UNESCO In the Spotlight maart! Rietveld-Schröderhuis en 100 jaar De Stijl

Rietveld-Schröderhuis Utrecht
Rietveld-Schröderhuis Utrecht

De Utrechtse architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld is pionier van Het Nieuwe Bouwen en van De Stijl. Iets om bij stil te staan nu wij 100 jaar de Stijl vieren. Utrecht is altijd de thuisbasis van de architect gebleven en de stad staat vol met zijn gebouwen, het bekendste natuurlijk het Rietveld-Schröderhuis. Heb jij dit UNESCO-Werelderfgoed in Nederland als eens bezocht?

UNESCO Rietveld-Schröderhuis

Gerrit Rietveld was van oorsprong meubelmaker. In 1919 werd hij lid van De Stijl en later zou hij zich ontwikkelen tot zelfstandig architect. Rietveld maakte de idealen van De Stijl ruimtelijk zichtbaar en dit uitte zich vooral in het Rietveld Schröderhuis aan de Utrechtse Frederik Hendriklaan.

Het iconische Rietveld Schröderhuis is het eerste huis ter wereld dat gebouwd werd volgens de principes van De Stijl. Het was radicaal en vernieuwend. Je leert er alles over wanneer je het huis tijdens een rondleiding bezoekt. Bij de audiotour hoor je fragmenten waarin Gerrit Rietveld vertelt over het ontwerp van het huis. Mevrouw Schröder deelt haar ervaringen hoe het is om in dit bijzondere huis te wonen. Het huis is compact, maar vrijwel alle meubels werden speciaal voor het huis ontworpen.

In 2000 is het Rietveld-Schröderhuis op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst en momenteel is de woning in beheer bij het Centraal Museum. Vrijwel dagelijks worden er rondleidingen door het huis gegeven en kan je ontdekken hoe bijzonder dit UNESCO werelderfgoed is.

Rietvelds Meesterwerk; Leve De Stijl!

Meer Rietveld vind je in het Utrechtse Centraal Museum. Het Centraal Museum bezit de grootste collectie Rietveldontwerpen ter wereld, waaronder de beroemde zigzagstoel en de Rood-blauwe stoel. Tot half juni wordt nog meer Rietveld getoond in de tentoonstelling ‘Rietvelds Meesterwerk; Leve De Stijl!’. Er is vooral veel vroeg werk van Gerrit Rietveld te zien, samen met werk van onder andere Bart van der Leck, Theo van Doesburg en Willem van Leusden. In de tentoonstelling ontdek je wie en wat Rietveld inspireerde voor het Rietveld Schröderhuis, hét internationale meesterwerk van De Stijl.

Tip: Speciaal voor dit Stijljaar is het Rietveld Schröderhuis elke vrijdagavond tot 21.00 uur geopend. ‘s Avonds is het huis nu nog beter te zien dankzij de nieuwe lichtinstallatie. Ook heeft het Centraal Museum Utrecht een speciale Rietveld wandelroute ontwikkeld, die langs verschillende ‘Rietveld’ plekken in de stad voert.

Lees in deze blog meer over het Rietveld-Schröderhuis!

Rietveld Schröderhuis | Prins Hendriklaan 50 | 3583 EP Utrecht

UNESCO In the Spotlight

Iedere maand staat er op travelwriter.nl een ander Nederlands UNESCO Werelderfgoed in the spotlight. Nederland heeft tien door UNESCO erkende werelderfgoederen. Deze zijn stuk voor stuk uniek en vertellen op bijzondere wijze het verhaal van Nederland. Daar mogen we best een beetje trots (en zuinig!) op zijn. Bekijk hier al het UNESCO Werelderfgoed, in Nederland en daarbuiten. 

Sharing is caring!

7 Comments

 • Ech Wel schreef:

  Hee, wat leuk, een medereiziger! Ook ik ben in 2010 begonnen aan de queeste om al het werelderfgoed te bezoeken en schrijf er sinds kort ook over.

  Blijft natuurlijk de eerste vraag: hoeveel heb jij er al gezien?

 • Sanne schreef:

  Cool dat je dit bezocht hebt. Ik ben zelf hier nog niet geweest, maar nu het Stijl jaar is wel een goed idee!

 • Lizette schreef:

  Tof dat je dit bezocht hebt! Het lijkt me wel interessant om eens te bekijken. Ik weet niet zo heel erg veel van De Stijl, maar vind het altijd wel boeiend om in een stukje Hollandse historie te duiken.

 • Kelly schreef:

  Wat leuk dat je dit bezocht hebt. Ik ben een liefhebber van het impressionisme dus zou niet snel dit museum bezoeken. Rietveld is toch wel een hele andere stijl, maar misschien zou ik dit museum daarom juist wel moeten bezoeken. Het is in ieder geval weer wat anders.

 • Jessica schreef:

  Gaaf, ik wist helemaal niet dat het dit jaar 100 jaar De Stijl was. Er komt weer vanalles van mijn CKV lessen boven haha ;p Leuk om eens te bezoeken bij een bezoek aan Utrecht!

 • Eva schreef:

  Ooit later als ik groot ben, koop ik een Rietveld stoel, die vind ik zo tof, net als het Rietveld huis in Utrecht trouwens

 • Jenny schreef:

  Ik woon in Utrecht, maar het komt er gewoon niet van het Rietveld Schroderhuis te bezoeken.

  De huizen aan de overkant van mijn straat zijn trouwens ook Rietveld huizen. Ik kijk er elke dag op uit 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *