand hebt om het vuur te doven mocht dit nodig zijn. Bijkomend voordeel van het maken van een vuur is dat het de muggen op afstand houdt. 

Kampvuur maken in Zweden
Een kampvuur maken is een van de leukere gratis outdoor activiteiten in Zweden

4. Bessen plukken

Wist je dat bessen plukken best een beetje verslavend is? Stel je voor: je loopt vanuit je overnachtingsplek de natuur in en wordt omring door struiken vol met bessen. Heerlijk toch? In het zuiden van Zweden vind je vanaf begin juli de eerste bessen, in het noorden meestal vanaf eind juli. De eerste bessen zijn de bosbessen en in het noorden de hjortron (gele veenbraam), hierna volgen zwarte bessen en lingon bessen. Moet je de bessen wassen voor je ze eet? Ik doe het zelf nooit, maar sommige mensen zweren erbij. Het is maar net je persoonlijke voorkeur. De meeste Zweden lachen je uit als je ze gaat wassen. 

Bessen plukken in Zweden
Overal vind je struiken vol bessen

5. Zwemmen

Wist je dat de Zweden dol zijn op zwemmen? Overal in het land vind je rivieren en meren waar je tijdens of na je wandeling lekker kunt afkoelen. Zwemmen mag in je zwemkleding of naakt, wat je zelf prettig vindt, er zijn geen vaste regels. Stop dus vooral een sneldrogende handdoek in je rugzak wanneer je op avontuur gaat en kijk er niet van op als je ineens een paar blote billen uit een meer omhoog ziet steken. 

Zwemmen in Zweden
Heerlijk afkoelen in een van de rivieren en meren in Zweden

Andere activiteiten die ik je kan aanraden maar wel een kleine bijdrage behoeven is kanoën of kajakken (huurprijs), vissen (je hebt in de meeste gebieden een permit nodig) of op pad gaan met een natuurgids. Vanuit de bezoekerscentra Naturumworden in de zomer bijna dagelijks activiteiten georganiseerd met een (natuur)gids. Soms zijn ze gratis, soms kun je tegen een kleine betaling deelnemen. 

Uitgestrekt meer in Zweden
Een uitgestrekt meer in Zweden
Antonette Spaan
Antonette Spaan

Dit artikel werd geschreven door Antonette Spaan, eigenaar van Zweden Reisinfo. Antonette reisde sinds 2016 elke zomer naar Zweden en emigreerde in de zomer van 2023 naar Zweeds-Lapland.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!