Home Europa Mooie fietsroutes in de omgeving van Utrecht!

Mooie fietsroutes in de omgeving van Utrecht!

door Aniek
Mooie fietsroutes in de omgeving van Utrecht!

Mooie fietsroutes in de omgeving van Utrecht!

Genieten van een mooie omgeving, dat kan het best op de fiets! En daarvoor hoef je Nederland echt niet uit. Sterker nog, ik blijf vaak gewoon in de omgeving van Utrecht. Ik tip de mooiste fietsroutes in de provincie Utrecht. Naar fijne terrasjes of over de Utrechtse Heuvelrug. 

Fietsen in de omgeving van Utrecht

In de omgeving van Utrecht zijn flink wat mooie fietsroutes te vinden, of je nu met de racefiets, mountainbike of stadsfiets op pad wil gaan. De routes die ik geselecteerd heb zijn (met uitzondering van de laatste route) voor iedere soort fiets geschikt. Al zijn – zeker langs de Lek waar toch een flinke tegenwind kan staan- wat versnellingen een aanrader. Is jouw fiets toe aan vervanging? Kijk eens bij de fietsen van het merk Popal. Welk van deze vijf routes is jouw favoriet?

Tip: hier vind je een uitgebreide lijst met fietsroutes in Utrecht!

1. Naar de Loosdrechtse Plassen

Vanaf Maarssen loopt een prachtige fietsroute door het oer-Hollandse landschap in de Utrechtse Vechtstreek. Je fietst onder andere door het natuurgebied van het landgoed Haarzuilens, door het natuur- en watersportgebied de Vinkeveense Plassen en langs de Loosdrechtse Plassen. Net zo mooi zijn de oevers van de Vecht, met zijn vele buitenhuizen en theeprieeltjes. De start van de route is in Maarssen, maar je kan ook op een ander punt op je fiets stappen. Voor deze route volg je fietsknooppunten, dus laat je niet té veel afleiden door al het moois onderweg!
Knooppuntenroute: 47 – 45 – 46 – 18 – 16 – 13 – 40 – 12 – 11 – 10 – 9 – 7 – 6 – 62 – 36 – 37 – 18 – 17 – 30 – 31 – 33 – 20 – 4 – 25 – 2 – 84 – 85 – 27 – 49 – 48 – 47.

Fietsen naar Landgoed Haarzuilens
Fietsen naar Landgoed Haarzuilens

2. Langs de Lek

Het is de makkelijkste route van deze lijst. Vanaf Nieuwegein tot aan Schoonhoven volg je de oevers van de Lek, tot je in Schoonhoven uitkomt. Schoonhoven ligt in de Krimpenerwaard en is een mooi historisch stadje om te verkennen. Al in de 14e eeuw vestigden zich hier zilversmeden en nog steeds staat Schoonhoven bekend als Zilverstad. Vergeet niet een tussenstop te maken bij Wielercafé Fausto, vernoemd naar de legendarische wielrenner Fausto Coppi. Iedere dag vind je hier versgebakken taarten die je niet kan laten liggen. Neem vervolgens in Schoonhoven de veerpont en fiets aan de andere kant van de Lek weer terug naar Utrecht.

3. Molens, forten en kastelen

Midden in de historische binnenstad van Utrecht stap je op de fiets en al snel fiets je tussen de molens, forten en kastelen. Deze route brengt je langs een aantal forten en via het buitengebied van Zeist, De Bilt en de Maarsseveense Plassen weer terug naar Utrecht. Het is een afwisselende route waarbij je zowel door de stad als het waterrijke gebied buiten Utrecht fietst. Je komt langs typisch Nederlandse landschappen. Vergeet vooral onderweg niet een paar keer af te stappen om de forten te bezichtigen of een kopje koffie te drinken. Ook bij deze route hoef je alleen de knooppunten te volgen: 38 – 37 – 35 – 98 – 39 – 40 – 41 – 44 – 87 – 86 – 88 – 89 – 90 – 91 – 47 – 45 – 53 – 28 – 31 – 38.

4. In het wiel van de Tour de France

Sinds de Grand Départ in 2015 in Utrecht, is de stad nog bekender geworden als fietsstad. Deze fietsroute loopt niet in de voetsporen, maar in het wiel van de Tour de France langs de mooiste plekken in Utrecht en omgeving. De route start op het Domplein, vlak onder de Domtoren. Vervolgens fiets je over de oude Stadhuisbrug, het prachtige Amelisweerd, de bijzondere architectuur op het Utrecht Science Park en het oudste fietspad van Nederland op de Maliebaan. Je bekijkt de route hier.

Mountainbiken over de Utrechtse Heuvelrug
Mountainbiken over de Utrechtse Heuvelrug

5. Op de mountainbike!

Wil je gaan mountainbiken op de Utrechtse Heuvelrug? Dan heb je flink wat keuze uit mooie routes, bijvoorbeeld bij Zeist, Austerlitz of Amerongen. De route bij Amerongen is 18 kilometer lang met bijna 300 hoogtemeters, en ligt in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug tussen Amerongen en Veenendaal. Het is een afwisselende route met veel singletracks, brede lange klimmen en leuke uitdagende afdalingen. Ze beklim je de Amerongseberg en de Elsterkop. Let op dat je voor deze mountainbikeroutes wel een mtb-vignet moet kopen. Deze koop je voor € 7,50 (bijvoorbeeld bij bij CycleWorks in Utrecht) en hiermee draag je bij aan het onderhoud van de routes.

0 comment

Meer lezen:

Laat een bericht achter!