Home Cultuur Indrukwekkend UNESCO: Albi en de Sainte-Cécile kathedraal

Indrukwekkend UNESCO: Albi en de Sainte-Cécile kathedraal

door Travelwriter.nl
UNESCO Albi: Sainte Cécile kathedraal

Albi is een bijzondere stad in Occitanië die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat! Hoogtepunt is de Sainte-Cécile kathedraal van Albi. Het is de grootste bakstenen kerk ter wereld en ook nog eens een van de mooiste kathedralen van Frankrijk. Deze stad aan de oevers van de Tarn in het zuidwesten van Frankrijk mag je niet missen!

De oude stad Albi

De oude stad Albi, aan de oevers van de Tarn, is een hoogtepunt van middeleeuwse architectuur. Het staat hierom ook op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Al snel merk ik dat het heerlijk rondstruinen is door de middeleeuwse straatjes, steegjes en pleinen. De bekende schilder Henri de Toulouse-Lautrec werd in 1864 geboren in deze stad en in het voormalig bisschoppelijk paleis vind je het Musée Toulouse-Lautrec met een groot deel van zijn werken. Bijzonder is de Oude Brug (Pont-Vieux) uit de 11e eeuw, maar voor veel mensen is het hoogtepunt van de stad toch wel de Sainte-Cécile kathedraal van Albi. Ik geef ze geen ongelijk.

Je leest hier alle tips voor deze mooie stad én de regio!

Middeleeuws stadscentrum van Albi

De kathedraal van Albi in de Tarn, Frankrijk

De Kathedraal Sainte-Cécile (Cathédrale Ste-Cécile d’Albi) domineert de Franse stad Albi. Op veel plekken in de stad zie je de hoge toren boven de huizen uitkomen. In de middeleeuwen werd Albi – na de Albigensische kruistocht tegen de katharen – een machtige bisschopsstad. Eind 13e eeuw werd een imposante, versterkte kathedraal gebouwd, helemaal opgetrokken in de rode bakstenen die je overal in de stad ziet. Zeker wanneer je dicht bij de kathedraal staat merk je hoe immens het gebouw is. Het imponeert en voelt met zijn hoge muren bijna aan als een burcht.

Loop je om het gebouw heen, dan zie je al snel de hoofdingang. Wat een enorm contrast met de rest van het gebouw! De ingang is later gebouwd en heeft veel details; smalle torentjes en helemaal versierd met gotische elementen. Maar de echte verrassing komt wanneer je de kathedraal binnenloopt.

Hoofdingang van de Sainte Cécile kathedraal
Hoofdingang van de Sainte Cécile kathedraal

Kleurrijke fresco’s

Wanneer je de kathedraal binnenstapt word je totaal overdonderd door kleurrijke schilderingen. Aan het begin van de zestiende eeuw werd de kathedraal door Italiaanse meesters van vloer tot plafond beschilderd met prachtige patronen en voorstellingen.

Eén van de hoogtepunten is een fresco aan de westkant van de kerk dat het laatste oordeel voorstelt. Hier zie je wat ons te wachten staat in het hiernamaals. De zondaars wacht de hel, met gruwelijke straffen, terwijl de deugdzame zielen de hemel voor zich zien.

In de hele gebouw is er waarschijnlijk geen onbeschilderd stukje steen te vinden. Zelfs de pilaren zijn beschilderd met een marmerpatroon. Wanneer je dichterbij komt zie je dat de leerlingen die deze versierden kleine grapjes achterlieten. Ze schilderden dieren en karikaturen in het marmerpatroon.

De kerk zelf is gratis te bezoeken, maar voor een klein bedrag kan je ook het koor en de schatkamer zien.

Mappa Mundi

De oudste wereldkaart, de Mappa Mundi, komt uit de kathedraal van Albi en staat op het Memory of the World register van UNESCO. De wereld die hier is afgebeeld ligt rond de Middellandse Zee en is gericht op het Oosten, met een vijftigtal steden, regio’s, rivieren en zeeën.

Tip: naast de kathedraal staat het bisschoppelijk paleis dat in dezelfde tijd gebouwd is en waar zich nu het museum over Henri de Toulouse-Lautrec bevindt.

Lees ook: Ontdek 13x UNESCO Werelderfgoed in Nederland

Overnachten in Albi

Wil je overnachten in Albi, dan is er keuze te over. Midden in het centrum vind je l’Hôtel l’Alchemy (12 Place du Palais), waar je in de brasserie van het hotel ook nog eens heerlijk kan eten. Hotel Mercure Albi Bastides (41 Bis Rue Porta) heeft misschien wel het mooiste uitzicht. Het hotel is gevestigd in een voormalige watermolen aan de oevers van de rivier de Tarn en kijkt uit over de Pont Neuf en Sainte Cécile-kathedraal. Net buiten het centrum vind je het rustige Bed and Breakfast / Maison d’Hôtes Design l’Autre Rives (60 rue de Cantepau).

Wil je meer lezen over deze regio, lees dan een van deze blogs die ik eerder schreef over de Tarn:

UNESCO Albi: Sainte Cécile kathedraal
UNESCO Albi: Sainte Cécile kathedraal
UNESCO Albi: Sainte Cécile kathedraal
UNESCO Albi: Sainte Cécile kathedraal

Leestip: het boek Werelderfgoed

Disclaimer: Ik bezocht de Tarn en Albi op uitnodiging van Tarn Tourisme en Chambre de Commerce d’Albi. Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product koopt of een reis boekt via een van deze links, ontvangt travelwriter.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.

Meer lezen:

12 comments

Diana 28 november 2017 - 13:56

Ben echt verzot op katherdralen bezoeken. Zijn altijd zo mooi. Bijzonder vind ik wel dat de leerlingen kleine grapjes achter lieten. Dit geeft dan gelijk zo mooi de geschiedenis weer! Verder heel mooi vast gelegd op de foto.

Reply
Martin 28 november 2017 - 22:57

Wow…dit is nog eens een echte kathedraal…prachtig. Ik vind het altijd leuk om een kijkje te nemen in de lokale kathedraal….deze zou ik zeker willen bezoeken. Gaaf ook die fresco’s!

Reply
Jessica 1 december 2017 - 15:17

Wauwwww! Het gebouw is van buiten inderdaad al imposant, maar de fresco’s en het plafond binnen zijn echt geweldig zeg. Het zuiden van Frankrijk heeft veel van zulke leuke dorpjes en steden zoals Albi 🙂

Reply
Carolien 1 december 2017 - 15:58

We zaten er tijdje terug niet ver vandaan, maar hebben toen andere plaatsen bezocht. Ik hou nooit zo van die kerkelijke fresco’ s wat afbeeldingen betreft (zo negatief vaak) maar het is wel mooi gedaan. En de buitenkant ziet er imposant uit!

Reply
Yvonne 1 december 2017 - 23:26

Bij Albi ging er bij mij niet meteen een belletje rinkelen… bij Occitanië ook niet, sterker nog.. ik had geen idee dat er een plek met zo’n naam in Frankrijk ligt. Het klinkt zo … ver. 🙂 Maar wat een prachtige kathedraal.. als kind was ik ooit op vakantie bij de Tarn, maar deze kan ik me niet herinneren.. indrukwekkend gebouw!

Reply
Jamey 10 december 2017 - 15:21

Wauw wat een orachtig plekje op deze aarde zeg. Heb er nog nooit van gehoord.

Reply
MC Kleuver 10 december 2017 - 21:44

Toen ik deze blog zag staan, moest ik hierop antwoorden. Ik vind het prachtig om zo’n kathedraal te zien!

Reply
querine 11 december 2017 - 10:47

wat een schitterende foto’s zeg die kathedraal zijn zo indrukwekkend.
leuk om dit zo te lezen

Reply
Fleur Noot 13 december 2017 - 19:18

Wat schitterend! Ik vind het altijd heel mooi zo’n kathedraal. Je kan er altijd prachtige foto’s maken!

Reply
Kate Rebel 19 december 2017 - 12:23

Wow, I’ve never been to Albi and I actually wasn’t even aware of the UNESCO World Heritage there. Your pictures look really impressive though. I would love to go back to France and explore more – I really only now the Northern coast line a bit better, so I would love to explore the southwest!

Reply
Joop 12 april 2021 - 16:20

Jaren geleden waren wij in Albi en bezochten dit imposante gebouw. Het werd opgetrokken om indruk te maken en om voorgoed de macht van de katholieke kerk uit te drukken na de periode waarin de Kartharen uitgeroeid waren vanwege hun afwijzing van de Paus te Rome. Ontroerend vonden wij het levensechte beeld liggende beeld van Sainte Cecile.

Reply
Wietse | The Green Tourist 16 februari 2024 - 14:25

Voor veel toeristen nog onontdekt! Bedankt voor het uitgebreide artikel met de mooie foto’s! 🙂

Reply

Laat een bericht achter!