De Oude Hortus: misschien wel het best bewaarde geheim van Utrecht

Oude Hortus Utrecht, Universiteitsmuseum
Oude Hortus Utrecht, Universiteitsmuseum

Struinen tussen de planten en kruiden kan bij de Oude Hortus. Een oase van rust waar je kan ontsnappen aan de drukte van de dag. En dat hartje Utrecht, op nog geen 10 minuten lopen van de Dom. De Oude Hortus achter het Universiteitsmuseum Utrecht is misschien wel het best bewaarde geheim van Utrecht.

Oude Hortus Utrecht

Oude Hortus Utrecht

Bloemen in de Oude Hortus

Bloemen in de Oude Hortus

Oude Hortus

Vanaf de Lange Nieuwstraat verwacht je niet dat achter het Universiteitsmuseum een prachtige tuin schuilgaat. Maar eenmaal in deze historische tuin vergeet je even dat je midden in de stad bent. Het is een rustige plek om te wandelen en te kijken naar de vele plant- en boomsoorten.

De Oude Hortus is de oude botanische tuin van de Universiteit Utrecht. Tussen 1723 en 1920 konden de studenten hier kennismaken met medicinale planten en kruiden. Inmiddels zijn de botanische tuinen verhuisd naar de Uithof, maar de Oude Hortus is nog steeds een prachtige tuin om doorheen te struinen en even te ontsnappen aan alle drukte. Je vindt er een 17e eeuwse kruidentuin vol met medicinale kruiden, vijvers, prachtige bomen en bloemen. Ieder seizoen is er weer wat anders te zien.

Bloemen in de Oude Hortus Utrecht

Bloemen in de Oude Hortus Utrecht

Oude Hortus Utrecht

Oude Hortus Utrecht

Kassen van de Oude Hortus Utrecht

Kassen van de Oude Hortus Utrecht

In de kassen

In de kassen hebben de planten altijd een warm onderkomen. Met een temperatuur van 27 tot 30 graden is het er meestal warmer dan het Nederlandse klimaat buiten. Je vindt hier onder andere de indrukwekkende Victoria amazonica, een waterlelie waarvan de bladeren tot wel 1,5 meter in doorsnee groeien. Wanneer de reuzenwaterlelie bloeit, is zij helemaal prachtig. Zij inderdaad, want ze werd eigenlijk Victoria regia genoemd, ter ere van koningin Victoria. Om de bloem te zien moet je wel een nacht doorhalen want de bloem bloeit ‘s nachts. Gelukkig is de dag na de bloei de bloem nog goed te bewonderen.

Victoria Amazonica reuzenwaterlelie in de Oude Hortus Utrecht

Victoria Amazonica reuzenwaterlelie

Kassen in de Oude Hortus Utrecht

In de kassen

Mooiste plek van Utrecht

Misschien dus wel de mooiste en meest rustgevende plek van Utrecht! Op een zonnige dag is de Oude Hortus een heerlijke plek voor lunch, koffie of een goed glas wijn, mét prachtig uitzicht over de kassen en de tuin. Een bezoekje aan de Oude Hortus kost €2,50 en is gratis wanneer je student bent of een museumjaarkaart hebt. Meer info over de Oude Hortus vind je hier.

Oude Hortus, Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106 in Utrecht.

Sharing is caring!

21 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *