Home Noord-AmerikaArizona Hoover Dam, bezoek dit indrukwekkende bouwwerk tijdens jouw roadtrip!

Hoover Dam, bezoek dit indrukwekkende bouwwerk tijdens jouw roadtrip!

door Travelwriter.nl
Hoover Dam Mike O'Callaghan-Pat Tillman Memorial Bridge tussen de staten Arizona en Nevada

De Hoover Dam ligt op de grens van de Amerikaanse staten Arizona en Nevada. En dan bedoel ik ook letterlijk óp de grens. De dam is gebouwd in de jaren ’30, op nog geen 50 kilometer van Las Vegas*. Precies in het midden van de Hoover Dam ligt de staatsgrens tussen Nevada en Arizona. Kijk je over de rand van de dam naar beneden dan zie je ruim 200 meter onder je de machtige Colorado River stromen. Achter de Hoover Dam vormt dezelfde rivier een enorm stuwmeer. Bezoek de Hoover Dam tijdens je roadtrip Westkust USA!

Hoover Dam

De dam is één van de 7 industriële wonderen van de Verenigde Staten en een van de meest indrukwekkende bouwwerken van de 20e eeuw. De dikte van de damwand is 15 meter aan de top, uitlopend tot 200 meter aan de voet. Hiervoor was ruim 3 miljoen kubieke meter beton nodig. Dit is genoeg om een highway aan te leggen van San Francisco tot aan New York!

Hoover Dam in Arizona & Nevada, USA

De bouw van de Hoover Dam werd gestart in april 1931 en afgerond in maart 1936, maar hier ging veel aan vooraf. Het Colorado River bassin had regelmatig te kampen met wateroverschot vanuit de Rocky Mountains. Om de overstromingen onder bedwang te krijgen besloot de toenmalige minister van handel Herbert Hoover een hoge dam te bouwen in een vernauwing van de Colorado River vallei, de Boulder Canyon. Hiermee zouden tegelijkertijd de omringende staten van het broodnodige water voorzien. De 17 generatoren van de dam voorzien de staten Nevada, Arizona en Californië van stroom.

Zo’n 10 jaar later was initiatiefnemer Herbert Hoover inmiddels President van Amerika. Door het bedrijf Six Companies werd met duizenden arbeiders gestart aan dit immense bouwwerk. Ruim 2 jaar voor de geplande datum werd het project afgerond en de dam werd vernoemd naar de president die die een sleutelrol speelde in de totstandkoming van het bouwwerk.

Hoover Dam in Arizona & Nevada, USA

Hoover Dam bezoeken

De 220 meter hoge Hoover Dam is de hoogste dam van de Verenigde Staten. Tegenwoordig trekt het bouwwerk zo’n 13.000 tot 16.000 bezoekers per dag. Een perfect zicht op de dam heb je vanaf de Mike O’ Callaghan & Pat Tillman Memorial Bridge, 450 meter ten zuiden van de Hoover Dam. Wandel deze brug ook over. Vanaf Arizona wandel je zo naar Nevada toe! Een wonderlijke gedachte, in de uitgestrekte Verenigde Staten.

Is het indrukwekkende uitzicht vanaf en op de brug nog niet geoeg? In en om de Hoover Dam worden verschillende rondleidingen georganiseerd. Tijdens de Powerplant Tour (30 minuten) neem je de lift 150 meter naar beneden en zie je de generatoren aan de basis van de dam waarmee energie wordt opgewekt. De Hoover Dam Tour (60 min) geeft je hiernaast ook nog toegang tot de tunnels van de Inspection Galleries.

De dam leent zich uitstekend voor een bezoek vanuit Las Vegas. De dam ligt op nog geen 50 kilometer van de stad en er worden veel bustours én helicoptervluchten vanuit Las Vegas georganiseerd. Tijdens sommige van deze tours breng je ook een kort bezoek aan de South Rim van de Grand Canyon of raft je vanaf de basis van de dam stroomafwaarts over de Colorado River. Tip: boek een georganiseerde tour vanuit Las Vegas* of bekijk een van onderstaande tours. Met je eigen huurauto naar de Hoover Dam rijden kan natuurlijk ook. Boek je tickets voor rondleidingen dan wel op tijd.

Bezoekerscentrum

In het bezoekerscentrum vind je tentoonstellingen over de dam en bekijk je een informatieve film. Zo leer je alles over de ingewikkelde architectuur van de stuwdam en krijg je een goed beeld van het ontstaan van het immense bouwwerk. Let op dat parkeren direct aan de dam en bij het bezoekerscentrum behoorlijk prijzig is. Er is een paar 100 meter verderop echter voldoende gratis parkeergelegenheid.

Lake Mead National Recreation Area

Vergeet in ieder geval niet een blik te werpen op het achterliggende Lake Mead. Door de aanleg van de Hoover Dam ontstond er een stuwmeer in de diepe canyons. Dit meer ken je waarschijnlijk beter als Lake Mead. Het meer heeft maar liefst 1130 kilometer oever! In de omringende Recreation Area kun je zwemmen, kamperen of kanoën/kajakken op het meer. Ook kun je hier mooi wandelen door Mojave-woestijn, langs kleurrijke rotsformaties.

Hoover Dam in Arizona & Nevada, USA

Overnachten in de buurt van de Hoover Dam

Ik overnachtte in Las Vegas, in het bijzondere Hotel New York New York*. Bijzonder, want je kunt vanaf het hotel een tocht maken in een spectaculaire achtbaan. Liever dichter bij de Dam overnachten? Hoover Dam Lodge* ligt op 5 minuten rijden van Hoover Dam. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor het Best Western Hoover Dam Hotel*.

Misschien vind je deze blogs op de website Avontuur op Reis ook leuk om te lezen:

* Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een overnachting boekt via een van deze links, ontvangt travelwriter.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!