Home Azië De mooiste bezienswaardigheden Jeruzalem buiten het historische centrum

De mooiste bezienswaardigheden Jeruzalem buiten het historische centrum

door Travelwriter.nl
De mooiste bezienswaardigheden Jeruzalem buiten het historische centrum

Jeruzalem heeft een prachtige binnenstad, maar Jeruzalem buiten het historische centrum is minstens net zo interessant én je vindt hier prachtige bezienswaardigheden. Bekijk de Dode Zeerollen in het Israel Museum, wandel naar de Olijfberg of struin rond over Machane Yehuda Market, om eens wat te noemen.

Jeruzalem in Israël

Tijdens mijn bezoek aan Jeruzalem was ik overdonderd door het stadscentrum binnen de oude stadsmuren. De Heilige Grafkerk, de Klaagmuur, de Toren van David, de souk en natuurlijk de indrukwekkende Tempelberg. De stad heeft zoveel bezienswaardigheden dat je er dagen rond kan dwalen zonder uitgekeken te zijn. Maar iets verder buiten het stadscentrum is er ook nog zoveel te zien en te doen. In dit artikel lees je over de mooiste bezienswaardigheden Jeruzalem buiten het historische centrum. En wil je meer ontdekken in Israël*? Jeruzalem is erg goed te combineren met een bezoek aan Tel Aviv en de Dode Zee.

Bekijk de Dode Zeerollen in het Israel Museum

Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad Jeruzalem, dan breng je een bezoek aan het Israel Museum. Het staat bekend als één van de beste archeologische musea ter wereld. Natuurlijk bekijk je hier de 2000 jaar oude Dode Zeerollen, de oudste exemplaren van de Hebreeuwse Bijbel die ooit zijn gevonden. De rollen zijn ontdekt in grotten aan de noordwestkust van de Dode Zee en ten zuiden van Jericho. Een bijzonder stukje geschiedenis! Daarnaast bezoek je in het museum tentoonstellingen over het ontstaan van Jeruzalem, archeologische vondsten in het Midden-Oosten tot aan hedendaagse Joodse kunst. In de beeldentuin kan je een maquette van het oude Jeruzalem met de Tempelberg bekijken.

Maquette van Jeruzalem bij het Israel Museum

Machane Yehuda Market

Tijdens je stedentrip Jeruzalem moet je zeker de souks bezoeken. Een stukje buiten het centrum ligt de Machane Yehuda Market. Een gemoedelijke weekmarkt met winkels gevuld met groente, fruit, specerijen, hummus, halva en andere zoetigheden. Op vrijdagochtend worden hier de laatste inkopen gedaan voor het Sjabbat-diner en is de markt op zijn levendigst. Wanneer ’s avonds alle kraampjes sluiten komt de souk tot leven. (natuurlijk niet op Sjabbat) Cafés en restaurants blijven tot diep in de nacht open en maken van de Machane Yehuda Market een van de meest trendy plekken in Jeruzalem. Bekijk meteen ook de graffiti op de luiken van de marktstallen. Kunstenaars beschilderden de luiken en veranderden de souk in een openluchtgalerie.

Zoetigheden in de souk

De Stad van David

De Stad van David is een archeologische site net ten zuiden van de muren van de oude stad van Jeruzalem. Het is het oudste deel van Jeruzalem en de plaats waar koning David zijn koninkrijk vestigde. Hier werd de eerste Joodse tempel gebouwd. Tijdens een rondleiding over de site kan je twee ondergrondse tunnels verkennen, waarvan Hezekiah’s Tunnel de meest indrukwekkende is. Je voelt dat je door een ontzettend oud bouwwerk loopt. Een totaal donkere tunnel, waar je tot je knieën door het ijskoude water waadt. Dat maakt het meteen ook een ideale besteding van een warme zomerdag.

Wandel naar de Olijfberg

De Olijfberg in Jeruzalem ligt vanuit de oude stad gezien achter de Rotskoepel. De Olijfberg heeft een belangrijke religieuze betekenis. Veel Joden willen hier begraven worden omdat aan het einde der tijden de Messias komt en de Joden hier de eerste zullen zijn die worden opgewekt. Aan de voet van de Olijfberg ligt de tuin van Gethsemane, waar Jezus de nacht vóór zijn kruisiging bad. Hier staan olijfbomen die misschien al meer dan duizend jaar oud zijn. Iets verderop staat een kerk met gouden koepels, de Russisch-Orthodoxe Kerk van Maria Magdalena. Je kan verschillende kerken bezoeken, of de tijd nemen om vanaf de Olijfberg uit te kijken over de oude stad. Je hebt hier namelijk een geweldig uitzicht over Jeruzalem.

De Olijfberg in Jeruzalem, Israel

Yad Vashem Holocaust Memorial – Shoah memorial

Yad Vashem Holocaust Memorial museum over de Holocaust is een interessant museum op de Mount of Remembrance van Jeruzalem. Volgens velen is het zelfs een must tijdens een bezoek aan Jeruzalem. Je hebt een paar uur nodig om de tentoonstellingen te bekijken, de persoonlijke getuigenissen van overlevenden te horen en lezen, en te lezen over de Joodse gemeenschappen die voor de Holocaust in Europa bestonden. Een belangrijk bezoek dat je niet onverschillig laat.

Heb jij nog meer tips voor Jeruzalem buiten de oude stadsmuren?

Leestip! Heel de wereld rondreizen? Check dit artikel over de kosten van een wereldreis.

* Disclaimer: dit artikel betreft een samenwerking.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!