Home Reisblogs Dit zijn de lekkerste zomerse barbecue recepten

Dit zijn de lekkerste zomerse barbecue recepten

door Travelwriter.nl
Dit zijn de lekkerste zomerse barbecue recepten

Met deze heerlijke barbecue recepten kom je al een beetje in vakantiestemming. Want daar zijn we allemaal wel aan toe, toch? Van pizza op de barbecue tot oosterse gegrilde eendenborst-salade en heerlijke knolselderijsteaks. Dit zijn de lekkerste zomerse barbecue recepten.

Voor welke barbecue ga jij?

Voor je aan de slag gaat met de recepten, moet je natuurlijk eerst zorgen dat je een goede barbecue hebt. Wij zijn fan van de Green Egg, een keramische barbecue waarmee je heerlijk kunt grillen en slow-cooken. Door de ei-vorm kun je de Green Egg namelijk niet alleen gebruiken als barbecue, maar ook als oven. En met een pizzasteen kun je overheerlijke pizza’s maken.

Oosterse gegrilde eendenborst-salade

Een heerlijk oosters recept is deze gegrilde eendenborst-salade. Hiervoor snijd je een rode paprika, een rode chilipeper en een bosuitje fijn. Rasp een schoongemaakte wortel en snijd een halve komkommer in kleine stukken. Neem een romanasla en haal de blaadjes los. Snijd hierna de eendenborst (de kant met vet) kruiselings in, en breng op smaak met zout en peper. Gril de eendenborst ongeveer 2 minuten per kant op het rooster van de barbecue. Leg de eendenborst hierna op een indirect deel van de barbecue (een plek waar geen kolen onder liggen) en laat het vlees verder garen. Laat de eendenborstfilets hierna nog 10 minuten rusten.

Kook ondertussen 100 gram eiermie, laat uitlekken en voeg hieraan 1 eetlepel sojasaus, een snufje kurkuma, kerriepoeder, gember en fijngesneden knoflook toe. Leg een portie eiermie op een bord en leg hier alle sla en gesneden groenten overheen. Snijd de gegrilde eendenborst in dunne plakjes en drapeer over de salade.

Pizza op de barbecue

Wanneer je een pizzasteen hebt kun je op de barbecue perfect pizza’s bakken. Je hebt alleen (zelfgemaakt) pizzadeeg nodig, tomatensaus, mozzarella en pizzabeleg naar keuze. Rol het pizzadeeg uit en bestrijk met tomatensaus. Beleg met mozzarella en naar keuze nog met andere ingrediënten. Strooi wat bloem uit over de pizzasteen en bak de pizza’s in een paar minuten. Heb je een pizza gemaakt met alleen tomatensaus en mozzarella? Drapeer dan na het bakken parmaham en rucola over de pizza voor een extra twist.

Een goed glas rode wijn erbij en je waant je in Italië. Zeker als je ook nog een insalata caprese maakt. Hiervoor snijd je tomaten en mozzarella in gelijke plakken. Leg deze om en om op een bord en garneer met flink wat blaadjes basilicum en goede olijfolie.

Tip: voor echt knapperige pizza is het belangrijk dat de barbecue goed heet wordt. Dit doe je door alle schuifjes open te zetten, zodat er veel zuurstof bij komt.

Vrolijke groentespiesjes

Groentespiesjes van de barbecue saai? Nee hoor! Niet als je een beetje creatief bent met de groenten. Koop verschillende kleuren snacktomaatjes en mini-snackpaprika’s. Schaaf courgette in lange linten en vouw deze op, en snijd rode ui in partjes. Rijg de groenten daarna aan de spiesjes. Grill de groentespiesjes een paar minuten op de barbecue, draai ze om en laat ze nog eens twee minuten grillen. Voor een bijzondere smaak bestrijk je de groentespiesjes tijdens het barbecueën met balsamicoazijn. Voor het opdienen nog een beetje peper en zout er overheen strooien en klaar zijn je vrolijke groentespiesjes.

Vrolijke groentespiesjes

Tofu-kebab van de barbecue

Liever geen vlees? Maak dan gegrilde tofu-kebabs. Laat de tofu hiervoor goed uitlekken, tot er zo veel mogelijk water uit is. Snijd de tofu nu in gelijke blokken en laat deze minimaal twee uur marineren in barbecuesaus. Snijd ondertussen courgette, paprika en rode ui in stukken die ongeveer even groot zijn als de blokjes tofu. Borstel kleine champignons schoon. Neem een spies en rijg hier om en om tofu en groenten aan. Smeer de tofu-kebabs nog een keer in met barbecuesaus en leg ze op de barbecue. Het duurt ongeveer 15 tot 20 minuten tot de kebabs gaar zijn. Keer ze regelmatig om.

Bijgerecht: pompoen op de barbecue

Een heerlijk bijgerecht is gegrilde pompoen. Snijd de pompoen in stevige plakken, sprenkel er wat olijfolie over en gril de pompoen op de barbecue. Dien de pompoen op met feta, pompoenpitjes, chilipeper en wat extra olijfolie. Ook heerlijk is geroosterde knolselderij. Snijd de knolselderij in dikke plakken en gaar deze op de barbecue. 

Knolselderijsteaks met chimichurri

Knolselderijsteaks met chimichurri

Is de gegrilde knolselderij een succes? Dan zijn deze knolselderijsteaks met chimichurri iets voor jou. Maak hiervoor eerst de marinade. Meng 50 ml olijfolie met een eetlepel tabasco, paprikapoeder en 2 eetlepels rodewijnazijn. Voeg wat fijngesneden rozemarijn en fijngesneden chilipeper toe. Schil de knolselderij en snijd in dikke plakken. Bestrijk de plakken met de marinade en laat een paar uur marineren.

Maak ondertussen chimichurri door oregano, peterselie en bieslook fijn te snijden en deze te mengen met twee tenen fijngesneden knoflook en een halve fijngesneden chilipeper. Meng hier 50 ml olijfolie en wat rodewijnazijn doorheen en breng op smaak met wat zout.

Gril de gemarineerde knolselderijplakken 8 tot 10 minuten op het rooster en keer ze regelmatig om. Zodra de knolselderij beetgaar is, serveer je deze met de chimichurri.

Zet ondertussen een zomers muziekje aan (tip: maak een zomerplaylist aan in Spotify met jouw favoriete zomerhits), pak een drankje en met een beetje zon erbij ben jij helemaal in zomerstemming.

Heb jij nog aanvullingen op deze lijst met de lekkerste zomerse barbecue recepten?

 

Meer lezen:

1 comment

Heidi 5 juni 2021 - 21:42

Ziet er echt heerlijk uit.

Reply

Laat een bericht achter!