Cols – De mooiste beklimmingen in Europa

Cols, de mooiste beklimmingen in Europa
Cols, de mooiste beklimmingen in Europa

De Mont Ventoux, de Stelvio, Galibier of de Tourmalet: beroemde bergtoppen die vooral de harten van wielerliefhebbers sneller doen laten kloppen. Zij willen in het kielzog van de profs in de Giro d’Italia en de Tour de France machtige bergen beklimmen, op het dak van Europa. Michael Blann legde in het fotoboek Cols, de mooiste beklimmingen in Europa, deze bergen in Europa vast vanuit het perspectief van de wielrenner.

De mooiste beklimmingen in Europa

In het prachtige boek Cols – de mooiste beklimmingen in Europa worden 44 legendarische cols beschreven en getoond. Van de Franse Alpen (met de bekende Col du Galibier, Alpe d’Huez, Col de l’Iseran, Col de la Bonette en Mont Ventoux), via de Pyreneeën (Col d’Aubisque en Col du Tourmalet) naar Asturië in Spanje, de Spaanse eilanden, de Dolomieten en Italiaanse Alpen (met de beruchte Stelviopas en Gaviapas) naar de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen (met onder meer de Gotthardpas).

Mont Ventoux. De mooiste beklimmingen in Europa

Mont Ventoux. De mooiste beklimmingen in Europa

Foto’s van Michael Blann

De foto’s zijn geschoten door voormalig profwielrenner Michael Blann. Hij stopte met fietsen maar de liefde voor het wielrennen bleef. Het boek is voortgekomen uit zijn liefde voor wielrennen en passie voor fotografie. Het resultaat is adembenemend. Zijn foto’s laten het landschap zien vanuit het perspectief van de wielrenner. Machtige cols, dramatisch uitzichten, majestueuze natuur en de indrukwekkende vergezichten. De steile wegen naar de top waar wielrenners veranderen in nietige stipjes.

Herinneringen

De foto’s van Blann worden aangevuld met teksten en anekdotes. Bekende (oud-)wielrenners delen hun persoonlijke herinneringen aan de bergen. Verhalen van wielericonen zoals Greg LeMond, Stephen Roche, Ivan Basso, Bernie Eisel, Geraint Thomas en Robert Millar.

Col de l'Iseran, het uitzicht vanaf de top richting Val d'Isère en richting Italië

Col de l’Iseran, het uitzicht vanaf de top richting Val d’Isère en richting Italië

De mooiste cols in Europa

Cols is een prachtig fotoboek voor wielrenners die ervan dromen beroemde bergtoppen te bedwingen. De beklimmingen zijn op indrukwekkende wijze op beeld vastgelegd. De foto’s laten de machtige bergen zien, in weidse landschappen met her en der één of twee wielrenners. Bijzonder is ook hoe bekende wielrenners de beklimmingen en afdalingen ervaren. Hun anekdotes brengen de bergen tot leven. Voor wie nu op de racefiets wil stappen om deze cols te beklimmen, voor wie wegdroomt bij de etappes van de Giro of de tour. Cols, de mooiste beklimmingen van Europa is een iconisch fotoboek.

Cols de mooiste beklimmingen in Europa
Michael Blann
€ 34,95
ISBN: 9789077699157
Thoth | Lannoo

Bestel Cols, de mooiste beklimmingen in Europa hier

Lees ook: Een mythe voor wielrenners: Girona.

Sharing is caring!

5 Comments

 • Jenny schreef:

  Wat een prachtige bestemmingen! Ik ben geen fietser (niet in de bergen), maar de foto’s lijken me genieten.

  Hoeveel mag jij er al afvinken?

 • Niels schreef:

  Inderdaad roept het allemaal herinneringen op. Niet dat ik ze ooit gefietst heb of ooit ga fietsen maar omdat ze voorbijkomen bij het wielrennen. Herinneringen hoe ze afgezien hebben, hoe wielrenners helden zijn geworden en dat elke keer weer. Mooi boek 🙂

 • Carolien schreef:

  Ik heb op zich niet zoveel met wielrennen, hoewel ik wel altijd de tour de france moet zien, maar des te meer met bergen. De Franse bergen die je benoemd heb ik allemaal met auto bezocht. Prachtige uitzichten! Heb jij al een van deze cols gereden?

 • anto schreef:

  Gaaf! Ben zelf niet van het wielrennen maar kan me wel voorstellen dat de cols stuk voor stuk prachtig zijn. Net als het beklimmen van een berg, zeg maar 🙂

 • Diana schreef:

  Prachtige bestemming om door heen te mogen fietsen. Ben sinds kort echt fan van fietsen maar beklimmingen vind ik dan weer minder leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *