Home Noord-AmerikaArizona Hoover Dam, een indrukwekkend staaltje twintigste eeuwse architectuur

Hoover Dam, een indrukwekkend staaltje twintigste eeuwse architectuur

door Aniek
Hoover Dam in Arizona & Nevada, USA

De Hoover Dam ligt op de grens van de Amerikaanse staten Arizona en Nevada. En dan bedoel ik ook letterlijk óp de grens. Gebouwd in de jaren 1930, op nog geen 50 kilometer vanaf gokwalhalla Las Vegas, ligt precies in het midden van de Hoover Dam de staatsgrens tussen Nevada en Arizona. Kijk je over de rand dan zie je ruim 200 meter onder je voeten de machtige Colorado River stromen terwijl achter de Hoover Dam dezelfde rivier een enorm stuwmeer vormt.

Meer lezen: De ultieme Roadtrip Westkust USA

Hoover Dam

De dam is één van de zeven industriële wonderen van de Verenigde Staten en een van de meest indrukwekkende bouwwerken van de twintigste eeuw. Het bouwwerk is aan de voet ruim 200 meter breed en aan de top nog steeds een indrukwekkende 15 meter. Hiervoor was ruim 3 miljoen kubieke meter beton nodig, genoeg om een highway aan te leggen van San Francisco naar New York City!

Hoover Dam in Arizona & Nevada, USA

De bouw van de Hoover Dam werd gestart in april 1931 en afgerond in maart 1936, maar hier ging veel aan vooraf. Het colorado river bassin had regelmatig te kampen met wateroverschot vanuit de Rocky Mountains. Om de overstromingen onder bedwang te krijgen besloot toenmalig minister van handel Herbert Hoover een hoge dam te bouwen in een vernauwing van de Colorado River vallei, de Boulder Canyon. Hiermee zouden tegelijkertijd de omringende staten van water worden voorzien.

Zo’n tien jaar later, initiatiefnemer Herbert Hoover was inmiddels President van Amerika, werd door het bedrijf “Six Companies” met duizenden arbeiders gestart aan dit immense bouwwerk. Ruim twee jaar voor de geplande datum werd het project afgerond en de dam werd vernoemd naar de president die die een sleutelrol speelde in de totstandkoming van dit project.

Hoover Dam in Arizona & Nevada, USA
Hoover Dam, Lake Mead, Nevada en Arizona

Hoover Dam bezoeken

Tegenwoordig trekt de 220 meter hoge Hoover Dam, de hoogste dam van de Verenigde Staten, zo’n 13.000 tot 16.000 bezoekers per dag. Een perfect zicht op de dam heb je vanaf de “Mike O’ Callaghan & Pat Tillman Memorial Bridge”, 450 meter ten zuiden van de Hoover Dam. Maar naast een mooi uitzicht brengt de dam vooral ook het broodnodige water en stroom naar het zuidwesten. De zeventien generatoren van de dam voorzien de staten Nevada, Arizona en Californië van stroom.

Wil je tijdens je verblijf in Las Vegas meer zien dan de casino’s en The Strip, maak dan zeker een uitstap naar de Hoover Dam. Het massieve bouwwerk is een technisch hoogstandje en leent zich uitstekend voor een bezoek vanuit Las Vegas. De dam ligt op nog geen 50 kilometer van de stad en er worden er vele bustours én helicoptervluchten vanuit Las Vegas georganiseerd. Tijdens sommige van deze tours breng je ook een kort bezoek aan de South Rim van de Grand Canyon of raft je vanaf de basis van de dam stroomafwaarts over de Colorado River. Rijd je liever met je eigen huurauro naar de dam? Dat kan ook! Een bezoek aan de Hoover dam past perfect in je roadtrip van Las Vegas naar de Grand Canyon. Let op dat parkeren direct aan de dam behoorlijk prijzig is, maar er is een paar honderd meter verder voldoende gratis parkeergelegenheid.

Bezoeken in de buurt van de Hoover Dam

Is het indrukwekkende uitzicht vanaf en op de brug nog niet geoeg? Dan kan je ook een kijkje nemen in de dam, via de inspectietunnels, of neem je tijdens de “Power Plant Tour” de lift 150 meter naar beneden naar de generatoren aan de basis van de dam. Vergeet in ieder geval niet een blik te werpen op het achterliggende Lake Mead en wandel over de dam; vanaf Arizona wandel je zo naar Nevada toe! Een wonderlijke gedachte, in de uitgestrekte Verenigde Staten.

Overnachten in de buurt van de Hoover Dam

Ik overnachtte in Las Vegas, in het bijzondere Hotel New York New York. Bijzonder, want je kunt vanaf het hotel een tocht maken in een spectaculaire achtbaan. Liever dichter bij de Dam overnachten? Hoover Dam Lodge ligt op 5 minuten rijden van Hoover Dam. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor het Best Western Hoover Dam Hotel.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een overnachting boekt via een van deze links, ontvangt travelwriter.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!