Home Europa Een sportieve trip naar Benidorm

Een sportieve trip naar Benidorm

door Travelwriter.nl
De rotsen van de Sierra Helada

In de straten van het Spaanse Benidorm overheerst het sloffende geluid van schoenen die langzaam over de trottoirs slepen, zo nu en dan overstemd door het rollen van de scootmobiels over de straatstenen van de boulevard. In het café waar we ontbijten worden we in het Nederlands aangesproken, met een charmant Belgisch accent.

De kruiswoordpuzzels liggen op tafel, naast de Telegraaf. Bij aankomst in de stad blijkt de reputatie die Benidorm heeft, waarheid. Zo lijkt het in eerste instantie in ieder geval te zijn. In de zomer een uitgaansparadijs voor jongeren, in de winter een overwinterlocatie voor ouderen die genieten van het warme klimaat. Maar is dit waarheid of een hardnekkig vooroordeel? Benidorm blijkt een sportieve kant te hebben en die ga ik verkennen!

Uitzicht over Benidorm

Benidorm, heb ik te snel geoordeeld?

We verlaten het café en lopen richting de boulevard. Hier zie ik waarom je Benidorm niet direct moet afschrijven als vakantiebestemming. De zee is helderblauw en het hele jaar door, ook in de winter, wagen de mensen zich nog aan het zwemmen. Ik draai me om en zie achter de skyline van de stad hoge bergen oprijzen. Waar de zee erom vraagt te gaan zwemmen of duiken is de bergachtige omgeving uitdagend genoeg voor een fietstocht of pittige hike. En tussen de vele strandtenten die ik ook verwachtte kan ik zo nu en dan een glimp opvangen van een authentiek uitziend restaurant. Tijd om mijn vooroordelen over Benidorm bij te stellen.

Ooit een klein vissersdorpje is Benidorm uitgegroeid tot een grote badplaats. Ik ben in deze Spaanse stad op uitnodiging van Visit Benidorm die mij en andere journalisten en bloggers meeneemt op een sportieve ontdekkingstocht door (de omgeving van) de stad. Benidorm is gelegen aan de kustlijn van de Costa Blanca en door de beschermende achtergelegen bergen bereikt slecht weer de stad bijna nooit. Dankzij deze ligging en de weinige regenval in de regio, kan je er het hele jaar rond genieten van de zon en de stranden, met een zeetemperatuur die rond de 20 graden blijft. Mal Pas, Tio Ximo en Almadrava, Levante en Poniente, dat zijn de vijf stranden van Benidorm. Kilometers aan gouden stranden, helderblauw water en in de verte zicht op een grillige kustlijn met steile kliffen.

Uitzicht op zee

Kajakken op een helderblauwe zee in Benidorm

Op reis zoek ik graag een bestemming aan zee, zeker in de zomer. En met mij waarschijnlijk een groot deel van de Nederlandse vakantiegangers. Om dagenlang op een strandstoel een boek te lezen heb ik het geduld echter niet, dus ik ben blij dat ik vandaag de mogelijkheid heb om het strand te ontvluchten. Voor wie het water op of in wil, is er keuze genoeg; zwemmen, zeilen of kajakken, een excursie met een catamaran, wakeboarden, waterskiën of kitesurfen. Wil je het onvergetelijke zeeleven bewonderen, dan is er niets beter dan te gaan duiken of door kleine grotten te snorkelen.

Terwijl ik peinzend over de zee staar loopt Dennis naar ons toe. Afkomstig uit Nederland werkt hij sinds een aantal jaar in Benidorm en begeleidt hier mountainbiketours, maar ook kajakexcursies. En dat is exact wat wij vandaag gaan doen. Na een korte uitleg in de haven van Benidorm varen we de zee op. We zien aan onze linkerzijde de helderblauwe zee en rechts de skyline van de stad. Hoge flatgebouwen achter een lange boulevard.

De zee is rustig en terwijl onze gids Dennis ons over de stad en de regio vertelt kajakken wij zonder veel moeite de zee over. In de zomer kajakt Dennis met groepen naar het eiland voor de kust van Benidorm, een tocht van ongeveer een uur, om er te gaan snorkelen. Zoveel tijd hebben wij vandaag helaas niet, maar Dennis stelt mij gerust; de volgende dag hebben ook wij snorkelen op het programma staan. Terwijl de zon begint te zakken kajakken wij terug naar de haven. Een mooi begin van een sportieve stedentrip!

Durf jij een winterse duik in zee te nemen?

De volgende dag melden we ons al weer vroeg in de haven. Hoewel er mensen zijn die het hele jaar rond een duik in zee nemen, is het zeewater voor mij net te koud om er in bikini in te springen. Ik hijs me snel in een kort wetsuit en dan stuiven we al met een rubberboot over het water, richting het eiland voor de kust. Eenmaal aangekomen kijk ik over de rand van de boot en zie in het heldere water vissen over de rotsen schieten.

De onderwaterkust aan de voet van de Sierra Helada is rotsachtig, met vlakten van fijn gouden zand, en staat bekend om het rijke zeeleven. Mensen komen van heinde en verre om er te snorkelen of te duiken. Wanneer ik mij het water in laat zakken zie ik direct waarom. Je kijkt meters weg en ik zie al snel verschillende soorten vissen. Ik speur om me heen op zoek naar zeepaardjes, die zich rondom de rotsen voor de eiland zouden verschuilen, maar helaas, zoveel geluk heb ik niet vandaag.

Wanneer we terugvaren richting de haven bedenk ik me dat je hier in de zomer heerlijk zou kunnen zeilen, de boot zo nu en dan ergens voor de kust aanleggen om er te gaan snorkelen. En ook al ben ik er dan nu in de winter, de zon is verraderlijk warm. Wie waagt er nog een duikje?

Hiken in de bergen rondom Benidorm, Spanje

Klauteren over de rotsen van de Sierra Helada

Het programma dat Visit Benidorm voor ons heeft samengesteld is divers en sportief. Het meeste heb ik nog wel uitgekeken naar de tocht die we vandaag gaan maken; een hike waarbij we de kustlijn van Benidorm volgen. Door het natuurpark Sierra Helada zijn kilometers aan hikes uitgezet, variërend van 5.2 kilometer tot een 16 kilometer lange rondtrip. Laat je niet voor de gek houden door de afstanden; vanwege het ruige landschap, de bergen en rotspartijen, kom je maar langzaam vooruit. De beklimmingen zijn steil en je helpt elkaar de hoge rotsen op. De afdalingen zijn misschien nog wel technischer en je moet opletten niet onverwacht een aantal meter omlaag te schuiven.

Ik klauter over de rotsen en word keer na keer beloond met een onvergetelijk uitzicht. We komen al niet snel vooruit en dit wordt alleen maar versterkt doordat we iedere paar honderd meter stil staan voor een prachtig uitzicht. Op iedere klim die we maken volgt een dramatisch uitzicht, waarbij je meters omlaag kijkt op de woeste kliffen. En daal je voorzichtig weer af, dan verwonder je je over de enorme hoeveelheid planten die er groeien. Wie had dit verwacht, op een paar kilometer van de drukke boulevard?

Benidorm

Avontuurlijk Benidorm on bike

De regio rondom Benidorm is een van de meest populaire fietsregio’s in Spanje. Het terrein van de Marina Baixa is perfect om te gaan mountainbiken en ook voor de ‘extreme mountainbikers” bieden de Sierra Helada, Sierra Cortina en bijvoorbeeld de Sierra Bernia genoeg uitdaging. Voor wie net als ik liever op een racefiets zit zijn er kilometers en kilometers wegen te ontdekken, waarbij zware beklimmingen afwisselen met lopende afdalingen.

De omgeving schreeuwt er bijna om met een mountainbike of racefiets verkend te worden. Niet voor niets trekken talloze professionele wielerploegen ieder jaar weer naar deze regio voor een trainingskamp. Iedere maand van het jaar kan je hier trainen mét, niet geheel onbelangrijk, zongarantie.

En dit is dam ook precies wat wij vandaag gaan doen! Onder leiding van gids Dennis fietsen we met een mountainbike door de omgeving van Benidorm. We volgen de kustweg naar Altea, kijken uit over de zee en fietsen uiteindelijk door het binnenland weer terug naar Benidorm. We hebben maar een korte tocht gemaakt, maar dit vraagt om meer.

Hoge kliffen bij de zee rondom Benidorm

Golf?

Onze laatste sportieve activiteit is iets heel anders. Vooraf was gevraagd een poloshirt mee te nemen en vandaag wordt duidelijk waarom; we gaan golfen. Een sport die ik in eerste instantie zelf nooit gekozen zou hebben. Op het golfterrein, met aan de ene zijde zicht op de wolkenkrabbers van de stad, aan de andere zijde uitzicht op de natuur, krijgen we een eerste clinic.

Een natuurtalent ben ik niet. Terwijl ik mijn ronde maak over het terrein belandt bal na bal in het water, tegen een boom of gewoon meters de verkeerde kant op. Uiteindelijk zak ik neer op het terras. Naast mij zitten twee Nederlandse stellen. Ze wonen in de buurt en slaan vaak een balletje op de baan. Ze vertellen dat zij hier inderdaad niet de enige Nederlanders zijn, maar dat de stad echt wel meer te bieden heeft dan enkel in de zon zitten. Hebben we de paella al geproefd?

Uitzicht over Benidorm

Benidorm? Voor herhaling vatbaar?

De laatste avond zitten we op het terras van Belvedere Restaurante. We kijken uit over de baai van Benidorm, we luisteren naar het geluid van de golven in de verte, drinken een glas wijn. Misschien heb ik toch te snel geoordeeld. Zoals vaak het geval is zit er ook in het vooroordeel over deze stad een kern van waarheid. Ja, veel ouderen bezoeken de stad in de winter, wanneer de temperatuur behaaglijk is en de zon altijd schijnt. Maar geef ze eens ongelijk. En voor wie graag de kou en het slechte weer in Nederland wil ontvluchten in de winter of het vroege voorjaar, moet toch ook eens aan de Costa Blanca denken. Snel en goedkoop te bereiken. Zongarantie. Wellness. Een prachtige natuur die uitdaagt om te gaan hiken of mountainbiken. Benidorm is een veelzijdige bestemming, die voldoende mogelijkheden biedt voor sport en avontuur op het land en in zee.

‘s Ochtends ontbijt je met uitzicht op zee, een paar uur later zoef je met je mountainbike van een heuvel af of beklim je pittige rotsen. En ’s avonds? Dan schuif je aan bij een tapasbar, een lokaal restaurantje en bestel je een schaal paella. Life could be worse… De combinatie van zee, uitdagende sporten, altijd goed weer… Misschien moet ik mijn vooroordelen over Benidorm toch maar bijstellen.

Ik bezocht Benidorm tijdens een persreis.

Meer lezen:

4 comments

Eva 3 april 2015 - 12:22

Hoi Aniek, ik mocht afgelopen zomer Benidorm ontdekken én was (eveneens) aangenaam verrast!

Reply
Aniek 3 april 2015 - 12:35

Ik moest even wennen, want het leek de eerste dag even of alle vooroordelen toch klopten. Maar ik had nooit verwacht dat je er zo’n prachtige omgeving hebt om te hiken. En lekker kayakken en snorkelen terwijl het in Nederland slecht weer is, voelt stiekem toch wel heel goed 🙂

Reply
Jacomijn Heupink 16 oktober 2017 - 19:38

Spanje is en blijft een heerlijk, veelzijdig land!! Heerlijk sportief geweest zeg!

Reply
Aniek Rooderkerken 19 oktober 2017 - 09:41

Ja, hopelijk ga ik in het voorjaar weer terug! Maar dan meer richting Girona denk ik. Al is het rondom Benidorm wel zonniger 🙂

Reply

Laat een bericht achter!