Home Reistips Op reis fotograferen met je smartphone

Op reis fotograferen met je smartphone

door Travelwriter.nl
Tips! Op reis fotograferen met je smartphone

Op reis fotograferen met je smartphone, je doet het waarschijnlijk vaker dan je zou denken. Als je onderweg iets moois ziet grijp je al snel naar je telefoon om direct een foto te maken. Zorg er dan wel voor dat je hier zoveel mogelijk uit haalt. Hoe maak je met je telefoon misschien nog wel betere foto’s dan met je camera?

Smartphone fotografie op reis

Mijn camera laat ik steeds vaker in mijn hotelkamer liggen. Zeker wanneer ik bijvoorbeeld ga fietsen. Mijn reisfoto’s maak ik dan met mijn iPhone en ik deel ze meteen op social media. Toch kunnen de resultaten wel eens tegenvallen. Hierom is het belangrijk op een paar dingen te letten. Ik geef je mijn tips om mooie foto’s te maken met je smartphone.

Nog geen smartphone? Kijk dan naar deze iPhone 6s deals. De iPhone 6s maakt namelijk hele goede foto’s wanneer je op reis bent. Deze smartphone heeft een 12 megapixel camera aan de achterkant waardoor je echt scherpe foto’s kan maken. De camera aan de voorzijde heeft 5 megapixel, maar die zal je in de praktijk op reis veel minder vaak gebruiken. De iPhone 6s doet dus zeker niet onder voor de iPhone 8 of de Samsung Galaxy S8.

Zorg dat je lens schoon is

Hoe vaak haal jij niet met vieze vingers je smartphone uit je tas? Of pak jij tijdens het eten je telefoon om een foto te maken van dat mooie gerecht? Je lens is dus waarschijnlijk minder schoon dan je zou denken en zit vol stof, vet en ander vuil. Zorg dat je de lens schoonmaakt voor je foto’s gaat maken, bijvoorbeeld met een punt van je shirt.

Zorg voor voldoende licht

Niets is zo vervelend als een donkere foto met veel ruis. Zeker ’s avonds of op donkere dagen heeft je smartphone hier snel last van. Natuurlijk licht zorgt voor de mooiste foto’s dus maak de foto’s met je smartphone het liefst overdag, met voldoende licht om een mooie foto te maken. Of laat iemand met een andere telefoon bij schijnen. Bijvoorbeeld wanneer je dat mooie gerecht fotografeert in dat schemerige restaurant. Heb je vervelende schaduwen die je foto’s verpesten? Houd dan een stuk aluminiumfolie zo omhoog dat het licht er goed op weerkaatst. Dé budget tip om je foto’s goed te belichten.

Houd je telefoon stil

Zeker wanneer het wat donkerder is heb je meer last van van bewegingsonscherpte. Dit kan je voorkomen door je telefoon goed stil te houden bij het maken van een foto. Wacht ook nog een seconde nadat je de foto genomen hebt, voor je de camera weer beweegt. De camera van je telefoon is soms nog bezig. Tip: je kan je telefoon vast wel ergens tegenaan zetten en de zelfontspanner gebruiken, of gebruik eens een muurtje als statief. Wanneer je de telefoon ergens op kan laten leunen zullen je foto’s minder snel bewogen zijn.

Kijk eens naar de details of maak een panorama

Hoe verleidelijk het ook is om meteen een foto te maken, een beetje saai is het wel. Je hebt steeds foto’s van dezelfde afstand. Probeer eens wat verder weg te lopen zodat je uitgestrekte landschappen kan vangen. Bij mooie landschappen is het ook leuk om eens een keer een panorama foto te maken. Dit zorgt voor meer diversiteit in je foto’s. Wil je juist meer detailfoto’s maken, gebruik dan in ieder geval de digitale zoom niet! De beeldkwaliteit gaat dan al snel achteruit. Beter is het om dichter naar je onderwerp te lopen. Je zult zien dat de details van zo’n close-up foto ontzettend mooi kunnen zijn.

Kies een ander perspectief

Maak je foto eens niet vanuit de positie waarop je het onderwerp zien. Ga door je knieën of klim juist ergens op om een foto te schieten. Probeer met verschillende hoeken te experimenteren en je zal zien dat een gewone foto ineens een stuk meer bijzonder is. Probeer ook eens een foto te maken met iets op de voorgrond waarop je niet focust. Bijvoorbeeld bloemen, een gebouw of een stuk van een rots. Zo krijg je veel meer diepte in je shots en levendige foto’s.

Wat is jouw tip om mooie reisfoto’s te maken met je smartphone? En welke smartphone gebruik je het liefst op reis?

Deze blog ontstond in samenwerking met Ben. 

Tips! Op reis fotograferen met je smartphone

Disclaimer: dit artikel betreft een samenwerking.

Meer lezen:

26 comments

Henriette 30 oktober 2017 - 17:07

Handige tips!

Reply
Laura | Travelvibe 30 oktober 2017 - 18:35

Ik heb aardig wat camera’s, maar de phone is toch echt mijn favoriet. Handzaam, altijd bij je, prima kwaliteit en makkelijk om meteen te delen… Ik doe daarom maar niets anders meer!

Reply
Sanne 31 oktober 2017 - 12:22

De camera’s op de telefoons worden steeds beter. Soms maak je juist met je camera de mooiste foto’s. Maf eigenlijk he. Handige tips. Inderdaad, hoe vaak haal je wel niet met je vieze vingers je telefoon uit je tas. Een schone lens is zo belangrijk!

Reply
Diana 31 oktober 2017 - 22:36

Handige tips. Zelf ben ik een fotograaf in hart en nieren en ga ik nooit zonder camera of telefoon weg! Ik kijk bijvoorbeeld erg uit naar de iPhone 8 die ik februari ga halen. Verder fotograaf ik onwijs veel met mijn telefoon.

Reply
Kelly 1 november 2017 - 14:15

Ik fotografeer ook steeds meer met mijn telefoon, ondanks het feit ik niet de beste telefoon heb. Echter was mijn populairste foto van Instagram van afgelopen maand, een foto van mijn telefoon 🙂 . Er gaat echter niets boven mijn spiegelreflex, maar deze heb ik natuurlijk niet altijd bij me.

Reply
ivonne 1 november 2017 - 19:00

Ik heb nog geen telefoon en sleep altijd mijn zware camera mee. Volgend jaar wil ik er toch echt eens één gaan aanschaffen en tot die tijd schiet ik af en toe een plaatje met die van Frank. Ik vind foto’s van de telefoon wel vaak tegenvallen, dus ik zal het meer gebruiken om ze snel op Social Media te kunnen plaatsen.

Reply
Carolien 2 november 2017 - 19:32

Ik fotografeer ook steeds meer met mijn telefoon. En vergeet de filmpjes niet. Toch kan ik niet zonder mijn camera. Het verschil is vaak wel te zien, zeker in moeilijkere lichtomstandigheden.

Reply
Elisa 2 november 2017 - 23:01

Handig artikel! Ik fotografeer en film ook veel met mijn telefoon, vind ik vooral op reis makkelijk om het op die manier meteen te delen.

Reply
Yvonne 2 november 2017 - 23:05

Handige tips! Ik ga zelden zonder camera op pad, maar zo nu en dan wil ik het wel eens doen als ik echt geen zin heb om met die tas te sjouwen. Ik was trouwens verbaasd om te horen dat mensen die hun smartphone niet mee mochten nemen naar een concert compleet in de stress schoten, want “hoe moesten ze nou foto’s maken!” De volgende generatie doet waarschijnlijk niks anders meer dan fotograferen met hun telefoon. 🙂

Reply
Jenny 2 november 2017 - 23:49

Wat een goede tip om de lens schoon te houden!

Mijn echte camera maak ik regelmatig schoon, mijn telefoon eigenlijk nooit.

Reply
Jessica 3 november 2017 - 13:00

Met telefoons kun je inderdaad tegenwoordig steeds mooiere foto’s maken en het is zo veel minder gesjouw onderweg! Ik bewerk telefoonfoto’s regelmatig met Snapseed, heeft veel van dezelfde instellingen die ik ook in Lightroom op de computer gebruik. 🙂 Fijne tips Aniek!

Reply
Gabrielle 3 november 2017 - 17:18

Goede tips, tuurvallig ben ik ook bezig met een blog over fotografie met je smartphone op reis.

Reply
Britte 3 november 2017 - 17:18

Handige tips! Je hebt gelijk, vaak is het gewoon sneller en gemakkelijker om ‘even’ een foto met je telefoon te maken. Handig als je dan ook weet hoe 🙂

Reply
Martin 3 november 2017 - 19:02

Handig! En je hebt hem bijna altijd bij je. Ik laat soms mijn fototoestel thuis omdat je met je smart phone ook orima foto’s kunt maken!

Reply
Marcella 3 november 2017 - 20:35

Ik maak de meeste foto’s met mijn iPhone 7. Ik vind het een prima resultaat opleveren. Maar de lens schoonmaken, dat kan ik wel weer eens doen ja 🙂

Reply
Sanne 3 november 2017 - 20:56

Zeker goede tips. Ben ook vaak verrast over de kwaliteit van mijn telefoon. Maar voor echt mooie plaatjes gaat mijn camera wel mee

Reply
Mirre 7 november 2017 - 22:45

Leuk! Je kan ook nog een klein statiefje meenemen voor je smartphone, voor nachtopnames.

Reply
Patricia 27 november 2017 - 18:59

Ik ben zelf nog niet in het bezit van een camera, dus ik maak sowieso al mijn foto’s met mijn iPhone en ik moet zeggen dat me dat na een beetje oefenen soms best goed afgaat 🙂

Reply
Charlotte 27 november 2017 - 19:21

Ik denk er dus nooit aan on de lens van mijn telefoon schoon te maken. Bedankt voor de tip! Ik blijf toch wel altijd mijn camera meenemen hoor, maar voor de snelle foto’s kan je telefoon ook inderdaad.

Reply
querine 27 november 2017 - 19:43

handige tips!
ik twijfel nog steeds of ik me camera mee neem de volgende reis of gewoon simpel weg mijn telefoon.
ik gebruik zelf de samsung s8

Reply
Amelie 27 november 2017 - 22:59

Heel handige tips. Ik denk voornamelijk niet te veel na over de twee laatste tips, terwijl dit eigenlijk wat meer zou moeten!

Reply
Malou 28 november 2017 - 09:11

Handige tips zeg! Helaas maakt mijn smartphone niet zulke hele mooie foto’s…

Reply
nicole 28 november 2017 - 09:35

Goede tips allemaal! Vooral die van de schone lens. Anders krijg je echt geen mooie foto’s.

Reply
Debbythechocoholic 28 november 2017 - 20:06

Handige tips! Tot over enkele maanden had ik totaal geen idee van hoe ik foto’s moest nemen, maar dankzij het bloggen is dat allemaal veranderd. Je moet zeker wat spelen met de perspectieven, anders is het “altijd hetzelfde”.

Reply
Merel 28 november 2017 - 20:37

Hele fijne tips! Ik had de Sony Ericsson tot hij kapot viel. Die camera was echt heel erg mooi; jammer dat de telefoon verder beetje tegenviel. Merk nu met de iPhone 6 idd dat hij minstens zo goed is.

Reply
Judith 28 november 2017 - 22:17

Laatst op persreis naar Griekenland had ik ook bijna alleen mijn mobiel gebruikt, zo handig joh

Reply

Laat een bericht achter!