Home Cultuur Citytrip Verona: stad van de liefde en cultuur

Citytrip Verona: stad van de liefde en cultuur

door Travelwriter.nl
Een stedentrip Verona!

Deze stad is het romantische decor voor het dramatische liefdesverhaal van Romeo en Giulietta. Ik heb het natuurlijk over Verona. Maar de stad aan de Adige heeft nog veel meer te bieden. Verona is een kleine stad met een charmant stadscentrum dat tot de nok is gevuld met cultuur en kunst, maar ook met heerlijk eten. Verona is ook nog eens door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoedlocatie. Een heerlijke bestemming voor een Italiaanse citytrip!

Verona in het kort

Verona is misschien wel een van de mooiste steden van Noord Italië, gelegen tussen Milaan en Venetië en op korte afstand van het Gardameer. Het is echt een stad met vele gezichten. Het heeft de gotische en renaissance gebouwen die je ook in Venetië vindt en Romeinse ruïnes die je aan Rome doen denken. Maar dan is het allemaal wat kleinschaliger; het historische centrum van Verona is niet al te groot waardoor alle bezienswaardigheden op loopafstand liggen. Wanneer ik door Mirabilia European Network of Unesco Sites gevraagd word een paar dagen naar Verona te gaan, twijfel ik dan ook geen moment.

Verona heeft een lange geschiedenis en dat merk je overal. Veel van de historische gebouwen in Verona hebben de tand des tijds goed doorstaan. Dit maakt Verona een unieke stad. Zo vond ook UNESCO, die de binnenstad van Verona tot UNESCO Werelderfgoed uitriep. Maar er is meer; de stad en haar regio bieden heerlijke gerechten en enkele van de beste wijnen van Italië. Wat is er beter dan een romantische stad, omgeven door wijngaarden en met geschiedenis op elke straathoek?

Piazza dell'Erbe

Italiaanse flair op het Piazza delle Erbe

Wanneer je door de oude straten van Verona loopt, langs elegante winkels en statige paleizen, kom je al snel uit bij wat ooit het kloppende hart van de stad was: het Romeinse Forum. Tegenwoordig is dit een van de meest charmante en levendige plekken van Verona: het Piazza delle Erbe. Op dit plein worden in alle vroegte stalletjes opgebouwd waar je fruit, groenten en souvenirs kan kopen.

Zeker wanneer de zon schijnt is dit plein een mooie plek om een leuk terrasje uit te zoeken en te genieten van de prachtige middeleeuwse en renaissance gebouwen die je om je heen ziet. Zo zie je aan de lange zijde van het plein het Palazzo del Comune. En voor het barokke Palazzo Maffei staat sinds 1523 een zuil met de leeuw van San Marco. Deze leeuw moest duidelijk maken dat Verona onder de heerschappij van Venetië viel. Midden op het plein staat de Fontana dei Madonna Verona. Het is eigenlijk geen Madonna maar een Romeins standbeeld. Volgens de inwoners van Verona beschermt ze de stad tegen ongeluk.

Verona van bovenaf: Torre dei Lamberti

Even verderop staat de Torre dei Lamberti. Wil je een echt mooi panoramisch uitzicht over Verona hebben dan moet je deze 83 meter hoge toren beklimmen. De toren dateert uit 1172 en behoorde ooit de machtige familie Lamberti toe. De toren stond symbool voor hun rijkdom en macht. Hoe hoger de toren, hoe belangrijker namelijk de familie was die de toren bezat.

Piazza dei Signori

Een walvisrib op het Piazza dei Signori

Wandel je van Piazza delle Erbe naar de Piazza dei Signori, dan loop je onder de Arco della Costa door. Aan deze boog bungelt een enorme walvisrib. Deze rib hangt er al meer dan 1000 jaar en is ooit door kruidenhandelaren die handel dreven met het Oosten meegebracht als herinnering aan hun verre reizen. In Verona wordt verteld dat de rib pas naar beneden zal vallen zodra er iemand onderdoor loopt die nog nooit een leugen heeft verteld.

Ben je eenmaal op het Piazza dei Signori beland, dan bevindt je je op de plaats die ooit het bestuurlijke centrum van de stad was. Aan het Piazza dei Signori vind je prachtige gebouwen als het Palazzo del Capitanio en het Palazzo del Governo, waar ooit de familie Scaligeri heeft gewoond. Ook hier zie je de leeuw van San Marco weer opduiken boven de toegangspoort. Het plein staat ook bekend als Piazza Dante, vanwege het standbeeld van de Italiaanse dichter Dante Alighieri in het midden van het plein.

Even verderop stuit je buiten het kerkje Santa Maria Antica op de versierde tombes van een aantal leden van de Scaligeri-familie. Een bezoek waard!

Het standbeeld van Julia bij het Casa di Giulietta Verona

Het balkon van Giulietta

Shakespeare maakte de Italiaanse stad Verona het beroemde decor van de liefde tussen Juliet Capulet en Romeo Montague. Reden voor veel mensen om Verona te willen bezoeken, en dan vooral het Casa Guilietta en de patio met het bekende balkon van Giulietta. Je komt er eenvoudig door gewoonweg de lange stroom van toeristen te volgen. Je komt bij een heel kleine binnenplaats die volgestouwd is met mensen.

Dat het niet het originele balkon is lijkt niemand te deren, het huis is alsnog een bedevaartsoord voor de liefde geworden. Je kunt tegen betaling het huis bezoeken of gewoon genieten van de sfeer op de binnenplaats, waar mensen brieven schrijven aan Giulietta om eindelijk de liefde van hun leven te vinden. Stelletjes schrijven hun namen op de muren van de patio, op post-its, pleisters of kassabonnen, en hebben kleine liefdesloten aan hekken bevestigd. Het aanraken van de rechterborst van het bronzen beeld van Giulietta geeft volgens de legende geluk in de liefde, dus iedereen verdringt elkaar om bij het kleine beeld te komen.

Het Romeinse Amfitheater van Verona

Het Romeinse stadscentrum van Verona

Verona is gesticht door de Romeinen en overal in de stad zijn hier de sporen van de Romeinse Oudheid nog zichtbaar. Denk maar aan de archeologische vindplaats in Porta Leoni. Het belangrijkste Romeinse monument in Verona is wel het Romeinse Amfitheater. Deze Arena is zelfs ouder dan het Collosseum in Rome en de spelen die er ooit werden opgevoerd waren bekend door heel Italië. Op de bovenste ring na is de Arena nog volledig intact. Tegenwoordig kun je overdag de tribunes beklimmen en ’s avonds worden er concerten en opera’s opgevoerd. Vooral de opera’s zijn beroemd en in de zomer is je bezoek aan deze stad niet compleet zonder een opera bij te wonen.

Tip: overnachten in Verona kan bijvoorbeeld bij Relais De Charme Il Sogno Di Giulietta* of Hotel Bologna*.  Uit eten ga je bij Maffei restaurant aan Piazza Erbe, of Ristorante Antica Torretta aan Piazza Broilo. Wil je meer van de omgeving zien, dan is het slim om een auto te huren*.

Basilica di San Zeno Maggiore

Kerken, basilieken en kathedralen in Verona

Verona is niet alleen een historische, maar ook een zeer religieuze stad. De stad heeft veel prachtige kerken die verspreid zijn over het stadscentrum. De mooiste en bekendste kerk is de Basilica di San Zeno Maggiore. Deze kerk uit de 12e eeuw is één van de best bewaarde Romaanse kerken in Italië. Bijzonder zijn de details op de gevel, maar ook de fijne kloostertuin. De Duomo, ofwel de Santa Maria Matricolare, heeft een schitterende façade en in de kerk vind je onder andere een schildering van Titiaan. In de gotische kerk Sant’Anastasia ontdek je in de sacristie een van de mooiste fresco’s van Pisanello, met een heldhaftige Sint Joris die de draak verslaat.

Een nieuw project is Verona Minor Hierusalem. Hierbij kan je als een pelgrim de verschillende kerken aan de Adige river bezoeken en bij iedere kerk een stempel ophalen. Bij de San Giorgio in Braida bijvoorbeeld, of de Santa Maria di Betlemme. Een bijzonder manier om ook het Verona ‘aan de andere kant van de Adige’ te ontdekken.

Teatro Romano en Museo Archeologico

Teatro Romano en Museo Archeologico

De meest bijzondere kerk vind je wanneer je de Adige rivier oversteekt via de Ponte Pietra. De Ponte Pietra is de oudste en bekendste brug van Verona. Niet alleen heb je hier een fantastisch uitzicht over de stad, maar net als veel bruggen wereldwijd wordt ook deze brug gebruikt door stelletjes om hun eeuwige liefde te symboliseren met kleine sloten. Lopend langs de Adige kom je al snel uit bij het Teatro Romano en het Museo Archeologico dat tegen de heuvels op is gebouwd. Tegen het theater zit de kerk Santi Siro e Libera gepropt. Op een klein stukje Verona vind je ongelofelijk veel geschiedenis.

Vanaf het theater heb je al een prachtig uitzicht over Verona en de Adige rivier, maar als je even verder loopt naar de Santa Maria di Nazareth is dit blijkbaar nog mooier.

Verona UNESCO Werelderfgoed

Verona werd gesticht in de 1e eeuw voor Christus en heeft zich hierna onafgebroken meer dan 2.000 jaar ontwikkeld. Vooral als onderdeel van de Republiek van Venetië van de 15e tot de 18e eeuw, floreerde de stad. Een wandeling door de straten van de stad voert je van het keizerlijke Rome door de Middeleeuwen, de Renaissance en de periodes van de Franse en Oostenrijkse overheersing. In 2000 werd Verona tot Werelderfgoed uitgeroepen door het UNESCO-comité.

Tips voor een Citytrip Verona: uitzicht over Verona en de Adige

Een Citytrip Verona

Verona is klein genoeg om in een weekend een mooi overzicht te krijgen van de stad, maar tegelijkertijd groot genoeg om er je ogen uit te kijken. Overal zie je herinneringen aan het oude verleden van de stad. Romeinse ruïnes, middeleeuwse paleizen, bruggen en prachtige kerken. Verona stroomt over van de romantiek. Je voelt de erfenis van Shakespeare en het tijdloze liefdesverhaal van Romeo en Juliet, of de romantiek van opera’s in het amfitheater. Verona is een heerlijke bestemming voor een citytrip!

Meer lezen:

* Disclaimer: ik bezocht Verona op uitnodiging van Mirabilia European Network of UNESCO Sites. Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, travelwriter.nl een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou.

Meer lezen:

32 comments

Marjolein 15 november 2017 - 11:28

Ik kende Verona alleen van Romeo en Julia, maar had mij er eerlijk gezegd nog nooit in verdiept. Ik wist niet dat er zoveel geschiedenis in de stad te vinden is. Het beeld van Julia lijkt mij wel heel toeristisch, maar ja, als je er toch eenmaal bent dan moet je daar natuurlijk wel even langs gaan.

Reply
ivonne 15 november 2017 - 21:45

Wij waren een paar jaar geleden een dag in Verona toen we aan het zuiden van het Gardameer kampeerden. Ik vond het een hele mooie stad die ik graag nog een keer wil bezoeken om wat meer te zien. De ligging aan het water vond ik ook mooi. We bezochten ’s avonds de opera in het oude amfitheater waarvan het geluid helaas heel zacht was zodat we het niet echt meekregen. Dat was wel erg jammer.

Reply
Britte 16 november 2017 - 21:29

Ik bracht twee jaar geleden een bliksembezoek aan Verona, maar als ik jouw blog zo lees moet ik toch nog maar eens terug! Wat een prachtige stad, waar natuurlijk een super romantisch verhaal aan vastzit. Die toeristenmassa zou ik liever wel vermijden, geef mij maar een wandeling door de oude straatjes en langs de Adige. Leuke tips!

Reply
Gabrielle 17 november 2017 - 12:26

Verona lijkt mij super gaaf, vooral omdat het inderdaad het decor is van Romeo en Juliet. Alle cultuur lijkt mij echt leuk om te ontdekken.

Reply
Jenny 17 november 2017 - 21:13

Bij een stedentrip in Italië denk ik niet meteen aan Verona. Ik ben er dan ook nog nooit geweest…. Vooral het amfitheater lijkt me leuk om te bezoeken – ik vind die dingen echt geweldig.

Reply
Judith 17 november 2017 - 21:38

Om de een of andere nergens op gebaseerde reden heb ik niks met Italië maar als ik dit lees en je foto’s zien dan moet ik toch echt eens die kant op. Als is het maar voor de rechterborst van Giuillieta, ik kan nl wel wat geluk in de liefde gebruiken. Ook zou ik graag eens naar een opera gaan. Verona lijkt me daar een prima stad voor.

Reply
Marcel 17 november 2017 - 22:46

Wij hebben al heel wat van Italië gezien, maar zijn nog nooit in Verona geweest. Dankzij je uitgebreide blog met fijne tips moet daar echt verandering in komen, het lijkt me een geweldige stad. Teatro Romano lijkt me een fantastische plek.

Reply
Carolien 17 november 2017 - 23:23

Oh ik heb meteen zin in Verona! Heerlijke foto’s. Je moet het gezien hebben, maar dat balkon van Romeo en Juliette lijkt me nog het minste om te bezoeken, zo druk, haha, echt een touristtrap. wat steekt de toren er mooi bovenuit, prachtig zicht. Deze ga ik onthouden.

Reply
citytrip Nice 18 november 2017 - 13:25

Verona, niet meteen de stad die een belletje doet rinkelen bij het horen van ‘citytrip’. Blijkbaar is het toch de moeite waard!! Lijkt me een heerlijk Italiaanse stad om een bezoekje te brengen.

Reply
Jessica 18 november 2017 - 14:17

Ziet eruit als een heerlijke stad! Ik ga begin volgend jaar richting Italië en zit er nu wel over te denken om Verona misschien mee te pakken 🙂 Misschien geen weer voor Italiaans ijs, maar volgens mij vermaak ik me daar alsnog wel voor een paar dagen haha ;p

Reply
Sanne 18 november 2017 - 15:12

Ja ik vond Verona, leuk en romantisch. We zijn er vanaf het Gardameer een dagje geweest. Leuk om rond te slenteren. We hebben de Arena natuurlijk bezocht en het huis van Julia. Ik kocht er een keramieken wereldbol die nu staat te pronken op onze tv kast!

Reply
Marcella 19 november 2017 - 20:49

Wauw, wat een toffe stad is Verona! Mooi, die historie daar. Het amfitheater moet geweldig zijn om te bezoeken. Verona staat zeker op mijn wishlist!

Reply
Ech Wel 21 november 2017 - 21:10

Wat een geluk dat je op uitnodiging van Maribilia een Unesco-site mocht bezoeken! Dat maakt de queeste toch weer een stukje eenvoudiger… 😉

Geinig om te lezen over de Torre dei Lamberti. Ik wist niet dat ze in Verona ook aan het wedstrijdje “wie heeft de grootste” meededen. De bekendste stad (en ook werelderfgoed) in Italië is wat dat betreft natuurlijk San Gimignano.

Ik vind het altijd wel mooi dat je, naar mate je meer erfgoedsites hebt bezocht, je steeds weer op bepaalde verbanden tussen verschillende sites stuit. Iedere site heeft zijn eigen unieke kwaliteiten maar tegelijk lijken ze bijna allemaal een bepaalde relatie met elkaar te hebben.

Reply
Martin 24 november 2017 - 20:53

Ik kom er steeds meer achter dat er ‘dichterbij’ huis ook mooie plekken te vinden zijn….dit is er ook zo een! Niet voor niets werelderfgoed!!

Reply
Sigrid 24 november 2017 - 21:08

Nog niet geweest, maar lijkt me echt een geweldig mooie stad! ik houd van steden die niet al te massaal zijn , dus ik zet deze ff op mn lijstje.

Reply
nicole 27 november 2017 - 11:00

Nee, ik ben daar nog nooit geweest, maar het lijkt me een prachtige stad om te bezoeken.

Reply
Leon - Puddifoots 27 november 2017 - 11:21

Prachtige foto’s vooral die laatste! Onze stamboom eindigt in Italie, heb een zwak voor dat land. Ben alleen nog maar in Sicily geweest.

Reply
MC Kleuver 27 november 2017 - 12:15

Romeinse bouwwerken vind ik altijd leuk om te bezichtigen. Ik hoop dat ik dit aankomende zomer weer kan doen 🙂

Reply
querine 27 november 2017 - 13:21

ik ben nu al fan.
wat een mooie foto’s heb je ook gebruikt voor deze blog post.
ik vindt het altijd erg leuk iemand anders tips te lezen voordat ik naar een nieuwe stad ga

Reply
Merel 27 november 2017 - 14:08

Ben eigenlijk nooit in Italië geweest moet ik bekennen, op twee keer Süd-Tirol na. Jammer, want het is zo prachtig en het eten fantastisch. Verona was me nog niet zo bekend, na het lezen van je blog wil ik hier zeker een keer naartoe!

Reply
Joanne 27 november 2017 - 15:55

Wat ziet dit er prachtig uit! Bedankt voor de tips, had er zelf nog niet veel van gezien!

Reply
Susan 27 november 2017 - 17:05

Lijkt me leuk om een keer naartoe te gaan, maar wel heel toeristisch hè? Daar ben ik eigenlijk weer niet zo van.

Reply
Bouchra 28 november 2017 - 11:12

Wij zijn dol op Italië! Maar Verona hebben nog niet bezocht. Maar door jouw blog krijg ik wel zin. Mooie pics!

Reply
Nathalie - Volgmama 28 november 2017 - 12:06

Wat leuk om te lezen. Ik zou ook wel eens naar Verona willen, zeker omdat het wereld erfgoed is.

Reply
Elisa 3 december 2017 - 21:13

Lijkt mij een hele sfeervolle stad om te bezoeken. Bizar dat het zo druk is bij het balkon van Giuletta, zeker gezien het niet het origineel is haha. Toch zou ik er gaan kijken, uit nieuwsgierigheid.

Reply
Melissa 4 december 2017 - 19:36

Wat een heerlijke artikel weer. Krijg zo zin om op vakantie te gaan. Leuk om te lezen

Reply
Esther 8 december 2017 - 22:57

Een aantal jaren geleden was ik in Verona! Ik vond het een leuke stad om doorheen te slenteren. Dat balkon was drukbezocht, maar vond ik zelf weinig indrukwekkend. De Torre dei Lamberti heb ik helaas gemist. Ik ben wel naar een prachtige opera-voorstelling in de openluchtmuseum arena geweest. Heel bijzonder was dat!

Reply
Jamey 12 december 2017 - 13:24

Wauw wat een prachtige stad. Hier zou ik ook wel heel graag heen willen.

Reply
Lara 12 december 2017 - 17:06

Oh, wat vind ik het nu jammer dat we tijdens onze vakantie in Milaan geen uitstap naar Verona gedaan hebben!!

Reply
Dyonne Bakker 12 december 2017 - 18:57

Ik ben er nog nooit geweest, maar Italië trekt mij heel erg. Ik ben afgelopen zomer in Napels geweest. Vond ik ook erg leuk!

Reply
maggiore.be 24 december 2019 - 15:33

Verona, Bologna, Firenze, … Alles vlakbij elkaar en allen de moeite waard om eens te bezoeken. Mooie streek!

Reply
citytrip 4 augustus 2020 - 22:09

Prachtstad. Tijdens onze trip naar Bologna ook een daguitstap gemaakt richting Verona. Italiaanse charme.

Reply

Laat een bericht achter!