Home Cultuur Een stedentrip Volterra: een van de mooiste stadjes van Toscane

Een stedentrip Volterra: een van de mooiste stadjes van Toscane

door Travelwriter.nl
Uitzicht vanaf het Palazzo dei Priori in Volterra

Volterra is misschien wel één van de mooiste stadjes van Toscane, midden in het glooiende Toscaanse landschap. Het centrum bestaat uit kronkelende straatjes, Etruskische stadsmuren en prachtige middeleeuwse gebouwen. En het zou Toscane niet zijn als je er niet ook heerlijk kon eten! De beste tips voor een stedentrip Volterra.

Stedentrip Volterra

Volterra werd in de achtste eeuw voor Christus gesticht door de Etrusken. In de eerste eeuw na Christus werd de stad overgenomen door de Romeinen. Ook in de middeleeuwen en de renaissance floreerde de stad. Je kijkt er dus je ogen uit, want letterlijk op iedere straathoek vind je geschiedenis.

Volterra is minder bekend dan steden als Florence, Pisa, Lucca of Siena, maar toch is het een bezoek meer dan waard. Het is namelijk een van de mooiste stadjes van Toscane! Smalle straatjes kronkelen langs oude kerkjes en paleizen, en langs talloze restaurantjes, ateliers en werkplaatsen. Volterra is een compacte stad, en is hierom een perfecte dagtrip vanuit een andere plek in Italië. Bijvoorbeeld vanaf steden als Florence, Lucca, Pisa, Siena of San Gimignano.

Volterra, een van de mooiste stadjes van Italië

Leestip! Bezienswaardigheden Toscane | Dit zijn de 10 mooiste plekken!

Bezienswaardigheden Volterra

Volterra kent een lange, indrukwekkende geschiedenis. De stad werd gesticht door de Etrusken en hun sporen zie je nog overal in de stad. En tegenwoordig waan je je in Volterra bijna terug in de middeleeuwen, zoveel prachtige gebouwen zijn er te bewonderen. Lees hieronder over de mooiste bezienswaardigheden van Volterra.

1) Palazzo dei Priori

Het Palazzo dei Priori is het oudste gemeentehuis van Toscane. Het diende zelfs als voorbeeld voor het Palazzo Vecchio in Florence. Op de voorgevel zie je prachtige wapenschilden van geglazuurd terracotta. Deze wapenschilden komen uit het atelier van Andrea della Robbia. Je kan de toren van het Palazzo dei Priori ook beklimmen. Je hebt dan een prachtig uitzicht over Volterra. Later in dit artikel lees je hier meer over.

Romeins theater Volterra

2) Het Romeinse theater

Het Romeinse theater ligt net buiten de stadsmuren van Volterra. Het Teatro Romano komt uit de tijd van keizer Augustus en werd bij toeval ontdekt toen men hier in de jaren vijftig een voetbalveld wilde aanleggen. Het is een van de best bewaard gebleven theaters uit de Romeinse tijd. Je kan een kaartje kopen om de overblijfselen van het theater te bewonderen: de trappen, het podium en de ondergrondse gangen. Je ziet er ook de resten van een Romeinse badhuis dat bij het theater is gebouwd. Maar misschien is het uitzicht over het oude theater nog wel mooier vanaf de hoger gelegen, openbare weg.

3) Beklim de toren!

Het mooiste uitzicht over Volterra heb je vanaf het Palazzo dei Priori. Het is één van de oudste paleizen in Toscane, gebouwd tussen 1208 en 1257. In de middeleeuwen deed het Palazzo dei Priori dienst als stadhuis en tegenwoordig is het een museum. Een must-do in Volterra is het beklimmen van de klokkentoren. De smalle klim naar boven is de moeite meer dan waard. Je wordt namelijk beloond met een wijds uitzicht over Volterra en het glooiende landschap buiten de stad. Op heldere dagen zie je in de verte zelfs de zee. Adembenemend mooi!

Uitzicht vanaf het Palazzo dei Priori

4) Duomo Santa Maria Assunta

De Duomo Santa Maria Assunta ofwel de Dom van Volterra werd gebouwd in romaanse stijl tussen de twaalfde en de veertiende eeuw. Waar de gevels van kerken uit deze tijd normaal gesproken rijk versierd zijn, is dat door geldgebrek hier niet gedaan. De dom ziet er dus wat sober uit, maar het interieur zal je verrassen. Dat is namelijk rijkelijk versierd met eeuwenoude kunstvoorwerpen, marmeren zuilen en mooie dertiende-eeuwse preekstoelen met gebeeldhouwde panelen. In de Addolorato-kapel staan twee terracottabeelden van Andrea della Robbia.

5) Pinacoteca

De Pinacoteca is samen met het Museo Civico gevestigd in het middeleeuwse Palazzo Minucci Solaini. In dit museum bewonder je kunstwerken van onder andere Giovanni Pisano, Domenico Ghirlandaio en Luca Signorelli. Werp zeker een blik op de Kruisafname van Rosso Fiorentino, ‘De roodharige Florentijn’. Rosso maakte het werk voor de San Francesco in Volterra. Bijzonder is dat hij een heilige Johannes de Doper met rood haar schilderde! In het palazzo is ook een albast atelier nagebouwd, waar je de geschiedenis van het ambacht van albast bewerken ontdekt.

Fonte di Docciola

6) Fonte di Docciola

Bijzonder is dat hoewel de stad op een heuveltop ligt, er op verschillende plekken in de stad al eeuwenlang stromend water is. Zo ligt verstopt in het oude stadscentrum, en vlakbij het Romeinse theater, het oude waterbekken Fonte di Docciola. Hier werd regenwater opgevangen en opgeslagen. Wil je weer terug naar het centrum, dan zal je wel weer een flinke trap omhoog moeten lopen!

Wat te doen in Volterra?

1)  Ontdek de Etrusken

Volterra werd in de achtste eeuw voor Christus gesticht door de Etrusken, boven op een rotsachtige heuvel. Je ontdekt alles over deze oude mysterieuze inwoners van Toscane in het Museo Etrusco Guarnacci. Dit is een van de beste musea in Europa voor Etruskische kunst. In de 26 zalen ontdek je voorwerpen die in Volterra en omgeving gevonden zijn. Wereldberoemd is de Ombra della Sera, een bronzen beeld uit de tweede of derde eeuw voor Christus. De dichter Gabriele d’Annunzio noemde het de ‘Schaduw van de Avond’, aangezien het beeldje net als schaduwen lang en uitgerekt is. Verder vind je er honderden grafurnen waarin de as van overleden Etrusken bewaard werd. De bekendste is de Urna degli Sposi, waarop je een echtpaar ziet dat aanligt aan een diner.

Museo Etrusco Guarnacci in Volterra

2) Neem een kijkje in een albast atelier

Volterra staat bekend om haar albast. Van deze witte, delicate steensoort worden prachtige beelden, gebruiksvoorwerpen  en souvenirs gemaakt. De stad stikt dan ook van de kleine ateliers waar je albast werken kan kopen. Wil je met eigen ogen zien hoe  albastkunstenaars te werk gaan? Breng dan een bezoek aan alab’Arte. Dit is de werkplaats van Giorgio Finazzo en Roberto Chiti. Zij werken al vanaf hun achttiende met albast en zij laten je graag zien hoe zij uit de steen de mooiste kunstwerken weten te maken. Bekijk foto’s en een filmpje in deze blog.

3) Wandel langs de stadsmuren en poorten

Volterra wordt omringd door zeven kilometer lange Middeleeuwse en Etruskische stadmuren. De Porto All’Arco is de enige poort die uit de tijd van de Etrusken is overgeleverd. In de poort zijn drie hoofden aangebracht, die flink zijn aangetast door weer en wind en waarvan niemand eigenlijk de betekenis weet. De muur die je hier ziet is door de Romeinen herbouwd. Toen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog de poort wilden opblazen, vulden de vrouwen en kinderen de poort op met straatstenen uit de omliggende straten. Zo wisten zij de poort te redden! In een etalage aan de Via Porta all’Arco zie je nog foto’s van deze reddingsactie.

De Porto All’Arco

4) Volg een pastaworkshop

Leren hoe je zelf verse pasta kan maken, kan tijdens een pastaworkshop bij Ristorante Da Beppino. Reka Sumegh deelt haar recept voor pastadeeg en laat je zien hoe je tagliatelle, orecchiette, spaghetti alla chitarra en pici maakt. Na de workshop kan je meteen aanschuiven in het restaurant voor een heerlijk diner. Op de website van Da Beppino vind je alle info over Reka’s pastaworkshop.

5) Werp een blik op het fort van de Medici

Het Medici-fort deed eeuwen geleden dienst als gevangenis en die functie is in al die jaren niet veranderd. Ook tegenwoordig huist er namelijk nog een gevangenis in het fort. Dit kan je dan ook niet bezoeken, maar je kan tijdens een stadswandeling wel een blik op het bouwwerk werpen. Zo nu en dan wordt er in de gevangenis van Volterra diners geserveerd, de zogenaamde Cene Galleotte.

Op zoek naar de culinaire kant van Volterra

Eten en drinken in Volterra

1) Toscaanse delicatessen bij VolaTerra

Bij VolaTerra koop je de meest heerlijke delicatessen. Van olijfolie uit de eigen olijfboomgaard, wijn en pasta, tot cantuccini. Je kan er ook goed lunchen. Bijvoorbeeld met heerlijke antipasti zoals lonzino met vin santo, bruschetta met lardo en kaasjes uit de regio. Zo proef je hier ook pappa al pomodoro en de echte Zuppa Volterrana (lees hier het authentieke recept).

2) Ristorante Etruria

In Volterra vind je flink wat restaurantjes waar de je echte keuken uit Volterra proeft. Ristorante Etruria aan het Piazza dei Priori is een aanrader voor fijnproevers waar je typisch Toscaanse specialiteiten proeft. De Toscaanse pici, dikke en met de hand gerolde spaghetti, en salsicce met fagioli all’uccelletto.

3) Ristorante Da Beppino

Je kan er niet alleen een pastaworkshop volgen, maar ook heerlijk eten: Ristorante Da Beppino aan de Via delle Prigioni. Ook hier staat weer de echte Toscaanse keuken op de kaart. Uiteraard heb je ruim keuze uit verse pasta, maar ook wild zwijn met fagioli all’uccelletto en cinta senese.

Luoghi d’Esperienza in Volterra, gemaakt door kunstenaar Mauro Staccioli

In de regio van Volterra

1) Op zoek naar bijzondere cirkels

In de omgeving van Volterra kan je op zoek gaan naar deze bijzondere objecten in het landschap. Dit zijn de zogenaamde Luoghi d’Esperienza, grote cirkels die rechtop in het landschap staan. Ze zijn gemaakt door kunstenaar Mauro Staccioli die is geboren in Volterra.

2) Bezoek een oude kopermijn

De omgeving van Volterra is rijk aan grondstoffen zoals koper en albast. Montecatini Val di Cecina is een klein middeleeuws dorpje niet ver van Volterra. Hier kan je een voormalige kopermijn bezoeken. Onder leiding van een gids daal je af naar de oude mijnschachten en maak je kennis met het verhaal van de mijnwerkers en de geschiedenis van de koperwinning. Lees hier een verslag van een bezoek aan de mijn.

3) In de voetsporen van de Etrusken

Langs de kustlijn van Toscane vind je overal sporen van de Etrusken. Opgravingen, musea vol artefacten en necropolissen in de pijnboombossen. Bezoek bijvoorbeeld eens het Parco archeologico di Baratti e Populonia, of de Etruskische necropolis van San Cerbone in Populonia. Lees alles over Etruskisch Toscane in deze blog.

Etruskische necropolis van San Cerbone in Populonia

4) Wandel door een geothermisch gebied

Het Parco naturalistico delle Biancane in de Maremma in Toscane is al sinds de oudheid bekend om de vulkanische activiteit en heetwaterbronnen. De hitte van de kern van de aarde heeft hier het aardoppervlakte weten te bereiken. Dit zorgt ervoor dat je overal in het landschap pluimen stoom met een temperatuur van ongeveer 100 ° C omhoog ziet komen. Je leest hier over de wandelroutes in Parco naturalistico delle Biancane in Toscane. En in deze blog ontdek je hoe bier wordt gebrouwen met behulp van aardwarmte.

5) Ontdek le balze

In de omgeving van Volterra vind je ruige, gelaagde kliffen die het landschap bepalen: le balze. Vanuit de Porta San Francesco kan je een mooie wandeling maken, waarbij je deze bijzondere rotsen ziet. Ook kom je dan in de buurt van de Badia, een elfde-eeuwse abdij die wordt omringd door le balze.

Reizen naar Volterra

De luchthavens van Pisa en Florence liggen het dichtst bij Volterra. Je vliegt bijvoorbeeld met KLM, Ryanair of Transavia. Vergelijk de prijzen van vliegtickets naar Volterra en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt. Het is een aanrader om een auto te huren. Zo kan je mooi een aantal Toscaanse steden combineren. Een auto huur je eenvoudig via Sunnycars, bijvoorbeeld op het vliegveld van Florence of Pisa. SunnyCars is de enige maatschappij waarbij alle verzekeringen inclusief zijn. Je leest in deze blog alles over een auto huren in Italië.

Volterra, een van de mooiste stadjes van Italië

Overnachten in Volterra

In Volterra heb je ruim keuze uit hotels en Bed & Breakfasts. Aanraders voor hotels in Volterra zijn Hotel San Lino, dat vroeger een klooster was, Hotel La Locanda en B&B Albergo Etruria. Buiten de stad kan je verblijven bij Agriturismo alle Rose en Villa Rioddi.

Reisgidsen over Volterra

Ik kan de volgende handige reisgidsen voor Toscane aanbevelen. Hierin lees je over de belangrijkste bezienswaardigheden, winkels, restaurants en wandelroutes.

Heb jij nog meer tips voor Volterra? Laat het weten in de comments!

Disclaimer: deze blog betreft een samenwerking. Ik bericht Volterra tijdens een persreis. Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, travelwriter.nl een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou.

Meer lezen:

3 comments

Linda 1 januari 2019 - 12:29

Ik ken Volterra eigenlijk helemaal niet, dus super leuk om er over te lezen. Als wij ooit naar de Toascane gaan (wat ik heel graag wil), dan komt dit zeker op het lijstje. Het uitzicht vanaf de toren is prachtig 🙂 Eten in Italië is altijd een feestje natuurlijk

Reply
Maaike 5 februari 2019 - 16:00

Wat een leuk stadje zeg! Sowieso staat Toscane op mijn bucketlist, wil er eigenlijk dit jaar heen!

Reply
Monique 16 augustus 2019 - 17:08

Vorig jaar ben ik naar Toscane geweest. Heb ook een bezoekje gebracht aan Volterra. Inderdaad een heel mooi stadje. Het is heerlijk dwalen door de smalle straatjes.

Reply

Laat een bericht achter!