Home Cultuur Huis Sonneveld. Een bijzondere museumwoning in Rotterdam

Huis Sonneveld. Een bijzondere museumwoning in Rotterdam

door Travelwriter.nl
Huis Sonneveld in Rotterdam

Aan de rand van het Museumpark in Rotterdam ligt de museumwoning Huis Sonneveld. Het is begin jaren dertig ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, hetzelfde architectenbureau als van de Van Nelle Fabriek. Destijds was het een hypermodern huis. Tegenwoordig is het een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Voor liefhebbers van architectuur en geschiedenis is Huis Sonneveld dus een aanrader.

Huis Sonneveld in Rotterdam

Huis Sonneveld: Museumwoning in Rotterdam

In 1929 gaf Albertus Sonneveld, één van de drie directeuren van de Van Nelle Fabriek, opdracht een vrijstaand huis voor zijn gezin te ontwerpen. Architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, het architectenbureau dat ook verantwoordelijk was voor de Van Nelle Fabriek, ging de uitdaging aan. Niet alleen ontwierpen ze het gebouw, ze waren samen met de firma Gispen ook verantwoordelijk voor het interieur. De architectuur, het interieur en de inrichting zijn minutieus op elkaar afgestemd en versterken elkaar.

Het resultaat is bijzonder. Een lichte woning met grote raampartijen die uitkijken op de tuin. Linoleum vloeren, begin jaren dertig behoorlijk prijzig en een grote luxe. Turquoise wandtegeltjes in de badkamer van dochters Puck en Gé. Dezelfde tegels die ik ook zag in de Van Nelle fabriek, waar vader directeur was. Maar ook innovatieve snufjes zoals een elektrische koffiemolen, een huistelefoon om te horen wie er beneden bij de dienstingang stond, of een lift in de bibliotheek waarmee hout voor de open haard vanuit de kelder naar boven gehaald kon worden.

Huis Sonneveld in Rotterdam
Blauwe badkamer in Huis Sonneveld in Rotterdam

Net als bij het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht verwonder ik mij erover dat de villa werd ontworpen in de jaren ’30. Het verschilt zo enorm met de typische jaren ’30 huizen die ik ken. Toen de familie Sonneveld naar hun nieuwe woning verhuisde, namen ze niets uit het oude huis mee. Ze omarmden het Modernisme en pasten zelfs hun levensstijl aan aan het hypermoderne gebouw en conform de smaak van de avant-garde.

Een monument van Het Nieuwe Bouwen

Museumwoning Sonneveld is een monument van het Nieuwe Bouwen. Tegelijkertijd is het museumhuis precies zoals de familie er destijds leefde. Huis Sonneveld werd in 2001 gerestaureerd en in deze tijd is het interieur van het huis zoveel mogelijk teruggebracht naar 1933. Het huis is ingericht met meubels en lampen uit het bezit van de erven Sonneveld, maar ook met persoonlijke spullen van de familie uit de periode dat ze het huis bewoonden. Het is wonderbaarlijk om er een uurtje rond te struinen. Terug in de tijd, om hierna weer terug te gaan naar mijn eigen jaren ’30 woning. Gebouwd in hetzelfde jaar, maar oh zo anders.

Meer tips voor Rotterdam

Wil je meer tips voor Rotterdam? Lees dan ook mijn blog over Katendrecht en de Kop van Zuid en natuurlijk de blog over de Van Nelle Fabriek. Misschien vind je de blog over het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht ook interessant.

Een weekendje weg? Rotterdam heeft volop luxe overnachtingen. Ik logeerde op 2 bijzondere plekken. Eerst het nostalgische Hotel New York, in het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn. De kamers kijken uit over de Wilhelminapier of hebben aan de Rijnhavenzijde zicht op de Rotterdamse watertaxi. Meer informatie Hotel New York*. Of overnacht op de SS ROTTERDAM. Dit cruiseschip voer in dienst van de Holland-Amerika Lijn over wereldzeeën. Tegenwoordig ligt het passagiersschip aangemeerd aan de Kop van Katendrecht en kun je inde scheepshutten overnachten. Meer informatie ss Rotterdam*.

Slaapkamer in Huis Sonneveld in Rotterdam
Eetkamer in Huis Sonneveld in Rotterdam
Huis Sonneveld in Rotterdam
Huis Sonneveld in Rotterdam
Huis Sonneveld in Rotterdam
Huis Sonneveld in Rotterdam

* Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product koopt of boekt via een van deze links, ontvangt travelwriter.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou. *Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product koopt of boekt via een van deze links, ontvangt travelwriter.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.

Meer lezen:

7 comments

Lizette 27 februari 2017 - 12:57

Wat bijzonder! Het lijkt alsof de tijd er stil heeft gestaan. Vooral de badkamer tegeltjes en wastafels vind ik heel mooi. Is het huis alle dagen te bezoeken, of moet je er vooraf een afspraak voor maken?

Reply
Aniek Rooderkerken 27 februari 2017 - 14:38

Geen afspraak nodig! En met een museumjaarkaart ook nog eens gratis te bezoeken 😉 Meer info: http://www.huissonneveld.nl/bezoek

Reply
Sanne 3 maart 2017 - 00:38

Mooi verhaal. Ik heb hier echt praktisch om de hoek op school gezeten. Maar nooit binnen wezen kijken. Wilde aankomend weekend naar de museumnacht gaan, maar we gaan toch even over de grens.

Reply
Marcella 3 maart 2017 - 22:05

Interessant! Die blauwe badkamer is te gek joh.

Reply
Judith | Worldwife.nl 4 maart 2017 - 00:26

Wat leuk dat je binnen kunt kijken in zo’n bijzonder huis. De blauwe badkamer is mijn favoriet 🙂

Reply
Dasja 16 juni 2017 - 17:11

Tof artikel over huis Sonneveld. Inderdaad bizar dat dit uit de jaren 30 stamt. Het grappige is dat de inrichting mij heel erg doet denken aan de inrichting die mijn opa en oma hadden. Strak, modern en simplistisch. Lijkt me heerlijk om een uurtje door het huis te dwalen.

Reply
Bianca 12 december 2017 - 10:07

Dit lijkt mij oprecht leuk om eens heen te gaan dus bedankt voor de tip! x

Reply

Laat een bericht achter!