Home Azië Op reis naar Japan? Dit moet je weten over traditionele Japanse gebruiken

Op reis naar Japan? Dit moet je weten over traditionele Japanse gebruiken

door Travelwriter.nl
Een straat in de stad Kyoto in Japan in het voorjaar. Een boom met roze bloesem.

Japan trekt jaarlijks miljoenen bezoekers en met goede reden. Het land biedt een unieke mix van oud en nieuw, waarbij hypermoderne steden als Tokyo en Osaka naast eeuwenoude tempels en traditionele theehuizen staan. Een rondreis Japan laat je kennismaken met deze fascinerende contrasten.

Van het verkennen van de met neon verlichte straten tot het rustig wandelen door serene bamboebossen, de ervaring is onvergetelijk. Japan staat ook bekend om zijn onberispelijke treinsysteem, waardoor reizen tussen verschillende steden zowel eenvoudig als efficiënt is. Dit maakt het gemakkelijk om in relatief korte tijd veel van het land te zien.

De uniekheid van de Japanse cultuur

De Japanse cultuur is rijk en complex, diep geworteld in tradities die teruggaan tot duizenden jaren. Deze tradities beïnvloeden nog steeds het dagelijks leven. Van de manier van groeten tot aan de manier waarop maaltijden worden genuttigd. Respect speelt een centrale rol in de Japanse samenleving. Dit zie je terug in het diepe buigen als begroeting, een gebaar dat varieert in diepte en duur afhankelijk van de sociale status of de situatie. Het land staat ook bekend om zijn festivals en seizoensgebonden vieringen. Van de beroemde kersenbloesem in de lente tot de kleurrijke bladeren in de herfst. Deze evenementen trekken bezoekers van over de hele wereld aan en bieden een kijkje in de ziel van Japan.

Mount Fuji en Yamanaka Meer
Op reis naar Japan. Mount Fuji en Yamanaka Meer

Vaak je schoenen uitdoen

Een van de eerste gebruiken waar je als bezoeker in Japan mee te maken krijgt, is het uitdoen van je schoenen bij het betreden van iemands huis of bepaalde traditionele gebouwen zoals tempels en sommige restaurants. Dit gebruik symboliseert het achterlaten van de buitenwereld en het betreden van een schone en heilige ruimte. Het is belangrijk om deze traditie te respecteren en je schoenen netjes bij de ingang te plaatsen. Dit wordt vaak aangegeven met een speciale mat of rek. Volgens Van Verre is dit een van de eerste stappen om je onder te dompelen in de Japanse cultuur en te tonen dat je respect hebt voor lokale gebruiken.

Eten met chopsticks

Een ander belangrijk gebruik in Japan is het gebruik van chopsticks (eetstokjes). Er zijn specifieke regels verbonden aan het gebruik van chopsticks, zoals het niet rechtop in je rijst zetten omdat dit doet denken aan rituelen bij begrafenissen. Ook is het als onbeleefd beschouwd om met je chopsticks naar iemand te wijzen of eten direct van chopstick naar chopstick over te dragen. Het correct hanteren van chopsticks toont respect voor de Japanse eetcultuur en etiquette.

Buigen als teken van respect 

Het maken van een buiging is een diepgeworteld onderdeel van de Japanse cultuur. Buigingen kunnen variëren van een lichte knik met het hoofd tot een diepe buiging bij formele gelegenheden. De hoek en duur van de buiging hangen af van de situatie en de relatie tussen de mensen. Een correcte buiging op het juiste moment toont tenslotte respect en begrip voor Japanse sociale normen.

Tokyo Shinjuko District Japan
Shinjuko District in Tokyo
Waterval van Nachi met rode pagode
Waterval van Nachi met rode pagode

Dit artikel betreft een samenwerking

Meer lezen:

Laat een bericht achter!