Home Reisblogs Duurzamer op reis: waarom wasbare wattenschijfjes ook in jouw toilettas horen te zitten

Duurzamer op reis: waarom wasbare wattenschijfjes ook in jouw toilettas horen te zitten

door Travelwriter.nl
Paper & Boo herbruikbare wattenschijfjes

Duurzamer reizen kan op verschillende manieren, door minder of niet meer te vliegen, te kiezen voor duurzame accommodaties of reisorganisaties en te kiezen voor verantwoorde excursies. Maar ook kleine dingen kunnen een groot verschil maken, door te kiezen voor duurzame producten in de toilettas die je meeneemt op reis. Bijvoorbeeld wasbare wattenschijfjes. Ik vertel je er alles over.

Minder plastic en afval op reis

“Ach, die paar wattenschijfjes maken toch geen verschil?” zal je misschien denken. “En die paar wattenstaafjes misschien en zo nu en dan een plastic verpakking van mijn shampoo.” Toch kan je met die kleine wattenschijfjes een groot verschil maken. Want wist je dat we per persoon zo’n 165 kilo aan plastic verpakkingen per jaar gebruiken? 165 kilo! En de helft ervan gebruiken we maar één keer voor we het weggooien. En dan hebben we het nog niet over al dat andere afval dat we weggooien, waarvan een deel uiteindelijk terecht komt in de natuur en vooral ook in de oceanen. Herbruikbare producten gebruiken kan dus een enorme winst opleveren.

Wat zijn herbruikbare wattenschijfjes?

Er zijn veel producten die je kan vervangen voor een duurzaam en meer milieuvriendelijk alternatief. Zo kies je in plaats van traditionele wattenschijfjes bijvoorbeeld voor wasbare wattenschijfjes die je kan hergebruiken. De herbruikbare wattenschijfjes zijn meestal gemaakt van katoen of badstof, en je gebruikt ze eigenlijk precies hetzelfde als de niet wasbare variant. Alleen gooi je ze na gebruik niet weg, maar gooi je ze in de was zodat je ze kan hergebruiken. De wattenschijfjes kan je ook uitspoelen onder de kraan met een beetje zeep.

Waarom zou je ze gebruiken?

Ben je geïnspireerd om minder wegwerpproducten te gebruiken, wil je meer richting zero waste gaan, dan zijn wasbare wattenschijfjes een prima stap. De herbruikbare wattenschijfjes zijn vaak gemaakt van 100% katoen, badstof, bamboevezels of gerecycled materiaal. Je bespaart zo niet alleen de grondstoffen en het water dat nodig is voor de katoenteelt om de reguliere wattenschijfjes te maken, maar ook de plastic zakjes waarin ze verpakt zitten.

En neem je ze mee op reis, dan heb je voldoende aan een paar wattenschijfjes die je onderweg kan wassen. Zo kom je nooit zonder te zitten en hoef je niet de wattenschijfjes te gebruiken die soms in hotelkamers klaarliggen. (en die vaak ook nog eens zijn verpakt in plastic!)

Paper & Boo herbruikbare wattenschijfjes

Paper & Boo wasbare wattenschijfjes

Je hoeft niet zelf achter de naaimachine te kruipen. Wasbare wattenschijfjes zijn tegenwoordig steeds beter te verkrijgen. Ik gebruik sinds kort de wasbare wattenschijfjes van Paper & Boo. Deze werken heel fijn. Ze zijn gemaakt van bamboevezels en katoen, en voelen hierdoor heerlijk zacht aan. Voor het gebruik maak je ze nat, knijp je ze uit en met wat reinigingslotion verwijder je snel make-up. Ook zaten er in het set een aantal scrub pads die fijn zijn om je gezicht te scrubben. Het enige waar je deze wattenschijfjes niet voor kan gebruiken is het verwijderen van nagellak. Om de huid te reinigen zou je ook een Konjac spons kunnen gebruiken.

Na gebruik gooi je de wattenschijfjes eenvoudig in de wasmachine en zijn ze weer klaar voor gebruik. Ze worden geleverd met een katoenen wasnetje om te voorkomen dat de wattenschijfjes zoek raken in de wasmachine. Om de wattenschijfjes overzichtelijk te bewaren in de badkamer kan je een bamboe wattenschijfjeshouder gebruiken. Op reis is het waszakje ideaal om de schone wattenschijfjes in te bewaren.

Je hoeft dus niet bang te zijn dat de duurzame optie een minder fijn product is in gebruik, in tegendeel! Ik heb het gevoel dat ze zachter zijn voor je huid dan reguliere wattenschijfjes. Omdat ze zo zacht zijn, zijn ze ook fijn om oogmake-up mee te verwijderen. En je bespaart ook nog eens heel wat afval. De natuur zal je dankbaar zijn!

Paper & Boo

Over Paper & Boo

Paper & Boo ontwerpt plasticvrije, duurzame en milieuvriendelijke badkamerartikelen. Van wasbare wattenschijfjes tot bamboe tandenborstels, shampoo bars en conditioner bars tot wattenstaafjes van bamboe. Ze produceren alles zoveel mogelijk zero waste, alle verpakkingen zijn volledig biologisch afbreekbaar en ze zijn 100% dierproefvrij. Hiermee is het echt een duurzame keuze voor op reis!

Disclaimer: deze blog betreft een samenwerking.

Meer lezen:

1 comment

Daisy de Vos Burchart 5 juli 2020 - 09:17

Ik gebruik sinds kort ook wasbare ufo’s (believe me, ze zijn GROOT), sindsdien zweer ik erbij!

Zowel het gebruik van wattenschuifjes als micellair water is enorm verminderd de laatste maanden.. Ik verwijder mijn mak-up echt super simpel met alleen water :O Zo bizar, maar het werkt wel!

Ik kan het echt iedereen aanraden!

Reply

Laat een bericht achter!