Home Reistips De iPhone 8 en iPhone XR, welke iPhone is het fijnst voor reisfotografie?

De iPhone 8 en iPhone XR, welke iPhone is het fijnst voor reisfotografie?

door Travelwriter.nl
iPhones reisfotografie

Al een aantal jaar heb ik een iPhone SE. Een fijne telefoon die al flink wat reizen heeft overleefd, van wintersport tot woestijnen en tropische klimaten. Het enige waar ik echt niet meer tevreden mee ben, is de camera. Want die voldoet voor reisfotografie gewoon niet meer. Hierom ben ik nu volop iPhones aan het vergelijken, en dan vooral de iPhone 8 en de iPhone XR. Want welke iPhone is het fijnst voor reisfotografie?

Een iPhone met een goede camera is ideaal voor op reis. Zo kan je met je smartphone foto’s maken en hoef je geen losse camera meer mee te nemen. En je kan je foto’s direct delen op Instagram en Facebook. Ik heb al heel wat mensen enthousiast de iPhone 8+ horen aanprijzen. En de foto’s die ze ermee maken zien er prachtig uit. Maar je hebt natuurlijk nu ook de iPhone XR, de opvolger van de iPhone 8. Is de nieuwere XR beter?

iPhone 8 en iPhone XR verschillen

Design

De iPhone XR heeft een groot 6,1-inch scherm. Bij de iPhone 8 is deze met 5,5-inch iets kleiner. Als je de twee toestellen naast elkaar legt valt meteen op dat de XR een scherm heeft dat van rand tot rand loopt. De iPhone 8 heeft boven en onder het scherm redelijk brede randen en heeft nog een vingerafdrukscanner met Touch ID. De iPhone XR ontgrendel je via Face ID en bedien je vooral met veegbewegingen. Het is persoonlijk, maar ik vind het scherm van de XR fijner om naar te kijken, zeker als je foto’s of filmpjes bekijkt. Zowel de iPhone 8 (Plus) als iPhone XR hebben overigens een lcd-scherm.

Kleuren

De iPhone XR is verkrijgbaar in zes kleuren: blauw, rood, geel, koraal, wit en zwart. Wil je een iPhone 8 aanschaffen dan heb je de keuze uit spacegrijs, zilver en goud. Meer opties bij de XR dus, hoewel ik toch vaak neig naar wit of zilver. 

Waterdicht

Beide smartphones hebben een aluminium behuizing met glazen achterkant. Ook zijn ze dankzij de IP67-certificering waterbestendig tot 30 minuten en 1 meter diepte. Wel zo fijn als je op reis het water op gaat, of watervallen wil fotograferen waar altijd een watermist hangt. 

Specificaties

De iPhone XR beschikt over de nieuwe A12-processor, die sneller is dan de A11 uit de iPhone 8 en bovendien energiezuiniger. Hierdoor heeft de iPhone XR de langste batterijduur; altijd fijn op reis. Beide toestellen ondersteunen draadloos opladen. Beide zijn er in een 64 GB en 128 GB uitvoering. Beide toestellen ondersteunen draadloos opladen. En beide zijn er in een 64 GB en 128 GB uitvoering.

Camera

Voor mij is de camera altijd nog het belangrijkste. De iPhone XR maakt foto’s met een 12 megapixel-camera en Smart HDR. Hierdoor worden foto’s beter belicht. Zowel de 8 als de XR hebben geen optische zoom. De iPhone 8 Plus heeft dit wel dankzij de dubbele cameralens. Wel kun je met de XR mooie portretfoto’s maken met het bokeh-effect. Hierbij wordt op het onderwerp ingezoomd terwijl de omgeving wazig is. Met de iPhone XR maak je video’s met een snelheid van 60 frames per seconde (fps). Hierdoor zijn filmpjes vloeiender dan bij de iPhone 8, die 30fps heeft. De iPhone XR heeft dus een meer geavanceerde camera dan de iPhone 8.

Welke iPhone kies jij?

Het grote voordeel van de iPhone XR is het grotere en vooral voorkantvullende scherm. Dit is fijn bij het maken en bekijken van foto’s en video’s. De iPhone XR is ook een aanrader als je nóg mooiere (portret)foto’s wilt maken. Het voordeel van een iPhone 8 is dat hij een stukje goedkoper is en met deze smartphone kan je ook nog jarenlang mee vooruit. Ben jij er nog niet uit? Op de website van Apple kan je beide smartphones goed met elkaar vergelijken. Of spaar je nog even door voor de iPhone 11?

Meer lezen:

Laat een bericht achter!